Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PDO i aktualny rekord
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Apo
Witam

Mam taki problem. Chce zapisać dane w 2 tabelach i mam taki problem.
Najpierw dodaj nowego użytkownika (name, pass) no i id tego usera jest auto_increment.
Następnie musze mu przypisać uprawnienia w 2 tabeli, ale żeby zapisać tam id usera musze wykonąć jeszcze 1 dodatkowe zapytanie. Czy można jakoś pobraćza pomocą samego PDO aktualne id dodanego rekordu ?
1010
  1. <?php
  2. $id = mysql_insert_id();
  3. ?>

edit: pozwole sobie jeszcze zacytować z pl.php.net

Cytat
mysql_insert_id() zwraca ID wygenerowane dla pola z własnością AUTO_INCREMENT. Funkcja zwróci ID wygenerowane automatycznie przez ostatnią operację INSERT używającą podanego identyfikatora_połączenia. Jeżeli identyfikator_połączenia nie został podany, wykorzystywane jest ostatnio otwarte połączenie.

mysql_insert_id() zwróci 0 jeśli ostatnie zapytanie nie generowało wartości AUTO_INCREMENT. Jeśli chcesz przechować zwrócony przez tę funkcję wynik, upewnij się, że wywołujesz ją zaraz po zapytaniu generującym nową wartość.
Apo
tak ale używam PDO a nie funkcji z php...
dr_bonzo
Jest zapytanie SQLowe wyciagajace ostatnie ID

LAST_INSERT_ID()
1010
Cytat(Apo @ 3.10.2006, 22:01:56 ) *
tak ale używam PDO a nie funkcji z php...

sorka, nie zauważyłem...
pozdro
Apo
A PDO sam w sobie nie ma takiej metody lub składowej gdzie jest pobierany ostatni id podczas wykonywania jakiegokolwiek zapytania, bo manual jest ubogi ?
dr_bonzo
No chyba zartujesz:

PDO::lastInsertId()
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.