Witajcie!

Mam "malutki" problem, mianowicie:

Piszę program do zarządzania magazynem w chłodni.
Dodawanie operacji pod tytułem "rozładunek" (czyli przyjęcie towaru do chłodni) działa.

Działa w ten sposób:

Mam 2 tabele: : operacje : i : stan :.
Poprzez wprowadzenie danych w formularzu wysyłam dane a on za pomoca php wrzuca za pomocą podwójnego INSERT do bazy informacje:

że to była operacja typu rozładunek, rozładowano xxx ton, za rozładowanie jednej tony cena wynosi xxx zł, jeśli jest domrażanie to ma policzyć ile stopni * ile cena za domrożenie o jeden stopień * ile ton towaru do domrożenia, jaki typ towaru (mięso, kiełbasa), data operacji. <- to wchodzi do tabeli : operacje :

Do tabeli : stan : wrzuca dane:

typ towaru(mięso,kiełbasa), skojarzony ID operacji, data dodania towaru na stan(taka sama jak data operacji), ile ton towaru.

Następnie skrypt php po wskazaniu mu danego kontrahenta pokazuje wszystkie operacje danego klienta.
Wyświetla datę operacji i od tego dnia do dnia obecnego liczy "tonodoby" (czyli cena za przechowanie 1t w ciągu 24h).

Wszystko byłoby cacy gdyby nie te obliczanie tonodoby.

Nie wiem w jaki sposób rozwiązać taką sytuację:

Kiedy tworzę nową operację typu załadunek (czyli wydanie towaru) ma mi zapisać ile do obecnego momentu (czyli do utworzenia nowej operacji) naliczył PLNoof za dany towar, który za chwilę będe wydawał.

Po prostu już odpadam, próbowałem wszystkiego.
Nie mogę zrobić w ten sposób że będzie mi pobierał ile ton na stanie jest i liczył mi od tego tonodoby bo jeśli towar zostanie wydany to automagicznie ilość PLNoof spadnie.

Nie wiem czy w miarę dobrze to wytłumaczyłem, czy się jasno wyraziłem, ale dostaje nerwicy, nie mam pomysłu na rozwiązanie tego ustrojstwa, więc proszę was tu obecnych o pomoc.

Pozdrawiam kosheen2k.