Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: sortowanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Brush
Mam problem uzylem skryptu
  1. <?php
  2. $obecny_kat = 'pliki/informacje/';
  3. $kat = opendir($obecny_kat);
  4. $liczba=0;
  5. while ($plik = readdir($kat))
  6. {
  7. if($plik != "." && $plik != ".." )
  8. {
  9.  
  10.  a tu echo i inne
  11.  
  12. }
  13.  
  14. }
  15.  
  16. closedir($kat);
  17. ?>

Ten skrypt wywoluje pliki z folderu wedlug alfabetu a ja chce zeby wywolywal przeciwnie. Moze ktos pomoc
Brush
niestety tamten skrypt mi jakos nie dziala on chyba ustawia wszystkie pliki w tablice a pozniej ja sortuje wiec jak bys mogl napisac pelen skrypt to byl bym wdzieczny bo ja tablc nie rozumiem sry za meczenie
Ludvik
Musisz je zapisać do tablicy, żeby posortować nazwy... Wyświetlasz je pętlą foreach.
  1. <?php
  2. foreach ($files as $file) {
  3. echo $file . '<br />';
  4. }
  5. ?>
Brush
Zadnego "+" ani nic w tym stylu nie moge podarowac Ci Ludviku ale za to moge bardzo podziekowac za pomoc i to wladnie robi Wielkie Dzieki:]
thornag
Ja sie tylko lekko czepie bo akurat mam to w clipboardzie

1. <?php
  2. // Note that !== did not exist until 4.0.0-RC2
  3.  
  4. if ($handle = opendir('/path/to/files')) {
  5.  echo "Directory handle: $handlen";
  6.  echo "Files:n";
  7.  
  8.  /* This is the correct way to loop over the directory. */
  9.  while (false !== ($file = readdir($handle))) {
  10.  echo "$filen";
  11.  }
  12.  
  13.  /* This is the WRONG way to loop over the directory. */
  14.  while ($file = readdir($handle)) {
  15.  echo "$filen";
  16.  }
  17.  
  18.  closedir($handle);
  19. }
  20. ?>

biggrin.gif This is the WRONG way to loop over the directory tongue.gif
Brush
Witam ponownie . Nie chcialem twozyc nowego tematu bo chodzi mi o rozszezenie tego skryptu a dokladniej:
Ten skrypt chce wykozystac zeby pokazywam zawartosc danego folderu gdzie beda same foldery ze zdieciami. Ten skrypt bedzie je wyswietlal jako liste linkow (nazwa linka =nazwa folderu) ale pojawil sie problem, jak foldery maja znaki specjalne i spacje adres sie nie wyswietla bo szuka innego folderu.
Moje pytanie to:
1.Jak przerobic skrypt zeby wyswietlal liste folderow (z nazwami zawierajacymi polskie znaki) i po kliknieciu na nie zeby kierowal do tego folderu(bez zmiany nazwy folderu w samym linku)
tansky
Hmm... urlencode?

1. <?php
  2. echo '<a href="' . urlencode($katalog) . '">' . $katalog . '</a>';
  3. ?>
Brush
Chyba jednak o to mi nie chodzi gdyz ta komenda zmienia spacje na + a mi to nic nie daje chce zrobic cos takiego jak jest w apache(gdy nie ma zadnego pliku index wyswietla sie zawartosc folderu danego i po kliknieciu na folder nawet z polskimi znakami wyswitla sie zawartosc tego folderu,z ta tylko ronica ze ja chce zeby zawartosc wyswietlala sie wedlug skryptu ktory juz mam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.