Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS] Blokowanie kółka myszy
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
xamil
Mam sobie div'a w którym jest dużo treści:
<div style="overflow:auto; height:150px; width: 100%;">{$dużo_tresci}</div>
Mam tak dużo treści, że pojawia się pasek przewijania.

Mam też stronke w której jest dużo treści tak, że pojawia sie pasek przewijania. W tej stronce zawarłem tego div'a. Gdy Jeżdże kółkiem góra/dół poza tym div'em to przesuwa mi się suwak strony ale gdy mam umieszczony kursor nad tym div'em to przesuwa się suwak strony.

Piszę narzędzie w którym jest sporo takich div'ów i jest bardzo irytujące, gdy zamiast głównego uswaka rusza się czasem suwak jakiegoś div'a. Czy da się jakos zablokować kółko myszy nad tym div'em? Tak aby przesuwał sie główny suwak a nie suwak div'a?
nospor
Scrolle wlasnie dzialają nad suwakami. No ale mozna jakos "wylaczyc" nad niektorymi. Nie wiem i sie nie wypowiadam. Pisze tylko dlatego ze przenosze na Po stronie przegladarki
xamil
1. Rzecz w tym, że działa na całej warstwie... gdyby dizałało tylko nad suwakiem warstwy to byłoby genialne;)

2. Ups... myślałem, że takie pytanie to jeszcze przedszkole;)
nospor
Cytat
Rzecz w tym, że działa na całej warstwie... gdyby dizałało tylko nad suwakiem warstwy to byłoby genialne;)
Mowiac suwak mialem na mysli cala warstwe. źle sie wyslowilem
netzah
Wypowiem sie teoretycznie: mozna probowac pobrac wartosc przesuniecia z malego diva (po czym ja wyzerowac) i przesunac o tyle glowna warstwe. smile.gif
xamil
Jak?winksmiley.jpg
netzah
Kod
malyDiv = document.getElementById('maly_div');
window.scrollTo(0, window.pageYOffset + malyDiv.scrollTop);
malyDiv.scrollTop = 0;

Przy czym pageYOffset dziala tylko w mozilli, IE ma cos innego; trudna kwestia jest podlaczenie tego do jakiegos zdarzenia. Zadne, z tych ktore znam nie dziala tutaj tak, jak powinno - czyli nie reaguja bezposrednio na kolko smile.gif
Musisz wiec kombinowac dalej
xamil
Dobra narazie się zajmuje czymś innym i nie mam czasu teraz tego testować. Napisałem z nadzieją, ze jest jakiś prosty sposób.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.