Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nietypowe pobieranie daty
Forum PHP.pl > Forum > PHP
rommeo
Witam

Nie bardzo wiem z jakiej strony ugryźć problem mianowicie taki:

Mam formularz ze wpisywaną datą zamówienia i datą planowanej realizacji. Obydwie są wpisywane ręcznie, bez żadnych selectów. Ręczne wpsiywanie tzn. w formacie "DD.MM.RRRR" i w taki też sposób są wpisywane do bazy, czyli przykładowo wpis w bazie ma postać "28.07.2003" - zamowienie, "17.08.2003" - realizacja planowana.

Teraz chodzi o to, żeby porównać obie daty i mieć pełną kontrolę nad zbliżaniem się terminu realizacji. Tzn. najprościej byłoby dla daty realizacji znaleźć odpowiadający jej dzień roku i sprawa byłaby załatwiona. No właśnie tylko nie za bardzo wiem z której strony się za to zabrać. Prawdopodobnie nie ma w manualu klasycznej funkcji konwertującej zapis daty w formacie date("d.m.Y") na date("z"), a przynajmniej ja takiej nie znalazłem. Można oczywiście rozpisać wszystkie miesiące na odpowiadającom im ilość dni, potem dodawać, odejmować itp. ale to rozwiązanie ma krótkie nogi. Zastanawiam się nad zmianą konwersji zapisu dat w bazie na timestamp, no ale właśnie... Jakby kto widział rozwiązanie, to będę wielce zobowiązany...
kurtz
Hej
Cytat
Teraz chodzi o to, żeby porównać obie daty i mieć pełną kontrolę nad zbliżaniem się terminu realizacji
jest dostepna funkcja do pobierania timestampu z daty - [manual:6e94a30e76]strtotime()[/manual:6e94a30e76]. Jedyne co bedziesz musial zrobic to zamienic kropkina spacje lub - musisz bowiem wybrac jeden z przyjmowanych przez strtotime wariantow zapisu daty. Gdy przerobisz obie daty na tiemstamp bedzie latwiej je porwonac.

Trzymanie obu pol jako date w bazie danych to jeszcze lepszy pomysl....

PS
watek przesuwam na php - nie widze w tym nic co kwalifikowalo by to na pro.[/manual]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.