kukix
18.07.2003, 13:14:14
Witam.
Jestem w trakcie robienia sklepu internetowego, i natrafiłem na problem ze zdjęciami.
Co jest lepszym rozwiązaniem.
Tworzyc miniaturkę zdjęcia podczas dopisywania w administracji, czy zmniejszać zdjęcie orginalne w trakcie wyśiwtlania produktu.
Zaleta tej drugiej opcji to łatwa możliwośc zmiany wielkości wyświetlanych (można to robić w każdej chwili), dodatkowo jest wiecej miejsca na serwerze...
Która opcja jest lepsza....
KaMeLeOn
18.07.2003, 14:22:51
Temat przenoszę na forum
php...
Oczywiście, że tworzenie w czasie uploadu. Tworzenie miniaturek w czasie wyświetlania obciąża serwer...
Cytat
Zaleta tej drugiej opcji to łatwa możliwośc zmiany wielkości wyświetlanych (można to robić w każdej chwili)
Hmm... przecież oryginalnego zdjęcia nie usuwasz, więc zawsze ta opcja może być dostępna.
scanner
18.07.2003, 14:23:22
Pierwsza.
Upload obrazka -> miniaturka.
Prawidłowo rozplanowana ergonomika panelu administracyjnego sprawia, że zamiana, usunięcie czy inna operacja na obrazku jest kwestią dwu-trzech kliknięć.
Jesli kogoś stac na sklep internetuwy, stac go tez na trzymanie na dysku miniaturek zdjęć.
g0blin
18.07.2003, 14:53:35
Wlasnie pisze system newsow ktory korzysta z uploadowanych przez urzytkownikow obrazkow. Jak na razie planuje wszystkei operacje na obrazkach wykonywac za pomoca gd w locie... Czy ma ktos juz jakies doswiadczenie przy takich stronach jak bardzo zostaje obciazony serwer ? Jednoczesnych klientow planuje na max 10-15 jednoczesnie przy czym obrazkow poddawanych zmianie bylo by 10 (np pierwsza strona z newsami gdzie przy kazdym naglowku bedzie sie znajdowala mala ikona). Serwer to komputer z procesorem 400-500 MHz.
scanner
18.07.2003, 14:55:15
Zmień założenia.
Nieważnie ile dziennie odwiedzin. Ważnie żeby zawsze optymalnie.
YooYoo
18.07.2003, 19:13:08
Jesli juz mowimy o GD
mam pytanie...
Jest mozliwosc aby na tle (plik.jpg) wkleic plik .gif (przezroczysty) ?
chodzi mi o zabezpieczenie kazdego rysunku znakiem mojej strony
niestety nie wiem czy jest to mozliwe... prosze o pomoc
Jesli ktos jest chetny moze napisac mi jak to zrobic
moj mail t: yooyoo@sk8.pl
Z gory wielki THX !
g0blin
18.07.2003, 21:39:26
Mam jeszcze jedno pytanie...czy ktos korzystal z Imagemagick w celu zmienienia wymiarow obrazka...
http://www.imagemagick.org/ Zauwazylem ze wiele dostepnych skryptow galerii z tego moze korzystac... Czy sa jakies wieksze plusy stosowania tej biblioteki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.