Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: backup na innym serverze
Forum PHP.pl > Forum > PHP
szymonn
chce tworzyc automatyczny backup pliku danych ksiegi gosci ( lub czegokolwiek innego) po kazdym wpisie.
mam jednak problem tzn nie wiem czy to zadziala tak jak napisze
najpierw chce odczytac plik, cala jego zawartosc wrzucic do zmiennej, nastepnie zincludowac plik z drugiego servera, ktory by dane z mojej zmiennej zapisal w odpowiednim pliku na serverze. chodzi mi tylko o to, czy plik zincludowany nadal bedzie mial prawa dostepu, by zapisac dany plik, czy nie.
Jabol
jak chcesz napisać skrypt includujący coś z innego serwera?
mógłbyś coś takiego zrobić korzystając fsockopen ale nie includowaniem
szymonn
include ("http://....."); nie chce pisac zadnego skryptu do includowanie, poprostu, zaladowac, tylko nie wiem czy ten plik ktory sobie zaladuje, bedzie mogl nadal zapisac plik tam gdzie jest.
scanner
[manual:d2760f79d8]include()[/manual:d2760f79d8] nie działa na plikach zdalnych tongue.gif
Jabol
jak ten plik załadujesz do siebie on (o ile nie wykona się na zdalnym serwerze a w tedy będzie tak jakbyś zainkludował coś co Ci kompletnie niepotrzebne) będzie działał tak jakby był na serwerze na który go zainkludowałeś.
scanner
Sprostowanie:
Cytat
Jeśli "URL fopen wrappers" są włączone w php (takie jest domyślne ustawienie) można podać nazwę pliku do wczytania używając adresu URL (przez protokół HTTP lub innym obsługiwanym sposobem - zajrzyj do Dodatek I aby zapoznać się z listą obsługiwanych protokołów), zamiast podawać ścieżkę lokalną. Jeśli podany w adresie serwer interpretuje plik docelowy jako kod php, można do tego skryptu przekazać zmienne w taki sam sposób jak przy metodzie GET protokołu HTTP. Ściśle mówiąc, nie jest to to samo, co wczytywanie pliku lokalnego; jest to wykonanie pliku na zdalnym serwerze i wklejenie rezultatu jego działania do skryptu wywołującego. W tym przypadku, rzecz jasna, zasięg globalny zmiennych nie obejmuje pliku wczytywanego tą metodą.
Przepraszamk za wprowadzenie w błąd.
szymonn
Chyba ze widzicie jakas inna mozliwosc wykonywania takiego backupa ? Prosze o opinie i czekam na inne propozycje smile.gif
Jabol
Mówie Ci napisz skrypt do którego będziesz się odwoływał poprzez fsockopen i wysyłał mu dane postem albo filem. Jak to zrobić dowiesz obserwójąc nagłówki wysyłane przez twoją przeglądarke do różnych stron.
szymonn
Kombinowalem sobie z tym backupem, znalazlem mila funkcj ftp_connect itd.... i robi mi tego backupa naprawde tak jak chcialem, jest tylko jeden problem, strasznie dlugo generuje strone przez robienie tego backupa, a jest to strona wyswietlana uzytkownikowi, istnieje mozliwosc wykonywania jakichs funkcji w php w tle, podczas gdy strona zostanie juz wyswietlona, a w tle nadal ftp swoje wysyla ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.