Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sprawdzenie czy podane liczby padły
Forum PHP.pl > Forum > PHP
maverickkk
Hi.

Mam bazę z tabelami przechowująca liczby z dużego lotka

| data | liczba1 | liczba2 | liczba3 | liczba4 | liczba5 | liczba6 |

i moje pytanie. Jak powinno wyglądać zapytanie aby wpisująć w 6 pól formularza liczby oraz zaznaczając okres od / do sprawdziś czy takie liczby padły w danym okresie czasu.

część odpowiedzialna za sprawdzenie czy dana liczb istnieje wygląda tak:

$liczbazszukana[$i]- jest tablicą zapełniona 6 liczbami wprowadzonymi z formularza.

1. <?php
  2. for($i=1;$i<7;$i++)
  3.  if($liczbazszukana[$i])
  4.  {
  5. $zapytanie=mysql_query("SELECT * FROM duzylotek where liczba1 LIKE $liczbazszukana[$i] OR liczba2 L
    IKE $liczbazszukana[$i] OR liczba3 LIKE $liczbazszukana[$i] OR liczba4 LIKE $licz
    bazszukana[$i] OR liczba5 LIKE $liczbazszukana[$i] OR liczba6 LIKE $liczbazszukan
    a[$i]"
    ) or die ("Wkonanie zapytania nie możliwe2");
  6.    $rezultat=mysql_num_rows($zapytanie);
  7.    echo "<br  />Liczba <b>$liczbazszukana[$i]</b> występuje: $rezultat razy ";
  8.  }
  9.  
  10. ?>

i teraz co trzeba zrobić to dodać to zapytania ograniczenie where data >= '$data1' and data <= '$data2' ale jak podam je w takie postaci to pokazuje mi liczbe rekorow od dnia do dnia co jest logiczne a chce zrobić aby pokazywało to oczym pisałem na początku.

Z góry thx za pomoc.
crash
Może lepiej tak to napisać:
  1. <?php
  2. // $nums to Twoja $liczbazszukana (6 podanych liczb)
  3. $where = array();
  4. for( $i = 1; $i <= 6; $i++ )
  5. {
  6.  $where[] = 'liczba' . $i . ' = IN (' . implode( ', ', $nums ) . ' )';
  7. }
  8. $where = '( ' . implode( ' OR ', $where ) . ' )';
  9.  
  10. $data = mysql_query( 'SELECT * FROM duzylotek WHERE ' . $where . ' AND data >= "' . $data1 . '" AND data <= "' . $data2 . '"' );
  11. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.