Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: IE - problem z kodowaniem w utf-8
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
MissMoneypenny
Mam następujący problem. Po dodaniu kodowania utf-8 do dokumentu strona przestała poprawnie się wyświetlać. Wygląda to ta jak by nie ładowało połowy ze stylu - część wygląda tak jak trzeba, reszty nie widać w ogóle. Po "ręcznej" zmianie kodowania na iso=8859-2 wyświetla wszystko prawidłowo. Dodam, że w Firefoxie i Operze nie ma tego problemu. Czy ktoś może wie co jest przyczyną tego błędu i jak go rozwiązać.
strife
Witam,

Miałem podobnie, tylko, że ja się pomyliłem i dokument oznaczałem jako utf-8 a w rzeczywistości był zapisany jako utf-16 i Internet Explorer i Firefox nie wyświetlał mi styli wogóle, może masz coś w podobie.

Możesz jeszcze spróbować dodać surowy nagłówek, ale wątpie aby to coś dało. Jeżeli możesz podaj adres nam do tej strony, to zobaczymy smile.gif

Pozdrawiam.
mariuszn3
może jakis link do strony?
MissMoneypenny
Stronę dopiero zaczęłam tworzyć, więc jeszcze jej nie opublikowałam. Ale wrzucę na serwer.
Strona
mariuszn3
Problem polega na tym, że kodowanie na stronie masz ustawione na utf-8 a plik css masz kodowany w windows-1250. Przez co polskie znaki, które masz tam w komentarzach są nie zrozumiałe i tutaj internet explorer się zatrzymuje. Myślę, że zapisanie pliku css w kodowaniu utf-8 załatwi sprawę.
MissMoneypenny
Dzięki wielkie! Poprawiłam i działa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.