Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dwa pola textarea z mozliwością bbode
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
krzyszbi
witam
miom zdaniem to powinno być tutaj i dlatego to tu dałem ( jak cos to proszę o poprawkę )
a teraz mój problem
wiem jak zrobic możliwośc stosowanie bbCode do jednego pola textarea a teraz chciałbym móc na jednej stronie miec możliwośc formatowania przez właśnnie bbCode dwóch takich pól ni kompletnie nie wiem jak to zrobić ( JavaScript u mnie totalenie leży ) więc prosze was o pomoć
z góry dzięki za wskazówki i/lub jakiś działający kod (niekoniecznie)
LBO
juz wiele razy bylo o BBcode na forum... przeszukaj najpierw, sprobuj cos sklecic - wtedy pomozemy, ale ogolnie panuje zasada, ze gotowcow nie dajemy...
krzyszbi
było ale dla jednego pola ( przynajmniej ja nie znalazłem coś adekwatnego do mojej sytuacji )
narazie mam coś takiego
  1. <tr><td class="kom_12">Tytuł:</td><td align="center"><textarea class="form_pytanie1" name="message_tyt" rows="2" cols="40"></textarea>
  2. <br />
  3. <tr>
  4. <td><input class="button" accesskey="b" name="addbbcode0" value=" B " style="font-weight: bold; width: 50px;" onclick="bbstyle(0)" type="button"></td>
  5. <td><input class="button" accesskey="i" name="addbbcode2" value=" i " style="font-style: italic; width: 50px;" onclick="bbstyle(2)" type="button"></td>
  6. <td><input class="button" accesskey="u" name="addbbcode4" value=" u " style="text-decoration: underline; width: 50px;" onclick="bbstyle(4)" type="button"></td>
  7. <td><input class="button" accesskey="l" name="addbbcode6" value="Wypunktowanie" style="width: 120px;" onclick="bbstyle(6)" type="button"></td>
  8. <td><input class="button" accesskey="o" name="addbbcode8" value="Punktowanie" style="width: 100px;" onclick="bbstyle(8)" type="button"></td>
  9. <td><input class="button" accesskey="c" name="addbbcode10" value="color" style="color: #BB0000; width: 50px;" onclick="bbstyle(10)" type="button"></td>
  10. <td><input class="button" accesskey="z" name="addbbcode12" value="color" style="color: #007717; width: 50px;" onclick="bbstyle(12)" type="button"></td>
  11. <td><input class="button" accesskey="n" name="addbbcode14" value="color" style="color: #014E98; width: 50px;" onclick="bbstyle(14)" type="button"></td>
  12. <td><input class="button" accesskey="l" name="addbbcode16" value="color" style="color: #EEEE00; width: 50px;" onclick="bbstyle(16)" type="button"></td>
  13. </tr>
  14. </table>
  15. </td></tr>
  16. <tr><td class="kom_12">Treść infornacji:</td><td align="center"><textarea class="form_pytanie1" name="message" rows="2" cols="40"></textarea>
  17. <br />
  18. <tr>
  19. <td><input class="button" accesskey="b" name="addbbcode0" value=" B " style="font-weight: bold; width: 50px;" onclick="bbstyle(0)" type="button"></td>
  20. <td><input class="button" accesskey="i" name="addbbcode2" value=" i " style="font-style: italic; width: 50px;" onclick="bbstyle(2)" type="button"></td>
  21. <td><input class="button" accesskey="u" name="addbbcode4" value=" u " style="text-decoration: underline; width: 50px;" onclick="bbstyle(4)" type="button"></td>
  22. <td><input class="button" accesskey="l" name="addbbcode6" value="Wypunktowanie" style="width: 120px;" onclick="bbstyle(6)" type="button"></td>
  23. <td><input class="button" accesskey="o" name="addbbcode8" value="Punktowanie" style="width: 100px;" onclick="bbstyle(8)" type="button"></td>
  24. <td><input class="button" accesskey="c" name="addbbcode10" value="color" style="color: #BB0000; width: 50px;" onclick="bbstyle(10)" type="button"></td>
  25. <td><input class="button" accesskey="z" name="addbbcode12" value="color" style="color: #007717; width: 50px;" onclick="bbstyle(12)" type="button"></td>
  26. <td><input class="button" accesskey="n" name="addbbcode14" value="color" style="color: #014E98; width: 50px;" onclick="bbstyle(14)" type="button"></td>
  27. <td><input class="button" accesskey="l" name="addbbcode16" value="color" style="color: #EEEE00; width: 50px;" onclick="bbstyle(16)" type="button"></td>
  28. </tr>
  29. </table>
  30. </td></tr>

ni i właśnie dla textarea o nazwie messege to działa ale juz dla pola messege_tyt ja juz nie wiem co przerobić
moża macie jakieś pomysły
revyag
Przykład.
Kod
function Bold(area) {

var txtarea = document.getElementById(area);
    var selStart = txtarea.selectionStart;
    var selEnd = txtarea.selectionEnd;

txtarea.value=(txtarea.value).substring(0,selStart)+
    "[B]"+(txtarea.value).substring(selStart, selEnd)+"[/B]" +
    (txtarea.value).substring(selEnd,txtarea.value.length);
}
</script>

1. <form onsubmit="return false">
  2. <textarea id="area1" style="width:300px;height:150px"></textarea><br /><br />
  3. <button onclick="Bold('area1')">B</button><br /><Br />
  4.  
  5. <textarea id="area2" style="width:300px;height:150px"></textarea><br /><br />
  6. <button onclick="Bold('area2')">B</button>
  7. </form>
krzyszbi
dawno nie sprawdzałem tego ale mam jeden problemik sad.gif
~revyag dzięki
nawet działa ale pod IE ( grrrrrr ) mam następującą sytuacje i nie wiem co z tym zrobic
a mianowicie jak zaznacze jakiś text i klikne w button to jako odpowiedzi dosteje tak :
przed kliknieciem
Kod
jakiś txt

po kliknieciu
Kod
jakiś txt[b]jakiś txt[/b]jakiś txt

czyli jakiś txt jest kopiowany przez i po to co ma się dostawić
funkcje mam w zewnętrznym pliku i zrobione na jedno kpyto tak
Kod
function Bold(area) {

var txtarea = document.getElementById(area);
   var selStart = txtarea.selectionStart;
   var selEnd = txtarea.selectionEnd;

txtarea.value=(txtarea.value).substring(0,selStart)+
   "[b]"+(txtarea.value).substring(selStart, selEnd)+"[/b]" +
   (txtarea.value).substring(selEnd,txtarea.value.length);
}

nie mam zielonego pojęcia jak to naprawić
pod FF Mozilla i Opera jest ok tylko IE sie buntuje
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.