Jestem laikiem jeżeli chodzi o sprawy javascript, dzięki pomocy ludzi z forum (użyta funkcja szukaj) udało mi się zrobić prosty skrypt zamieniający wartość class na jedną z trzech losowych, w wyniku tych działań powstało mi dość ciekawe menu podświetlające się na różne kolory, oto źródło:

1. <script type="text/javascript">
  2. var sc = 3;
  3. var s = new Array(sc);
  4.  
  5. s[0] = "pink";
  6. s[1] = "orange";
  7. s[2] = "green";
  8.  
  9. function pickRandom(range) {
  10. if (Math.random)
  11. return Math.round(Math.random() * (range-1));
  12. else {
  13. var now = new Date();
  14. return (now.getTime() / 1000) % range;
  15. }
  16. }
  17.  
  18. function randomClass( strName ) {
  19. var choice = pickRandom(sc);
  20. element = document.getElementById( strName );
  21. element.className = s[choice];
  22. }

i element wyświetlający:
  1. <ul id="menu">
  2. <li id="1" onmouseover="randomClass('1')"><a href="">Start page <span>Home</span></a></li>
  3. <li id="2" onmouseover="randomClass('2')"><a href="">Journal <span>My journal</span></a></li>
  4. <li id="3" onmouseover="randomClass('3')"><a href="">Portfolio <span>My portfolio</span></a></li>
  5. </ul>

Mój problem polega na tym iż po najechaniu na tekst w menu, wartość znacznika class zmienia się kilkakrotnie, po czym chciałbym zrobić aby wartość zmieniala się tylko podczas zmiany miejsca położenia kursora na inny element menu, szukam pomocy, próbowałem znaleźć coś na forum, szukałem też w google i niestety nie znalazłem lekarstwa na ten problem, może jakiś forumowicz bardziej zaawansowany w javascript potrafił by mi pomóc?

link do strony nad którą pracuję - może okazać się pomocny przy wizualizacji mojego problemu