Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [xhtml] w ie brak suwaka do przesuwania strony.
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
MakS
Napisalem strone w xhtmlu typer.fcliverpool.pl i niestety mam z nia 2 problemy.
1) na ie nie wyswietla sie suwak, na firefoxie i operze wszystko dziala bez problemu, niestety wiele osob wciaz uzywa internet explorera i ma problem z uzytkowaniem strony
2) nie umiem ustawic 3 kolum na rowna dlugosc

Probowalem kombinacji z kilku przykladow ale efekty sa takie jak widac, strona jest sprawdzona w validatorze, ktory nie pokazuje bledow ani w xhtmlu ani w cssie a mimo wszystko strona sie zle wyswietla. Bylbym wdzieczny za wszelkie uwagi.
Zajec
Cytat(MakS @ 19.08.2006, 00:16 ) *
2) nie umiem ustawic 3 kolum na rowna dlugosc
Stwórz w swoim programie graficznym obrazek z przezroczystym tłem o wymiarach
width: 768px;
height: 1px;

W lewej części obrazka umieść http://typer.fcliverpool.pl/templates/lfc/...o_menu_lewe.jpg
W prawej części obrazka umieść http://typer.fcliverpool.pl/templates/lfc/..._menu_prawe.jpg

Zapisz go i w arkuszu CSS dla #strona użyj:
Kod
background: #793F3F url(nowyobrazek) repeat-y;

P.S.
Wiesz, że tworząc obrazki JPEG tracisz na jakości? Zapisuj lepiej wszystko w PNG.

Uwaga, post edytowałem. Chodziło o #strona
MakS
Dzieki za odpowiedz teraz mam juz 3 kolumny tej samej dlugosci, w koncu wyglada to tak jak powinno.
Niestety ciagle nie ma suwaka w ie, masz moze jakis pomysl co moze byc przyczyna, bo pierwszy raz sie z tym spotykam.
Zajec
Cytat(MakS @ 19.08.2006, 10:36 ) *
Dzieki za odpowiedz teraz mam juz 3 kolumny tej samej dlugosci, w koncu wyglada to tak jak powinno.
Niestety ciagle nie ma suwaka w ie, masz moze jakis pomysl co moze byc przyczyna, bo pierwszy raz sie z tym spotykam.

Nie mam IE, nie mogę potestować. Spróbuj usunąć to z CSSa:
Kod
* html body {
            overflow: hidden;
        }

Poza tym teraz możesz usunąć już obrazkowe tło z .menu_lewe oraz .menu_prawe
Jarod
Cytat(Zajec @ 18.08.2006, 23:39 ) *
Wiesz, że tworząc obrazki JPEG tracisz na jakości? Zapisuj lepiej wszystko w PNG.

Nie wiem jak jest teraz ale całkiem niedawno niektóre preglądarki nie obsługiwały png.
MakS
Cytat(Zajec @ 19.08.2006, 10:18 ) *
Kod
* html body {
            overflow: hidden;
        }

Poza tym teraz możesz usunąć już obrazkowe tło z .menu_lewe oraz .menu_prawe

Dzieki, po usunieciu tego co napisales wszystko dziala jak powinno smile.gif
Zajec
Cytat(J4r0d @ 19.08.2006, 15:36 ) *
Nie wiem jak jest teraz ale całkiem niedawno niektóre preglądarki nie obsługiwały png.

IE ma kłopot z częściową przezroczystością. Resztę łyka.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.