dragossani
18.08.2003, 14:45:20
Forum dla początkujących stało się faktem. Były głosy za, były głosy przeciw. Co wyniknie z jego uruchomienia - wkrótce się przekonamy. Opinie na ten temat proszę dopisywać w tym wątku.
Rada dla moderatorów: banalne lub powtarzające się pytania z innych for, można przerzucać na to nowo powstałe - zawsze lepiej jak ktoś odpowie na takie pytanie na forum dla początkujących, niż jak zostanie usunięte przez moderatora.
BzikOS
18.08.2003, 15:01:03
Wydaje mi się to rozsądnym rozwiązaniem i jestem ZA.
DeyV
18.08.2003, 15:27:13
Kiedyś mówiłem, że jestem przeciw. W sumie nadal nie bardzo popieram ten pomysł, ale ... zobaczymy - mozę się sprawidzi.
Patrząc jadnak na to nowe forum, przyszło mi do głowy, że chyba nie bardzo bedę miał ochotę bawić się w moderowanie tegoż. Dlatego przyszło mi do glowy, by stworzyć osobną grupę, składajacą się z najaktywniejszych na forum osób nię będących teraz moderatorami, by zająć się moderacją tegoż tylko forum.
Niewątpliwie jest to konieczne, a aktualna grupa ma już chyba wystarczajaco dużo pracy.
Co Wy na to?
Seth
18.08.2003, 15:37:10
Juz zlozylem taki wniosek do dragona

, ktory zreszta zostal przyjety
Czekam teraz na zaaprobowanie nowychh modow.
wassago
18.08.2003, 15:44:00
wg mnie zalozenie tego forum do dobry pomysl przynajmniej z tego wzgledu iz ludzie nie majacy pojecia o php moga pisac tam posty i nikt nie bedzie im mowil zeby poszli sobie bo za malo umieja :wink: jest kilku takich na forum - moze nie pisza tak ale daja do zrozumienia.. no i np Ja mogl bym nowicjuszom pomoc bo w sumie juz troche umiem
@DeyV zgadzam sie z Toba
pozdrawiam
menic
18.08.2003, 15:44:44
To teraz mamy 3 fora o php. I jak w takim razie mam rozróżniac gdzie dać jakie pytanie. Bo np. dla kogoś innego będzie to niewykonalne, a okaże sie, że to jest banalnie prosta sprawa
DeyV
18.08.2003, 15:47:10
Jak nie wiesz o czym mówisz, to daj na początkujacy.
Jak sądzisz że wiesz, to na php,
A jak jesteś pewien tego, o czym mówisz - PRO.
A zresztą moderatorzy i tak zadecydują za Ciebie
Seth
18.08.2003, 15:48:31
Bardzo latwo:
"Zlobek" - np jak wyciagnac 3 znaki ze stronga
php - jak skonstruowac wyrazenie regularne
Pro - nie dziala mi SOAP
Ale fakt na poczatku pewnie bedzie trudno to rozroznic... no ale przynajmniej nie bedzie zasmiecania forum.
wassago
18.08.2003, 15:49:12
hmm.. dla mnie to w sumie proste :wink:
php dla pocz.
- jak wyprintowac array'a
php
- wiadomo
php dla zaaw.
- output buffering i kompresja zlib
ja bym tak dal zapytania
@seth agrr :cry: :wink:
Jabol
18.08.2003, 15:51:20
wassago: ob do php
wassago
18.08.2003, 15:53:30
Cytat
wassago: ob do php

ehhhmm.. no dla mnie to advanced:/ przynajmniej jak zaczynam mieszczec ze zlib'em w ob
DeyV
18.08.2003, 15:55:29
Wydaje mi się, że jednak PRO nie jest jako takie przeznaczone do rozwiązywania typowych problemó programistycznych, dotyczących składni, funkcji itp.
Duża część tematów tam zawartych to opracowania pewnych idei programowania, gdzie jest dużo teorii i minimum gotowego kodu. I tak powinno chyba zostać. By, puki nie powstanie serwis, gdzie najciekawsze tematy bedą mogły zostać przedstawione w postaci artykułów, było to najciekawsze źródło zebranych pomysłów.
dragossani
18.08.2003, 23:34:09
php Początkujący - dla tych co nie wiedzą w ogóle co jest grane, oraz dla pytań które są banalne lub się powtarzają.
php - wszystkie standardowe problemy z kodowaniem. Zlib i OB też.
php Pro - przede wszystkim inżynieria programowania. Tu nie babramy się z kodem - tutaj mamy burzę mózgów na tematy strategiczne. Optymalizacja, elastyczność rozwiązań, schematy logiczne budowy aplikacji, problemy wielodostępu, metody podnoszenia stabilności, itd.
DeyV
18.08.2003, 23:42:22
choroba - kiedy ja sie nauczę w taki sposób przekazywać swoje myśłi...
podpisuję się 2 ręcami
spenalzo
19.08.2003, 00:51:38
Cytat
php Pro - przede wszystkim inżynieria programowania.
Proponuję zmienić opis subforum php Pro na bardziej czytelny. Bo skąd początkujący ma wiedzieć, że jego pytanie jest zaawansowane lub nie? Większość problemów wynika z tego, że opisy dwoch całkiem odmiennych for różnią sie tylko jednym słowem - "zaawansowane" - które znaczy wiele. Dla początkujęcego problem np. wyszukania jakiegość ciągu i skonstruowania wyrażenia regularnego jest dla niego zaawansowany.
Dlatego uważam że trzeba sprecyzować opis - stąd moja propozycja brzmi tak:
Cytat
php Pro
Zagadnienia dotyczące inżynierii programowania - optymalizacja, bezpieczeństwo, schematy (itd. - co jeszcze?)
Powinno to zmniejszyć liczbę tematów na niewłaściwym forum.
itsme
19.08.2003, 07:10:30
spenalzo popieram
dragossani
19.08.2003, 13:52:55
Poprawione. Tak może być?
xenka
19.08.2003, 14:24:59
Mi to troszke nie pasuje:
Cytat
php
Zagadnienia dotyczące programowania w php.
A 'php Poczatkujacy' i 'php Pro' to juz niby nie dotyczace programowania w php? Moze sie czepiam szczegolow, ale jakos dziwnie mi to wyglada i wcale nie wyjasnia jakiego typu posty tam ('php') nalezy kierowac. Bo w tej chwili to tak jakby tam mozna bylo wsio wrzucac (wsio co dotyczy php :P).
dragossani
19.08.2003, 14:35:23
Dobra. W takim razie czekam na propozycje - co powinno znaleźć się w podpisach? php Pro myślę, że jest ok. Co z pozostałymi dwoma?
spenalzo
19.08.2003, 20:39:46
Cytat
Dobra. W takim razie czekam na propozycje - co powinno znaleźć się w podpisach?
Reszta opisów jest dobra - można się domyślić, że jak coś nie pasuje na php Pro lub php Początkujący, to trzeba to dać do php.
parolix
26.08.2003, 11:36:08
Wydaje mi się że jest to dobre rozwiązanie.
Dlatwego jestem na tak. Jestem początkującym webmasterem i chcę się z tego forum coś dowiedzieć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.