Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: JS i SOAP
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
mat3u
Witam,

szukam stron, przykładów opisujących korzystanie z SOAP w JS. Znalazłem na googlach jak to zrobic pod mozillą. I napisałem prosty skrypt :

Kod
function news(){
var p = new Array();
    //p[0] = new SOAPParameter(0, 'news');

var method = "get_news";
var soap = new SOAPCall();
var uri = "http://localhost/~mat3u/soap";
soap.transportURI = uri + "/1.php";
soap.encode(0,method,"urn:xmethods-news",0,null,p.length,p);

var translation = soap.invoke();

if(translation.fault){
      // error returned from the web service
      window.alert(translation.fault.faultString);
    } else {
      // we expect only one return SOAPParameter - the translated string.
      var response = new Array();
      response = translation.getParameters(false, {});
  var test = document.getElementById("MainPage");
  test.innerHTML = response[0].value;
    }
}

jednak nie wiem jak to zrobić pod innymi przeglądarkami worriedsmiley.gif . Ten kod nie działa pod IE (nic dziwnego tongue.gif). Na googlach znajduje tylko szczątkowe informacje na ten temat. Czy ktoś zna jakies opisy, strony, ew. książki na ten temat. Temat SOAP pod mozillą też mnie interesuje, szczególnie manuale lub coś takiego, ale zadowole się wszelkimi artykułami. guitar.gif

Z góry THX.
my_identify
Z tego co znalazłem w necie wynika, że tylko mozilla ma zaimpletowany SOAP. Znalazłem coś o XAB tolkit. Co do innych przeglądarek to zostaje XMLHttpRequest, w końcu Wiadomość SOAP to dokument XML. Mało to wygodne bo trzeba pokombinować, ale narazie to chyba jedyne wyjście.
mat3u
Też zaczynam tak myśleć. Ale zastanawiam się czy nie ma jakichś obiektów ActiveX w IE które służą do obsługi SOAP. Niestety niewiele można o tym znaleść, wiem że w WScript jest coś takiego jak "MSSOAP.SoapClient" ale nie znam na tyle JS żeby widzieć jak to użyć tongue.gif. Dzięki za odpowiedźsmile.gif.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.