kamiseq
28.06.2006, 11:58:10
znalazlem sobei stronke o hackach dla IE5.+
ale te nie dzialaja u mnie
tzn takei jak voice-family: "\"}\""
lub \*/
a nie chce uzywac hackow dla html i podstawiac w zaleznocsi od przegladarki danego css
ma ktos jakis pomysl
revyag
28.06.2006, 12:17:33
@kamiseq - do niedawna też używałem czasami różnych hacków na ie, ale wraz z wyjściem ie7 sytuacja może się diametralnie zmienić i większość z nich może już nie działać. Dlatego najlepszym rozwiązaniem są conditional comments i stworzenie osobnego arkusza styli dla ie.
kamiseq
28.06.2006, 15:04:11
wiesz wlasnie tego sie obawialem!
tzn mam okropny problem z IE, z tego co czytalem to IE wogole nie wspiera modelu blokowego i dodawanie float: left/right psuje wszystko, a bez jest ok.
zauwazylem tez ze jesli mam
<p> tekst</p> wewnatrz bloku div to nadanie <p> marginu np po lewej powoduje ze dodaje podobny margin takze z drugiej strony, ogolnie nie moge dojsc aby dobrze ustawic paragrafy w zewnetrzynm divie! oczywiscie w ff/moz/operze wyglada ok:)
co do IE7 nawet jest fajnie pomyslana ale dalej ma problemy ze standardami
Jarod
28.06.2006, 22:38:52
Cytat(kamiseq @ 28.06.2006, 14:04 )

wiesz wlasnie tego sie obawialem!
tzn mam okropny problem z IE, z tego co czytalem to IE wogole nie wspiera modelu blokowego i dodawanie float: left/right psuje wszystko, a bez jest ok.
Ciężko zrobić coś fajnego bez pływania. Jak przekonać ludzi, że IE jest be..?

@kamiseq: jak podpiąć osobny styl dla IE?
ens0re
28.06.2006, 23:16:07
<!--[if lte IE 6]>
<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" />
<![endif]-->
Swoją drogą w żadnej ze swoich stron ne użyłem ani jednego hacka i ani razu nie użyłem conditional comments. Jedyne problemy były z marginesami zawsze ale i to dało sie wyeliminować. Z pływaniem też nigdy nie miałem problemu, więc nie wiem za bardzo o co Wam chodzi

I jestem zdania, że jeżeli musisz użyć jakiś hacków(nie mowie tu o conditional comments) tzn, że strona jest źle zaprojektowana. Hacki także nie są takie w 100% pewne.
kamiseq
29.06.2006, 09:18:37
no niebardzo cie rozumiem teraz:
jesli zakladamy ze tworzymy css zgodnie z w3 to pewnych rzeczy nie da sie obejsc! a jak tworzysz css pod Ie to nie tworzysz tego zgodnie ze standardami!
co ma byc zle zaprojektowane jak masz
..
..
i jak dasz floaty na wszystkich tych divach to wtedy IE zle rozpoznaje margin
jak usuniesz floaty to jest ok(tak naprzyklad mialem z para img i ul,ktore mialy nadany margines lewy 0px ale #menu mialo margin-left: 14px i Ie wyswietlal lista tak jakby ona tez miala m-left: 14px )
dodanie paddingu do p czy marginesu rozwala caly uklad.
nie wiem gdize tu masz bald w projektowaniu, skoro pod opera,ff, moz dziala dobrze!
moze sie nie znam, i z checia ci podesle kod zebys mi pokazal gdzie robie blad!
ens0re
29.06.2006, 10:27:56
Widzisz...Otóż ja nie robie pod IE strony a pod te 3 przeglądarki(chociaż powinno sie robić pod każdą). I jeżeli mam błąd pod IE czy inną przeglądarką, to szukam błędu i go naprawiam tak, aby działało poprawnie. Jeżeli nadal nie działa to próbuje innego rozwiązania. Ja używam zawsze pływania, zawsze marginesy mam i jakoś nie mam problemów. Widocznie źle kodujesz. Słyszałem o problemach z marginesami, floatami i innymi rzeczami, ale sa to na tyle popularne błędy, że rozwiązanie ich może Ci zająć 5min(google, ALA i wiele innych stron).
kamiseq
29.06.2006, 10:29:11
ja nie mowie ze nie da sie rozwiazac tych problemow bo tez sobie poradzielm ale kosztem gorszej kontroli wygladu pod ff bo musialem ograniczyc marginesy paddingi i szerokosc bloku wktorym znajduje sie tekst
zreszta sobie zobacz i moze znajdziesz blad www.du.se/~h05pawka/roogu
a tak na marginesie to sobie obejrzalem moja stronke pod IE7 i jest jeszcze inaczej niz w IE6;]
wogole nie widac panienki:( tzn ze divy tak gdzie menu i tresc wyjechaly wyzej:\
czemu k te programy nie moga byc kompatybilne wstecz?

ma ktos oficjalny opis zachowania sie IE, czy cos w tym stuly?
ens0re
29.06.2006, 10:41:08
Mi tam ta strona pod IE(6) i FF sie dobrze i ładnie wyświetla. A co do IE7 to na stronie microsoftu poszukaj info bo ostatnio widziałem.
kamiseq
29.06.2006, 10:52:21
no tak bo jak mowilem poradzielm sobie zmiejszajac marginesy i paddingi, wczesniej w IE div z trescia robil sie zbyt szeroki i wskakiwal pod menu
ale podkreslam ze ograniczenie marginesow i paddingow i szerokosci <p> dla tekstow wplywa na przegladarki ktore dobrze radza sobie ze standardami i dlatego chcialem uzyc jakiegos hacka zeby tylko ograniczyc wartosci stylow dla IE:] capiszi?
gekon
29.06.2006, 14:12:52
To co działa w IE7 beta 2 (w finalnej to samo, bo już nie będzie nic zmieniane w renederowaniu)
jest na blogu ekipy od IE. Mnie też żadko zdaża się używać jakichkolwiek hacków, a jeżeli jestem do tego zmuszony to przeważnie
nadanie hasLayout jakiemuś elementowi.
kamiseq
29.06.2006, 20:19:22
dz poczytam sobie
Jarod
2.07.2006, 16:36:36
Cytat(ens0re @ 28.06.2006, 22:16 )

I jestem zdania, że jeżeli musisz użyć jakiś hacków(nie mowie tu o conditional comments) tzn, że strona jest źle zaprojektowana. Hacki także nie są takie w 100% pewne.
Odniosłem się do tego, że IE 7 źle interpretuje pływanie. Skoro w IE 6 float: left/right wmiarę dobrze działało. Nie rozumiem tego cofania się wstecz. Nie używałem jeszcze conditional comments. Jedyne co robiłem to przy problemie z marginesami IE contra FF i Opera - bardzo często stosowałem podwójny zapis, np.
margin: 0 2px 2px 4px !important;
margin: 0 3px 3px 5px;
Robię pod 3 przeglądarki i można powiedzieć, że jest pewność, że pod resztą będzie ok. Widzę, że IE7 wniesie jeszcze więcej zamieszania.
ens0re
2.07.2006, 17:17:42
Jejku ja nigdy nie miałem problemów z pływaniem, albo może miałem tylko nie pamietam, wiec nie mam pojecia o czy Wy mowicie

Swoja droga, badzIEwie ma jakiś swój inny świat i koniecznie muszą być inni od wszystkich, stąd też nikt ich nie lubi

Conditional comments jest bardzo ciekawym rozwiązaniem, chociaż jeszcze nigdy z nich nie korzystałem - narazie wszystko na 'czysto' mi działa
kamiseq
7.07.2006, 09:43:56
a to jak dziala ze IE nie rozpoznaje stylu z !important? mozna to stosowac do innych stylow? IE generalnie ma problemy z <p> jesli chcesz precyzyjnie umiescic tekst w nadrzednym divie czy jakiejs liscie. i trzeba powatarzac wszedzie text-align:left/right wtedy Ie zachowuje sie jak ff/opera z float:left/right
dlatego radze soebi wstwiajac event onload i zmieniajac styl dla IE, ale to z important bylo by lepszym rozwiazaniem. to jest oficjalne?
mozesz powiedziec cos wicej?
Jarod
29.08.2006, 10:52:28
Cytat(kamiseq @ 7.07.2006, 08:43 )

W tym wypadku FF i Opera zastosują
margin: 0 2px 2px 4px !important; bo to jest important. IE oleje important i wczyta druga deklaracje, czyli zastosuje
margin: 0 3px 3px 5px;Cytat(ens0re @ 28.06.2006, 22:16 )

<!--[if lte IE 6]>
<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" />
<![endif]-->
Nie działa mi to. Napisałem coś takiego:
<link rel="stylesheet" href="css/ksiazkatelefoniczna.css" type="text/css" /> <!--[if lte IE 6]>
<link rel="stylesheet" href="css/dupa.css" type="text/css" />
<![endif]-->
Styl dupa.css nie istnieje a IE zachwuje się tak jakby sobie załadował styl.
<!--[if lte IE 6]> zapis ten oznacza dla IE do wersji 6 ? Czyli dla IE7 nie będzie ładowany? Czy jest duże ryzyko, że IE przestanie coś takiego traktować poprawnie?
mike
29.08.2006, 11:15:13
Cytat(J4r0d @ 29.08.2006, 11:52 )

Styl dupa.css nie istnieje a IE zachwuje się tak jakby sobie załadował styl.
I jakie są tego objawy?

<!--[if lte IE 6]>zapis ten oznacza dla IE do wersji 6 ?
Tak. Do wersji 6.0 włącznie.

Czyli dla IE7 nie będzie ładowany?
Nie.
Patrz wyżej +
MSDN Home :: About Conditional CommentsCytat(J4r0d @ 29.08.2006, 11:52 )

Czy jest duże ryzyko, że IE przestanie coś takiego traktować poprawnie?
Żadne.
Metoda ta jest jedyną właśiwą metodą na ładowanie innych styli dla IE.
Stosowanie hacków jest nie dość że niepoprawne ze względu na semantykę CSS, to bazuje najzwyklej w świecie na złym działaniu przeglądarki.
Mało tego, jest to niepewne, IE na stronie oficjalnego bloga napisali żeby zaprzestać korzystania z hacków, bo nie będą działały na IE7.0
Jarod
29.08.2006, 12:10:13
Cytat(mike_mech @ 29.08.2006, 10:15:13 )

I jakie są tego objawy?
Ładuje styl książka telefoniczna. Wyczyściłem bufor przeglądarki.
Cytat(mike_mech @ 29.08.2006, 10:15:13 )

Nie.
Czy zapis
<!--[if lte IE 7]>
<![endif]-->
będzie poprawny?
mike
29.08.2006, 12:13:55
Cytat(J4r0d @ 29.08.2006, 13:10:13 )

Czy zapis
<!--[if lte IE 7]>
<![endif]-->
będzie poprawny?
Przecież link, który dałem do manuala w tej sprawie działa, więc o co chodzi?
Pytasz o to już któryś raz.
O co zapytasz za chwilę? czy działa
<!--[if lt IE 7]>
<![endif]-->
Pomyśl trochę sam.
Jarod
29.08.2006, 13:04:00
Masz pomysł dlaczego IE łąduje cssa ksiazkatelefoniczna pomimo, że nie powinien?
mike
29.08.2006, 13:06:02
cache odświerzyłeś?
Jeśli nie ma pliku a IE działa jakby był, to znacxy że ładuje go z cache.
Jarod
30.08.2006, 05:50:47
Cytat(mike_mech @ 29.08.2006, 12:06:02 )

cache odświerzyłeś?
Jeśli nie ma pliku a IE działa jakby był, to znacxy że ładuje go z cache.
Cytat(J4r0d @ 29.08.2006, 11:10:13 )

Ładuje styl książka telefoniczna. Wyczyściłem bufor przeglądarki.
Pozatym jak zamiast:
<link rel="stylesheet" href="css/ksiazkatelefoniczna.css" type="text/css" /> <!--[if lte IE 6]>
<![endif]-->
dam:
<!--[if lte IE 6]>
<![endif]-->
to IE nie ładuje stylu.
specialplan
6.09.2006, 11:05:11
Cytat(ens0re @ 2.07.2006, 17:17:42 )

Jejku ja nigdy nie miałem problemów z pływaniem, albo może miałem tylko nie pamietam, wiec nie mam pojecia o czy Wy mowicie

Swoja droga, badzIEwie ma jakiś swój inny świat i koniecznie muszą być inni od wszystkich, stąd też nikt ich nie lubi

Conditional comments jest bardzo ciekawym rozwiązaniem, chociaż jeszcze nigdy z nich nie korzystałem - narazie wszystko na 'czysto' mi działa

Zarzuć jakimś linkiem - chętnie pooglądam te Twoje magiczne skrypty.
ens0re
6.09.2006, 14:37:26
Nie dam bo nie mam takie potrzeby żeby Ci dać. Poza tym, co w tym takiego dziwnego?

Mogę Ci powiedzieć tylko, że to nie były skomplikowane szablony stron, więc może dlatego jeszcze nie miałem potrzeby z korzystania np Conditional comments lub z hacków.
Cytat
chętnie pooglądam te Twoje magiczne skrypty.
specialplan
6.09.2006, 15:10:56
Cytat(ens0re @ 6.09.2006, 14:37:26 )

Nie dam bo nie mam takie potrzeby żeby Ci dać. Poza tym, co w tym takiego dziwnego?

Mogę Ci powiedzieć tylko, że to nie były skomplikowane szablony stron, więc może dlatego jeszcze nie miałem potrzeby z korzystania np Conditional comments lub z hacków.

Twój ton był dość autorytatywny, więc pomyślałem, że tak wymiatasz w CSS, że nie musisz robić żadnych hacków itp itd. Chętnie bym się czegoś nauczył. A jeśli robisz proste rzeczy, to po co zabierasz głos w dyskusji? ech....
ens0re
6.09.2006, 15:22:38
Cytat(specialplan @ 6.09.2006, 16:10:56 )

Twój ton był dość autorytatywny, więc pomyślałem, że tak wymiatasz w CSS, że nie musisz robić żadnych hacków itp itd. Chętnie bym się czegoś nauczył. A jeśli robisz proste rzeczy, to po co zabierasz głos w dyskusji? ech....
Nie nie wymiatam. Faktycznie może zabrzmiało dość dziwnie. A czy to jest jakiś wyznacznik(robienie prostych rzeczy), czy mogę sie wypowiadać na jakiś temat czy nie?
s_w_ir
6.09.2006, 15:45:38
No zabrzmiało nie tak jak powinno:
Cytat
I jestem zdania, że jeżeli musisz użyć jakiś hacków(nie mowie tu o conditional comments) tzn, że strona jest źle zaprojektowana.
Wycentruj mi teraz layout w ie 5.x bez text-align: center (to hack dla ie właśnie).
Inna sprawa wielkość czcionki: jeżeli zdefiniujesz ją w px'ach to pod IE (w 6 napewno co do innych nie wiem obecnie) nie będzie dało się jej powiększyć poprzez menu przeglądarki, a to jest dyskryminacja userów słabiej widzących. Oczywiście możesz zastosować słowa kluczowe jednak small w IE 5.x jest wielkości medium w nowych przeglądarkach, a przeceiż każdy chce aby jego strona wyglądała w każdej przeglądarce prawie identycznie. No i znowu musimy użyć tricku z 'box model hack' aby w IE 5.x ustawić główną czcionke o poziom niżej.
Według mnie to dyskryminacja userów innych przeglądarek( nie mówie o IE 3, 4 czy innych staroci których używa mniej niż 0,1% userów) to jest objaw złego projektowania.
Bez urazy
ens0re, ale jeśli mistrzowie projektowania uczą takich rzeczy jak stosowanie hacków, to pewnie są do tego poważne powody.
Cytat(specialplan @ 6.09.2006, 12:05:11 )

Zarzuć jakimś linkiem - chętnie pooglądam te Twoje magiczne skrypty.
Może nie nazywam się ens0re

jednak ja mogę zarzucić linkami:
np.
www.gim40.edu.pl (testowane pod Operą8,9, FF, IE6, jedynie pod IE4 nie wyświetla się dobrze)
www.kobyla.pl (jw)
http://ano.kobyla.pl/ (jw)
Robię jeszcze kilka innych projektów, jak narazie wszystko idzie gładko - pod wymienionymi wyżej przeglądarkami strony wyświetlają się prawidłowo.
Jak dotąd, tylko jeden raz musiałem używać Conditional comments, aby IE dobrze pokazywał pewien element. I tak myślę, że jakbym się postarał, to mógłbym to także uzyskać bez żadnych hacków (itp.).
ens0re
6.09.2006, 18:39:12
Cytat(s_w_ir @ 6.09.2006, 16:45:38 )

Wycentruj mi teraz layout w ie 5.x bez text-align: center (to hack dla ie właśnie).
Racja, nie wycentruje, ale text-align: center; to raczej nie jest hack, gdyż hacki dla mnie są czymś jak _width, albo * html #cos itd IMO. A i o jakich hackach mówisz, których używają mistrzowie projektowania?
Sam dopiero sie uczę, ale poprostu napisałem to, co zauważyłem po zrobieniu kilku szablonów(prostych) stron.
s_w_ir
6.09.2006, 19:52:34
ano Tylko pogartulować że masz tak czyste projekty, ale inna sprawa, że nie były one aż tak wymagające.
ens0re mówie o ludziach którzy na przykład piszą książki o CSSie (fakt napisanie książki nie czyni z CIebie mistrza) np. o Danie Cederholmie, Ericu Mayerze i innych którzy tworzą całkowice płynne layouty(i nie mówie tu o floatach). Oczywiście jeśli tylko nie musisz używać hacka to tego nie rób, ale teraz skoro text-align nie jest hackiem to czemu * html #cos miałoby być, skoro to taka sama składnia CSSa jak text-align a tylko zastosowana w celu uzyskania efektu w innych przeglądarkach. Czepiam się na wyrost, ale gryzie mnie to zdanie że hacki to złe projektowanie, bo to nie jest sprawa typu: to czarne to białe.
Do postu poniżej:
ens0re- I BRADZO SŁUSZNIE
ens0re
6.09.2006, 20:15:50
Fakt z * html X to zły przykład ale hacki typu _X, albo innego tego typu to typowe hacki, ktorych nie trawie, bo teraz mogą zadziałać a wkrótce już nie. Natomiast komentarze warunkowe są bardzo ciekawym rozwiązaniem. I jeżeli kiedykolwiek będę mial problem z IE, to zastosuję te komentarze a nie hacki typu underscore.
specialplan
7.09.2006, 11:34:50
Cytat(ano @ 6.09.2006, 16:08:39 )

Może nie nazywam się ens0re

jednak ja mogę zarzucić linkami:
np.
www.gim40.edu.pl (testowane pod Operą8,9, FF, IE6, jedynie pod IE4 nie wyświetla się dobrze)
www.kobyla.pl (jw)
http://ano.kobyla.pl/ (jw)
Robię jeszcze kilka innych projektów, jak narazie wszystko idzie gładko - pod wymienionymi wyżej przeglądarkami strony wyświetlają się prawidłowo.
Jak dotąd, tylko jeden raz musiałem używać Conditional comments, aby IE dobrze pokazywał pewien element. I tak myślę, że jakbym się postarał, to mógłbym to także uzyskać bez żadnych hacków (itp.).
Nie rozwalaj mnie z takimi linkami

To dość proste strony, raptem kilka elementów blokowych. Myślałem raczej o takich projektach, w których trzeba użyć np. kilkudziesięciu div, z czego co drugi pływa. Powodzenia. Nie jestem zwolennikiem hacków, moim zdaniem lepiej używać warunków i różnych styli. Trochę mnie jednak dziwi, że ktoś (ensore) mówi, że jeśli ktoś używa hacków, to dupa z niego nie projektant - bo tak można było z jego wypowiedzi wywnioskować.
EOT
ens0re
7.09.2006, 14:29:39
Nie mówiłem, że webmaster jest dupa, tylko strona źle zaprojektowana i tez napisalem ze nie chodzi mi tu o używanie w projektach komentarzy warunkowych dla IE tylko hacki typu underscore itd. Takie mam zdanie i jestem pewny, że strone(skomplikowaną - taka jak podales przyklad) można zbudować na czystym kodzie + komentarze warunkowe, bez użycia innych dziwactw typu underscore czy innych tego typu hacków(nie mowie tez tu o * html X czy text-align: center; dla IE 5.X, badz ten bajer z voice-family itd).
kamiseq
22.09.2006, 13:24:53
bo przeciez mu kazales
najpierw laduje link dla wszystkich a potem jest jest <= ie60 to zaladuj dupa
Kreton
23.09.2006, 20:34:46
Cytat
A i o jakich hackach mówisz, których używają mistrzowie projektowania?
W swoim podpisie cytujesz Erica Meyera. I powiem Ci, że Między innymi on bardzo otwarcie stosuje hack na IE ( voice-family ). Przykłady w jego książce .
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.