kubadzik
2.05.2006, 23:22:17
Witam !
Jedno pytanko ( jest już późno ). Jest baza danych w Mysql'u.Chciałbym , aby poprzez php różni użytkownicy mogli sie dostać do bazy , ale żeby widzieli różne rzeczy tzn. mamy np. kilkanaście miast ( w jednej tabeli ), kilkadziesiąt ulic ( w 2-giej tabeli ), kilkanaście kin ( w 3-ciej tabeli ), uzytkownicy ( w 4-tej tabeli ).
Każda z tabel oprócz swoich ID , ma też kolumny z id innych tabel ( np. TABELA MIASTA - id_miasto, nazwa, ludność, połozenie, id_ulica, id_kino ). Podobnie TABELA ULICE ( id_ulica, nazwa, id_miasto, id_kino ) TABELA UZYTKKOWNICY ( id_uzytkownik, login, imie, nazwisko, id_miasto )
Pytanko !
Jak zrobić ( CO ZASTOSOWAĆ ) aby uzytkownik logował się do bazy i widział TYLKO np. Miasto z jakimś ID ( oraz powiązane z tym ID ulice, kina )
Jest już póżno , ale mam nadzieję, że wyjaśniłem o co chodzi
Dzięki za info
Kuba.
Szukałem na tym forum podobnego tematu, ale nie znalazłem
mariuszn3
3.05.2006, 12:25:44
hmm.. dosyć dziwne podejscie. Myslę, że najwłasciwsze byłoby jednej stworzenie klasy łączącej się z bazą, która by na zapytania zwracała wartosci zależne od tego skąd przychodzi zapytanie. Uzytkownicy w poszukiwaniu danych wykonywali by zapytania tylko do tej klasy.
Jesli chcesz by to się działo bezposrednio w MySQL'u to jedyna możliwosc to oddzielne bazy, tabele... ewentualnie podejrzewam, że bazy Oracle by umiały to zrobić tak jak sobie życzysz
kubadzik
3.05.2006, 16:57:00
Dzięki za odpowiedź !
Poczytałem trochę o klasach w manualu.
Jeszcze nic do mnie nie trafiło, ale może jak się prześpię z tematem ...
Sugestia o osobnych bazach ( tabelach ) jest warta zastanowienia, ale czy tego rodzaju rozwiązanie jest praktykowane ?
Rozumiem, że każde dobre rozwiązanie jest...dobre :-)
A co do pytania, to byłem ciekawy jak w życiu codziennym jest to zrobione u forumowiczów. Bo nie chce mi się wierzyć , że nikt z nich nie miał podobnej ( analogicznej ) sytuacji.
Jeszcze raz dzięki.
Kuba
mariuszn3
3.05.2006, 17:02:51
Dla mnie jeszcze nie do końca jest jasne po co Ci taka funkcjonalność.
Użytkownicy, o których piszesz to Użytkownicy strony, ludzie, którzy wchodzą na Twoją stronę i w zależności od tego skąd klikają chcesz podać inne informacje.
Czy użytkownicy to użytkownicy serwera, którym dajesz dostęp do php i mysql ale chcesz by każdy miał dostęp do innych danych (?)
kubadzik
4.05.2006, 16:42:53
Tak . to użytkownicy serwera i oczywiście podział byłby wskazany.
Mogą oczywiście widzieć wszystko, ale pomyślałem, że mniej szkód mogą narobić ( hehe ) mając dostęp tylko do danych z ich zakresu pracy ( SELECT, INSERT, UPDATE - ).
Wyjście z kilkoma bazami jest takim wyjściem, ale jakieś takie... nieeleganckie :-) ( ale za to jakie funkcjonalne ! )
Powodzonka
Kuba
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.