Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Partycje
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
kapral
Witam,
mam na dysku 6 partycji, 4 windowsowe i 2 linuksowe. I chciałbym połączyć dwie partycje windowsowe C z F tak aby wyszła jedna partycja C. I tu moje pytanie czy istnieje taka możliwość, I czy dane na innych partycjach nie zostaną usunięte
Sabistik
Polecam 'partition magic'. Jest w nim taka mozliwosc. Wiele razy juz nim laczylme partycje i nie mialem zadnych problemow. Tylko ze partycje ktore chcesz polaczyc musza 'lezec' obok siebie. ;p
kapral
Cytat
Tylko ze partycje ktore chcesz polaczyc musza 'lezec' obok siebie.

Zabardzo nie wiem o co chodzi. Jak wszedłem w zarządzanie komputerem i zarządzanie dyskami to partycje wyświetla mi w tej kolejności:
C, F, D, linuksowa, E, linkuksowa
I czy bez problemu mogę połączyć C z F tak aby wyszła jedna C ?
kszychu
Musisz uruomić Partition Magica i zobaczysz wtedy, czy ich obszary leżą obok siebie i czy można je będzie połączyć. Tak na moje oko to nie, bo coś mi sięwydaje, że c jest podstawową a f logiczną, fragmentem innej większej.
trucksweb
jezeli na tym etapie juz nie wiesz gdzie czego szukac daj sobie spokoj lub zlec to informatykowi-osobie znajacej sie na komputerze.

Przez glupi blad mozesz utracic nie tylko partycje podstawowa ale i wszystkie sad.gif
dla laika to niebezpieczna zabawa sad.gif
kapral
Odpaliłem PartitonMagic i partycje które chcę połoczyć to:
C Fat32 Active Primary i F Fat32 None Primary i leżą obok siebie
Jeśli rozumiem dobrze to trzeba zrobić Marge partitions. Ktoś już łączył takie partycje, i czy te nadają sie do połączenie?
kszychu
Mój znajmoy często robi taki połączenia, tuż przed reinstalacją Windowsa. Tyle, że ta reinstalacja jest konsekwencją tego połączenia ;-)
A poważnie, zrób kopię danych, złóż ofiarę dla Swarożyca i łącz.
A jak już postawisz na nogi system zrelacjonuj nam jak było.
kapral
To jeszcze ostatnie pytanie.
Jeśli na tych łączonych partycjach dane zostaną utracone to nic sie nie statnie, najbardziej mi zależy żeby na innych partycjach nic się nie stało
sztosz
Czy C albo F to prtycja systemowa? Jeżeli nie to nie ma problemu. Nawet jak potem zmieni się "litera" partycji systemowej, to wystarczy zmieńić na tą sprzed lączenia, żeby wszystko grało.

Co prawda o niebo lepszy jest program Acronis'a, to PM nie jest najgorzszy winksmiley.jpg
kapral
Cytat
Czy C albo F to prtycja systemowa?

System jest na C, a F pochodzi z wcześniejszego podzielenia partycji C a teraz chce je złączyć na nowo

Zrobiłem za pomocą Partition Magic i nie połączył mi partycji sad.gif
wszystko elegancko zatwierdził komp sie zrestarotował i cos tam robił i robił a po jakimś czasie wyskoczył błąd sad.gif i partycji nie mam połączonych.
Czy istnieje inny sposób ponieważ bardzo zależy mi na połączeniu tych partycji
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.