Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: .png a IE
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
im_not_demented
Witam.

Problem dotyczy, zastosowania skryptu "pngfix" i hoverow przez css i nie wyswietlania ich przez IE. Wszystko by bylo dobrze, gdyby nie to, ze "pngfix" nie potrafi przerobic/naprawic, grafiki umieszczonej w stylach i nie mam pojecia jak to obejsc.

Znalazlem pare rozwiazan, ale nie wszystkie dzialaja, byl skrypt .php ktory dzialal jak "pngfix" z tym ze przerabial jeszcze pliki w stylach, ale o dziwo wtedy hovery przestawaly dzialac. Moge zastosowac skrypty JS, ale najczesciej validiator wypluwa bledy przy zastosowaniu takowych.

Moge tez dac kod:
Cytat
filter:progid:DXImageTransform.Microsoft.AlphaImageLoader(src="blog_off.png",sizingMethod="scale");

Ale wtedy takze validiator sie pluje, a tego nie chce, nie chce takze rezygnowac z .png. Dodatkowo jak umieszcze to w stylach to IE nie potrafi tego odczytac.

Wiec pytanie jest takie, znacie jakies alternatywne wersje skryptu "pngfix" ktory sobie poradzi z grafika w stylach. Rownie dobrze moze byc alternatywa dla hoverow, a wszystko tak, aby bylo ladnie, pieknie i w ogole, validiowane...

Tutaj macie splash do powyzszego problemu: http://demented.civ.pl
mike
Po dlugich doświadczeniach z badzIEwIEm i .png mam jedną i ostateczną radę: zacznij korzystać z .gif tongue.gif
gekon
  1. filter: progid:DXImageTransform.Microsoft.AlphaImageLoader(src="blog_off.png", sizingMethod="scale");

Z tego co wiem dobrze sobie radzi i jest to jedyna metoda na png w IE6. A walidator można ugłaskać wrzucając to do pliku z CSSem dla IE.
im_not_demented
Cytat(mike_mech @ 20.06.2006, 12:52 ) *
zacznij korzystać z .gif tongue.gif

W tym caly problem, ze musi byc .png.

Cytat
Z tego co wiem dobrze sobie radzi i jest to jedyna metoda na png w IE6. A walidator można ugłaskać wrzucając to do pliku z CSSem dla IE.

Wtedy przestaja sie wyswietlac obrazki hoverow pod IE.
gekon
Ja używam whatever:hover i filtra, i wszystko pięknie działa.
Athlan
pytałem i dostałem kilka piknych linków biggrin.gif :
http://www.ugt.jgc.pl/index.php?showtopic=22397&pid=86701
im_not_demented
To akurat znam, i mi to nie pomoze. To mam inne pytanie, znacie jakies inne sposoby na hover z grafika umieszczana w kodzie xhtml a nie stylach? Tylko zeby sie wyswietlalo normlanie w IE.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.