Cytat(SHiP @ 21.09.2008, 23:30:29 )

system jest wspierany przez ogromnego Novella i nie upadnie po jakimś czasie a ja zostanę bez wsparcia.
Hehe, poczekaj aż Ci odpowie ~Kildyt ze swoimi anty-Novellowskimi tekstami

Cytat
No i jeszcze szybki cykl wydawniczy- około 6 - 9msc.
To się tyczy akurat większości dystrybucji

Cytat
Jeszcze odniosę się do wypowiedzi tiraetha bo nie lubię klasycznego fanatyzmu ubuntowego
Daj spokój. To nie jest od razu fanatyzm, po prostu spodobało mu się Ubuntu i go używa... Jak ściągniesz pierwszy lepszy edytor i się ci spodoba to przecież nei powiesz, że jest fajny, bo ma zawijanie linii - każdy edytor tekstu to ma

Z resztą, jeśli chodzi o dystrybucje Linuksa, to w większości przypadków nie ma dużych różnic (lepszy,gorszy) pomiędzy nimi, a setki drobnych pierdółek, szczególików.
Cytat
Czy to są paczki ubuntu czy paczki Debiana?
A to Ubuntu nie używa *.debów
Cytat
Obsługą sprzętu zajmuje się kernel i to od niego zależy czy system wspiera poprawnie sprzęt czy nie. Nowa wersja -> nowy kernel -> obsługa nowego sprzętu.
No i nie prawda, bo w kernelu nie ma od razu wszystkich sterowników, np. nie ma w kernelu sterownika od mojej drukarki Canona IP4200, za to takie sterowniki mogą być łatwo instalowalne w repach danych dystrybucji. Na przykład pod Ubuntu, czy openSUSE drukarka działa po kilku kliknięciach, a pod Fedorą musiałem szukać po googlach sterowników - a i tak się nie udało

Cytat
Lepiej zainteresować się takimi pozycjami jak: PCLinuxOS, KateOS, openSUSE lub Arch
No, no, no, nie przesadzaj

openSUSE jak najbardziej, ale pozostałe.... Jak ktoś lubi się trochę pobawić i mieć problemy z nieco bardziej egzotycznym softem to ok, ale jednak najbardziej konkretne dystrybucje (IMO takimi są openSUSE i Ubuntu) będą lepsze dla początkującego