Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dynamiczna wartość pól SELECT
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
grizmo
Mam pewien formularz (sklep z kosmetykami dla kobiet i mężczyzn) w którym są dwa pola SELECT. Zależy mi na tym aby jedno pole SELECT było zależne od drugiego pola SELECT (wartości do pól select są pobierane z bazy) tzn. w pierwszym polu SELECT są wartości z Tabeli "Płeć" do wyboru jest
- Kobieta
- mężczyzna
drugi Select ma wartości pobierane z tabeli Kosmetyki; talela ta ma postać IdKosmetyk, KosmetykNazwa, IdPlec.

zależy mi na tym aby po wybraniu z pierwszego SELECT pola Mężczyzna było zdarzenie np OnChange które spowoduje, że w drugim SELECT będą widoczne kosmetyki które są tylko dla mężczyzn.

Oczywiście to jest tylko prezykład obrazyjący to co chciałbym osiągnąć. Wiem że można to zrobić za pomocą JS ale nie wiem jak zrobić aby po wybraniu wartości z pierwszego SELECT nastąpiło takie odświeżenie aby np. pojawił się niżej kolejny select zawierający tylko właściwe wartości.

Za każdą konstruktywną pomoc wielkie dzięki.
A teraz szruszam daje szukać w necie. Jak znajdę to sam opiszę jak to rowiązać aarambo.gif
NuLL
http://webmaster.helion.pl/kurshtml/skrypt/doubmenu.htm

php 5 -> JavaScript
grizmo
Wielkie dzięki, jesstem już w połowie drogi, ale ta lista jest sztywna;
W jaki sposób pobrać takie wartości z bazy danych (tzn. nie żebym nie umiał pobrać wartości z tabel ale żeby po wybraniu odpowiedniej pocji z piewszego select wykonało się odpowiednie zapytanie będące źródłem dla drugiego selsct'a)

Kurde nie mogłem dodać kolejnej odpowiedzi to tego tematu ..... więc pisze tu winksmiley.jpg

Udało mi się rowiązać ten problem. Metoda banalnie prosta, ale wymagała 8 godzin szukania:) po necie i wkońcu własna pomyslowość okazała się najpesza zastosowałem dla pierwszego SELECT (nazywał się "jeden") opcję OnChange = "this.form.submit()" - po dokonaniu jakiejkolwiek zmianie w tym SELECT wraca on do tego samego formularza no chyba że w ACTION formularza ustawimy inny adres

za tym zrobiłem
  1. <?php
  2.  
  3. if(isset($_POST['jeden']))
  4. {
  5.  i tu zrobiłem sobie drugiego selecta pobierającego dane z zapytania [SQL]SELECT * FORM Kosmetyki WHERE IdPlec = '$_POST['jeden']' [/SQL]
  6. }
  7.  
  8. ?>

oczywiście wszystko napisałem tu pseudokodem ale dla indywidualnego przypadku i tak każdy będzie musial sobie dostosować
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.