Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL] Auto_increment i wielkie ID
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
My4tic
Witam,

Mam następujący problem. W bazie danych mam pole ID z funkcją auto_increment. Powiedzmy, ze w bazie jest 100 rekordów. Kasujemy rekord numer 1.

Chcialbym aby w takim przypadku wszystkie rekordy od id = 2 do konca tebaeli przesunęły sie o ID-1, a przy kolejnym INSERT'cie, dodawane pole miało ID = 100 a nie 101.

Jak sobie z tym poradzic?

Pzdr
dr_bonzo
Nie!
Tego sie nie robi.

A jak juz musisz, to po usunieciu:

1. UPDATE tabela SET id = id - 1 WHERE id > $Id

lub triggerem w podobny sposob
My4tic
Cytat(dr_bonzo @ 16.08.2006, 13:08 ) *
Nie!
Tego sie nie robi.

A mozesz cos wiecej powiedziec? Dlaczego nie?

Cytat(dr_bonzo @ 16.08.2006, 13:08 ) *
A jak juz musisz, to po usunieciu:
  1. UPDATE tabela SET id = id - 1 WHERE id > $Id

Ok, ale auto_increment dalej przypisze kolejnemu wprowadzanemu rekordowi ID = 101 a nie 100.

Właściwie nie jest to w moim przypadku konieczne tylko wydawało mi sie, ze lepiej zrobić cos takiego gdyz mam ID rekordów idące w milionach z czego jakies 98% już nie istnieje :-) Myślałem ze dobrze byloby użyć tych 'pustych' numerów ID niż dodawać nowe...
orson
witam

jak masz tyle id zmień je z liczb na znaki losowe ... guid lub md5/sha1 z time+rand z tego i nie przejmuj się dziurami w kolejnych numerach ... jak stringi są za długie użyj crc32 (albo z tego "losowego" winksmiley.jpg albo z time+rand) - ale tu musisz sprawdzać czy się nie powtarza ...

przestawianie auto_increment nie jest dobrym pomysłem - nie ma kontroli nad tym który proces pierwszy odczyta nowe wartości - może dojść do kolizii ... no i jak widzę chcesz to robić dla dużej częśći tych rekordów - może się posypać ...

pozdrawiam
My4tic
Ok, dzięki za informacje. Wydaje mi się, że jednak nie ma sie co z tym bawić. Jeśli chodzi o rozwiązanie z losowymi stringami (swoją drogą musze zapytać dziewczyne jak losuje stringi tongue.gif ) to jest to też dość ryzykowne. Szczegolnie przy duzej ilości rekordów. Przy algorytmach haszujących zawsze jest prawdopodobieństwo, że dwa różne stringi będą miały taki sam hasz. Zostawie to auto_increment, w końcu milion to dla komputera nie jest coś wielkiego :-)

Pozdrawiam
orson
witam

Cytat(My4tic @ 16.08.2006, 23:00 ) *
Przy algorytmach haszujących zawsze jest prawdopodobieństwo, że dwa różne stringi będą miały taki sam hasz.

przy sha1 to jeszcze nie słyszałem o kolizii haszy ...
ale int + auto_increment wystarczy w zupełności ...

pozdrawiam
icetab
a pytanie do was chlopaki zamiast licz w auto_increment jak zrobic powiedzmy
  1. <?php
  2. substr( md5(uniqid (rand())), 0, 5 );
  3. ?>
ze bedzie np nie los.php?id=12 tylko los.php?id=71pz5 ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.