Babcia@Stefa
8.08.2006, 13:14:00
Witam, poszukuje skryptu javascript lub kodu php który będe mógł umieścić w config.php, gdzie config.php jest dołączany do każdego pliku .php mojej strony, i chciałbym aby to zabezpieczenie uniemorzliwiało podgląd kodu strony.
Dziękuję, Babcia@Stefa
Speedy
8.08.2006, 13:17:46
Kodu php nikt Ci nie podejrzy z poziomu przeglądarki. Natomiast zabezpieczenie strony przed wglądem do kodu html tudzież javascript jest niemożliwe.
Przenoszę z Gotowe skrypty php :: Szukam na Po stronie przeglądarki.
P.S.
To co chcesz osiągnąć jest niemożliwe.
revyag
8.08.2006, 13:40:30
Ewentualnie możesz skorzystać z narzędzi które przy użyciu js robią z kodu sieczkę, ale nie wiem jak to w praktyce wygląda.
http://www.antssoft.com/download.htm
shpyo
14.08.2006, 08:24:53
Jest na to sposób

W jednym projekcie, który robiłem na początku pliku dałem około 200 nowych linii. Efekt był fajny - flashowcy, którzy chcieli podejrzeć kod flash'a - czy aby napewno jest ok mieli pretensje o to, dlaczego ukryłem kod strony lub: "Przecież ta strona nie powinna działać - gdzie jest kod HTML?"

Ubaw był po pachy.
nazihipi
14.08.2006, 10:16:17
ja zawsze zamykam cały kod HTML (jeżeli pracuje z SMARTY) w znaczniki {strip}{/strip}. Do tego kodowanie utf8. Efektem podglądu kodu jest jedna linijka, znacznik przy znaczniku, do tego "krzaczki" (edytory do podglądu zwykle działają w kodowaniu iso)
Cysiaczek
14.08.2006, 10:30:19
Nie wiem, co niby ma to ukrywanie kodu dawać? Jakie z tego korzyści, skoro i tak jak ktoś będzie chciał, to sobie obejrzy źródło? (X)HTML, to format dokumentu, a nie jakiś supertajny kod. Może ktoś się boi, że jego wspaniale pomyślany kod zostanie użyty przez innych? To może dajcie informację na stronie: podgląd źródła surowo wzbroniony!
Pozdrawiam.
nazihipi
14.08.2006, 10:38:03
Cysiaczek co się tak rzucasz...
tak, kod HTML jest jawny, ale można utrudnić jego odczytanie. a dlaczego ? bo tak lubie i już
To ja powiem krótko - próby ukrywania kodu html to po prostu głupota. Tym bardziej, że całkiem ukryć się tego nie da.
A tak poza tym - jaki podgląd źródła (w jakiej przeglądarce) NIE wyświetla strony w takim kodowaniu w jakim jest cała strona? Bo jeszcze się z czymś takim nie spotkałem...
SHiP
17.08.2006, 13:46:08
Można sie jeszcze bawić z ajaxem...Pytanie: po co?
gekon
17.08.2006, 14:37:53
Nie rozumiem jak AJAX moze pomóc ukryć zawartość strony?
Cysiaczek
17.08.2006, 14:40:02
A bardzo prosto - np. jak używasz innerHTML (a przy Ajax to niemal ciągle się robi), to przecież kod, który doklejasz nie pojawia się w źródle strony.
Pozdrawiam.
dr_bonzo
17.08.2006, 14:49:23
Ale sa opcje w Przegladarkach (tzn. FF,Opera + pluginy/ext) ktore pokazuja *wygenerowany* kod.
gekon
17.08.2006, 14:52:35
W Gecko nie trzeba nawet żadnego pluginu, wystarczy "Pokaż źródło zaznaczenia" (czy jak to tam jest w polskiej wersji).
Zajec
17.08.2006, 15:07:13
Podgląd kodu w Operze, Firefoksie i IE:
Kod
java script:alert(document.body.innerHTML);
P.S.
Co temu forum odbija, żeby poprawiać moją pisownie javascript?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.