kapral
14.03.2006, 10:25:11
Witam,
mam na dysku 6 partycji, 4 windowsowe i 2 linuksowe. I chciałbym połączyć dwie partycje windowsowe C z F tak aby wyszła jedna partycja C. I tu moje pytanie czy istnieje taka możliwość, I czy dane na innych partycjach nie zostaną usunięte
Sabistik
14.03.2006, 11:17:20
Polecam 'partition magic'. Jest w nim taka mozliwosc. Wiele razy juz nim laczylme partycje i nie mialem zadnych problemow. Tylko ze partycje ktore chcesz polaczyc musza 'lezec' obok siebie. ;p
kapral
14.03.2006, 11:39:22
Cytat
Tylko ze partycje ktore chcesz polaczyc musza 'lezec' obok siebie.
Zabardzo nie wiem o co chodzi. Jak wszedłem w zarządzanie komputerem i zarządzanie dyskami to partycje wyświetla mi w tej kolejności:
C, F, D, linuksowa, E, linkuksowa
I czy bez problemu mogę połączyć C z F tak aby wyszła jedna C ?
kszychu
14.03.2006, 11:41:28
Musisz uruomić Partition Magica i zobaczysz wtedy, czy ich obszary leżą obok siebie i czy można je będzie połączyć. Tak na moje oko to nie, bo coś mi sięwydaje, że c jest podstawową a f logiczną, fragmentem innej większej.
trucksweb
14.03.2006, 15:21:46
jezeli na tym etapie juz nie wiesz gdzie czego szukac daj sobie spokoj lub zlec to informatykowi-osobie znajacej sie na komputerze.
Przez glupi blad mozesz utracic nie tylko partycje podstawowa ale i wszystkie

dla laika to niebezpieczna zabawa
kapral
14.03.2006, 16:31:51
Odpaliłem PartitonMagic i partycje które chcę połoczyć to:
C Fat32 Active Primary i F Fat32 None Primary i leżą obok siebie
Jeśli rozumiem dobrze to trzeba zrobić Marge partitions. Ktoś już łączył takie partycje, i czy te nadają sie do połączenie?
kszychu
14.03.2006, 16:34:46
Mój znajmoy często robi taki połączenia, tuż przed reinstalacją Windowsa. Tyle, że ta reinstalacja jest konsekwencją tego połączenia ;-)
A poważnie, zrób kopię danych, złóż ofiarę dla Swarożyca i łącz.
A jak już postawisz na nogi system zrelacjonuj nam jak było.
kapral
14.03.2006, 17:21:59
To jeszcze ostatnie pytanie.
Jeśli na tych łączonych partycjach dane zostaną utracone to nic sie nie statnie, najbardziej mi zależy żeby na innych partycjach nic się nie stało
sztosz
14.03.2006, 17:39:11
Czy C albo F to prtycja systemowa? Jeżeli nie to nie ma problemu. Nawet jak potem zmieni się "litera" partycji systemowej, to wystarczy zmieńić na tą sprzed lączenia, żeby wszystko grało.
Co prawda o niebo lepszy jest program Acronis'a, to PM nie jest najgorzszy
kapral
14.03.2006, 18:35:12
Cytat
Czy C albo F to prtycja systemowa?
System jest na C, a F pochodzi z wcześniejszego podzielenia partycji C a teraz chce je złączyć na nowo
Zrobiłem za pomocą Partition Magic i nie połączył mi partycji

wszystko elegancko zatwierdził komp sie zrestarotował i cos tam robił i robił a po jakimś czasie wyskoczył błąd

i partycji nie mam połączonych.
Czy istnieje inny sposób ponieważ bardzo zależy mi na połączeniu tych partycji
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.