Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kolejkowanie downloadu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
zilas
Witam.

Spotkałem się kiedyś z dość ciekawym (moim zdaniem) rozwiązaniem na stronie.
Mianowicie, posiadała ona w dziale Download funkcję kolejki (nie, nie takiej szynowej biggrin.gif)
Działało to mniej więcej tak, że, osobnik próbujący ściągnąć "coś" ze strony, czekał aż nadejdzie jego kolej (o taką kolejkę tu chodzi tongue.gif ) Co za tym idzie, miał "gwarancję", że dane które ściągnie, ściągnie dostatecznie szybko.
Sam pomysł stary jak sieci P2P, ale wszystko to działo się przez WWW. I to mnie nawet zaciekawilo.
Teraz, pytanie:
Czy istnieją jakieś mechanizmy (niekoniecznie tylko php) pozwalające określić czy dany użytkownik ściąga coś aktualnie (w trakcie "badania") ze strony?
Jako ułatwienie blink.gif dodam, że interesowały by mnie rozwiązanie pod Linuxa.

Dzięki.

PS. Jeśli czegoś brakuje w moim poście, to walić śmiało, postaram się to szybko dodać biggrin.gif
tiraeth
Temat ten jest powiązany ze wznawianiem pobierania (sprawdzanie czy użytkownik pobrał cały plik), na temat którego postów na forum jest wiele. Wyszukiwarka na forum jest
zilas
Hmm...

Mówisz, że wyszukiwarka jest na forum? ...
Szukałem, ale pod nazwą Kolejkowanie (i temu pochodne) a nie pod Wznawianiem. Więc wybacz moje słowa, ale: Niebądź taki HOP do przodu...
W każdym bądź razie, dzięki za podpowiedź.
Poszukam pod wskazanymi przez ciebie Hasłami.

Jeszcze raz dzięki i sorki za HOP'sy.

Pozdrawiam ZiL/Q
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.