Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak podłączyć sieć lan i podzielić neta
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
daro.69
Mam dwa komputery: athlon 1600 i duron 750, na athlonie mam karte sieciową i podłączony internet (stałe łącze 160kb), w duronie niemam karty sieciowej, są tylko 2 wejścia USB, na athlonie są 4. System: Athlon-winXP, Duron-win98.

Oto moja sytuacja:

Chce zrobić tak aby mieć internet na 2 kompach i sieć lan pomiędzy nimi. Jak to zrobić, możliwie najtaniej ale tak że jak podziele 160 na 2 łącza to żeby niezacinało. Od czerwca będe przedłużał umowe o internet i będe miał możliwość zwiększenia prędkości (4 miesiące jakoś wytrzymam na 80).

Jaką karte sieciową mam wybrać do durona (najlepiej do 30,40zł max)
Jaki kabel(kable) mam kupić
Jaki router mam kupić, jak go zamontować i gdzie najlepiej- tak aby sygnał nie zanikał (tani i dobry)
Czy da się to zrobić do 250zł.
Czy na Duronie musze zainstalować XP
Na jaką mam zmienić prędkość łącza (200,320,512,640,1024).
Mam jeszcze pytanie czy jak zamontuje router i będe miał włączony jeden komp to czy prędkość bedzie podzielona czy będe miał całość na jednym kompie.
SongoQ
To nie ma zadnego zwiazku z php. Proponuje napisac na forum sieci itd.
daro.69
Dlatego że to nie ma związku z php to zamieściłem mój problem w dziale: komputery i oprogramowanie
NuLL
http://www.skretka.net
ens0re
IMO:

1. Karta sieciowa..hmm np realteka, dlinka itp itd tongue.gif
2. Kabel? - skretka tongue.gif (RJ-45)
3. Router? np jakis Linksysa, Dlink(patrz na allegro). Może router stać u Ciebie..
4. Do 250zł to wątpie tongue.gif Ale jak kupisz drozszy sprzet to mniejsza szansa ze sie cos zepsuje albo cos tongue.gif
5. Przydało by sie WinXP walnąc tongue.gif
6. To zalezy do czego Ci potrzeba...Im wieksze łacze tym lepiej, nie? tongue.gif 512 by smigało dobrze smile.gif
7. Co do tego rozdzielenia łacza to nie jestem pewny wiec nie bede o tym pisac tongue.gif
Pigula
Cytat
3. Router? np jakis Linksysa, Dlink(patrz na allegro). Może router stać u Ciebie..

switch chyba wystarczy 5 portowe nie sa drogie
Cytat
Czy da się to zrobić do 250zł.

spokojnie (switch jedna siecowka i kable) choc za okolo 500zl mozesz juz zrobic sobie bezprzewodowa moze nawet ciut taniej biggrin.gif
Cytat
Czy na Duronie musze zainstalować XP

nie choc ja mialem na 400 (pentium) i 128mb ramu mialem XP i jak wylaczylem efekty wizualne to i tak komp ladnie dzialal
Cytat
Na jaką mam zmienić prędkość łącza (200,320,512,640,1024).

to zalezy co chcesz robic. jak sciagac to im wieksze tym lepsze a jak do przegladania stron to takie na jakie cie stac ale nie schodz ponizej 320.
Cytat
Mam jeszcze pytanie czy jak zamontuje router i będe miał włączony jeden komp to czy prędkość bedzie podzielona czy będe miał całość na jednym kompie.

lacze jest przedzielane dynamicznie w zaleznosci od potrzeb chyba ze ustawiesz (jak bedzie w opcjach) na sztywno ze ma danej predkosci nie przekraczac. tylko musisz uwazac z wysylaniem bo jak bedziesz na max wysylac wtedy moze zwolnic sciaganie, otwieranie stron itp. ale nie wszystkie tak lacza dzialaja
Seth
Nieco zmodyfikowalem Twoj obrazek:

1. Miedzy "klatka schodowa", a rozgalezieniem, trzeba umiescic switch(router jest tu zbedny, a to dodatkowy wydatek).

Polecam D-Link:
http://allegro.pl/show_item.php?item=82765713 (10/100/1000) albo
http://allegro.pl/show_item.php?item=83165139 (10/100)

2. Oba komputery podlaczone sa kabelkiem skretka (NIE skrosowana) do switcha - czyli musisz kupic 4,5m na poaczenie durona ze switchem oraz 3,5m (?) na podlaczenie Athlona.
Albo za maiast 4,5m, kup 8 i postaw sobie switch obok Athlona.
Tak czy inaczej konieczne sa tylko 3 kable:
- Od klatki schodowej do switcha
- Od Athlona do switcha
- Od Durona do switcha

3. Do Duron musisz dokupic karte sieciowa, a jedna z tanszych mozena nabyc tutaj:
http://allegro.pl/show_item.php?item=82537245

4. Co do podzialu lacza to sam switch nie przydzieli obu komputerom po rowno.
Jezeli ktos bedzie wiecej sciagal danych to ktos inny bedzie mial mniejsza przepustowosc.
Aby podzielic lacze po rowno musial bys kupic odpowiedni Router albo podpiac miedzy "klatka schodowa", a switchem dodatkowy komputer np z odpowiednio skonfigurowanym Linuxem.
miik
Ja mam najtańszy pomysł biggrin.gif

internet---->athalon(2 karty siciowe)(udostępnienie połączenia internetowego)---->duron

koszt:
2 karty sieciowe + kabel = 50zł

Wady:

Jeden komp musi być włączony żeby drugi miał net tongue.gif
daro.69
Dzięki Seth chyba wykorzystam twój pomysł :
- postawie switch obok athlona, dokupie jakies 10m kabla i bedzie git tylko czy musze wrzucic xp-ka na durona (niejest problem z sprzetem ale z programami ktore dzialaja tylko pod 98[jak mus to mus trudno], jak one bedą działały jak na jednym bedzie 98 a na drugim xp).

Miik myślałem o twoim rozwiązaniu już wcześniej ale odpada, ponieważ neta musze mieć i tu i tu, nawet jak jeden będzie wyłączony.

Pigula bezprzewodówka odpada, w czasie burzy są problemy i czasami sygnał jest zakłucany innymi falami(jakoś kumpel mi to kiedyś tłumaczył).

Jak będe miał jakiś jeszcze problem to napisze.

Dzięki wszystkim za pomoc.
Seth
Cytat(daro.69 @ 2006-01-31 18:27:35)
Dzięki Seth chyba wykorzystam twój pomysł :
- postawie switch obok athlona, dokupie jakies 10m kabla i bedzie git tylko czy musze wrzucic xp-ka na durona (niejest problem z sprzetem ale z programami ktore dzialaja tylko pod 98[jak mus to mus trudno], jak one bedą działały jak na jednym bedzie 98 a na drugim xp).

Nie musisz zmieniac systemu na Duronie. Oba OSy powinny bez problemowo ze soba dzialac smile.gif

Pamietaj tylko o ustawieniu tych samych grup roboczych na obu komputerach.
Pigula
Cytat(daro.69 @ 2006-01-31 17:27:35)
Pigula bezprzewodówka odpada, w czasie burzy są problemy i czasami sygnał jest zakłucany innymi falami(jakoś kumpel mi to kiedyś tłumaczył).

z tym to nie jest tak tragicznie. polaczenie mozesz szyfrowac i wtedy zaklucen nie masz od innej sieci bezprzewodowej a co do pogody to moze kiedys tak bylo ale nie teraz. kumpel ma siec bezprzewodowa miedzy domkami od wakacji i przez cala jesien i zimie nie mial zadnych problemow, caly czas mu wszystko dziala plynnie. jedyny problem to taki ze jak zle ja zabezpieczysz to ktos sie moze podpiac no i koszt jest wyzszy niz sieci przewodowej.
Seth
Dodam jeszcze, ze zabezpieczenie WiFi tylko WEPem nie da 100% pewnosci, ze ktos nam nie ukradnie troche z lacza - chyba w najnowszym numerze hackn9 jest cos na ten temat.
Tak czy inaczej patrzac na liczbe niezabezpieczonych punktow WiFi w mojej okolicy musze powiedziec, ze bez wiadomosci na temat zabezpieczenia bezprzewodowki lepiej nie odpalac takiej uslugi w domu.

P.S.
Zauwazylem tez, ze najczesniej niezabezpieczone sieci stoja na sprzecie linksys'a - najwyrazniej defaultowa konfiguracja jest mocno otwarta na wlamania.
Chewolf
Cytat(Seth @ 2006-02-01 09:51:33)
Pamietaj tylko o ustawieniu tych samych grup roboczych na obu komputerach.

Zapewne "Athlon 1600" rozpoznawany jest przez MAC adres karty sieciowej... choć niekoniecznie - to zależy od ISP. Dlatego będzie musiał zmienić MAC w nowej karcie sieciowej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.