Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [advAJAX] Przesylanie tresci z textarea bez submit'a
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
3miel
Witam,

jestem w trakcie pisanie panelu administracyjnego i zoriblem cos takiego ze mozna edytowac jakies informacje na 2 sposoby: prosty i zaawansowany.

U gory mam te 2 przyciski, a pod spodem albo tabela z inputami, albo jedno pole textarea (zalezy jaki widok wybiore).

I teraz nie wiem w jaki sposob przeslac zawartosć textarea do tego 2 widoku(wiem jak wyswietlic, ale jak to przeslac).

kod indexa(z AJAXem):
Kod
<script language="javascript">
function widok(widok, save){
   if(save!==false){
    var agree=confirm("Czy chcesz zapisać zmiany?");
    if (agree){
        var zapisac='tak';
    }else{
        var zapisac='nie';
    }
   }

if(widok=='prosty'){
     advAJAX.get({
    url : 'ajax/<? echo $strona; ?>.php?strona=<? echo $strona; ?>&widok=prosty',
    parameters:{
        zapisac: zapisac
    },
    onLoading : function(obj){ document.getElementById('ajax').innerHTML = '<br /><b>Pobieranie danych...</b>'; },
    onSuccess : function(obj) {
        document.getElementById('ajax').innerHTML = obj.responseText;
    },        
    onError : function(obj) { alert("Error: " + obj.status); }
     });

}else if (widok=='zaawansowany'){
     advAJAX.get({
    url : "ajax/<? echo $strona; ?>.php?strona=<? echo $strona; ?>&widok=zaawansowany",
    parameters:{
        zapisac: zapisac
    },
    onLoading : function(obj){ document.getElementById('ajax').innerHTML = '<br /><b>Pobieranie danych...</b>'; },
    onSuccess : function(obj) {
        document.getElementById('ajax').innerHTML = obj.responseText;
    },        
    onError : function(obj) { alert("Error: " + obj.status); }
     });

}
}
</script>

i przyciski:
Kod
<b>Widok:</b>
<input type="button" value="prosty" onclick="widok(\'prosty\')" class="submit">  
<input type="button" value="zaawansowany" onclick="widok(\'zaawansowany\')" class="submit">

No i jezeli przelacze widok i zapisze zmiany to musze tresc tego textarea(name=tresc) przeniesc do tego drugiego widoku. Ale ani $_GET['tresc'] ani $_POST['tresc'] nie dziala...
Czy da sie to przeslac bez SUBMIT'a?
jastu
Da się przesłać - ale trzeba napisać funkcję która na onClick buttona (nie submit) pobierze dane z pól formularza a ajax wyśle je URL`em do skryptu i zwróci co trzeba...jeśli dobrze zrozumiałem blinksmiley.gif
Devilish
a moze w zdarzeniu onblur aktualizowac tabele ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.