Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: 1. Sczytanie z pola formularza
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
bociansan
Witam!

Mam pytanie jak zrobić skrypt, który by sczytał tekst wpisany w polu formularza do zmiennej (bez wysyłania formularza)

Np. w polu miasto wpisuję BYDGOSZCZ wciskam tabulator (czyli przechodze do następnego pola) i ten tekst BYDGOSZCZ ląduje w zmiennej.

Dodam, że nie mam pojęcia o JS.

Proszę o pomoc przykłady etc.

Z góry bardzo dziękuje

pozdrawiam
bociansan
Ja_Szczur
chcesz odczytać wartość z pola?
  1. <input onKeyUp="czytaj(this)" name="pole" />
  2.  
  3. function czytaj( obj )
  4. {
  5. jakas_zmienna = obj.value;
  6. alert(jakas_zmienna);
  7. }
bociansan
Działą z tym, że alert wyskakuje po każdej literce, a ja chcialbym żeby sczytał całość dopiero po przejściu do kolejnego okna, np za pomocą tabulatora lub kliknięciem myszki
nospor
no to zamiast onKeyUp daj onblur
bociansan
Działa dziękuje!

Jeszcze jeden problem. Teraz chciałbym wyświetlić gdzieś na boku formularza dane z tabeli, które odpowiadają zmiennej pobranej. Wiem jak zrobić pętle i przeszukać tabele, ale nie wiem jak wyświetlić elementy tabeli gdzieś z boku (jakieś wydzielone pole/okno na stronie).

Generalnie chodzi o to jak wyświetlić zmienną bez przeładowania strony.

Jeszcze raz proszę o pomoc i z góry dziękuje

pozdrawiam
bociansan
Ja_Szczur
  1. document.getElementById( 'message' ).innerHTML = "wartość zmiennej: "+jakas_zmienna;
  2.  
  3. <div id="message"></div>

1) id musi być unikatowe
bociansan
Dziekuje za odpowiedzi przydaly sie bardzo.
Mam jeszcez tylko jedno pytanie. Jak zrobic aby w w jednym divie po wyswietleniu jednego napisu kazdy kolejny sie nie nadpisywal??
nospor
zamiast = ma byc +=
Poczytaj jakies podstawy o operatorach.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.