Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Router
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Strzałek
Witam.

Jako kompletny noob w temacie sieci/routerów itp. prosił bym o porad klika.

Otóż mam 2 komutery, oraz jedego laptopa + drukarka + neostrada Rkingsmiley.png
Chciał bym podzielić się internetem, oraz drukarką z wszystkimi 3 urządzeniami smile.gif

Najlepsza była by opcja kompu połączyć kablem, a laptopa bezprzewodowo.
Są takie routery 2w1 ?
Czy w ogóle wifi daje rade, czy szkoda zawracać sobie głowę i denerowac się że neostrada rwie?
Jakies konkretne modele polecacie?

Pozdrawiam Strzałek snitch.gif
sf
som pieronie, sam mom

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=2654
Strzałek
Ok, przy okazji. Co to jest Accesspoint a co to Router? Tzn. czym to się różni.

Wracając do problemu.
Kupuje coś takiego, potrzebuję jeszcze tylko 2 karty sieciowe do kompów + karta wifi do laptopa. Tak? Czy muszą to byś jakieś konkretne modele pod router czy wszystko będzie pasować?
dr_bonzo
Chlopie google ci nie dziala?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Access_Point
itd.
Turgon
Linksysa. Mam takiego jednego. Niezła zabawka 4 kompy na kabelku można wrzucić plus jeszcze WiFi jest winksmiley.jpg
jaco
Wszystko tylko nie dlink!!!!
NuLL
Dokladnie - D-Link to najgorsze gowno jakie jest - przepraszam za slowo ale inaczej tych urzadzen nie da sie okreslic.
NetJaro
OK, ok...

ale może jakoś potwierdzicie swoje stwierdzenia ;-)
Turgon
I PRZEDEWSTKIM ŻADNYCH EDIMAXÓW ! Przejedziesz się solidnie. Wiem z autopsji. W sieci chodzą 24h/365 dni w roku . Wieszały się nonstop.
NuLL
Cytat
ale może jakoś potwierdzicie swoje stwierdzenia ;-)

Mam taki w domu - jak chcesz moze przyjechac winksmiley.jpg
itsme
ja mam dlinka od okolo roku i musilem go dotychczas restartnac okolo 15 razy ...
ogolnie rzecz biorac to az takie gowno to tonie jest choc do niezawodnych ciezko go zaliczyc
dr_bonzo
Ja jestem zadowolony ze swojego PCcika z pingwinem.
Jak masz starego kompa (nawet Pentium 1) i 2 sieciowki to wrzuc tam linuxa (NND czy cos podobnego, no chyba ze chcesz sam wszystko skonfigurowac) i jazda. Komputer resetowany byl glownie przez braki pradu w sieci smile.gif
sztolc
No więc ja ze swojego doświadczenia także odradzam D-Linki, o Edimaxach już nie wspominając.
Za solidne osobiście uznaje Linksysa i USRoboticsa, z tym że osobiście preferuje Roboticsa, i w domu i biurze właśnie na nich pracuje- nie przypominam sobie żadnych problemów.

http://www.usr-emea.com/products/p-wireles...1a&loc=pola

(to jest model który sam mam w domu i z pełną odpowiedzialnością mogę totalnie polecić)

Pozdrawiam.

EDIT:
dopiero w tej chwili zorientowałem się że chodzi o neostradę, więc mimo iż sam chodze na RJ-45, tutaj wklejam linka do adslowskiego odpowiednika modelu, który w oparciu o własne doświadczenie polecam:

http://www.usr-emea.com/products/p-wireles...4a&loc=pola
kriqs
witam

hmmm powiem wam ze to troche dziwne ze odradzacie d-linka. Jestem w posiadaniu takiego AP'eka a dokladnie DWL-2000AP+ i chodzi praktycznie 24h i nic sie z nim nie dzieje takiego, dziala caly czas poza tymi godzinami jak nie ma pradu smile.gif. podlaczone sa do niego 2 kompy i nic sie nie dzieje smile.gif, ale moze to jakisik wyjatek czy cos smile.gif

pozdrawiam
Jojo
kriqs: Trafiło Ci się. Kumpel kiedyś kupił AP D-Linka średnio raz na 2 tygodnie się wieszał aż w końcu po 3 miesiącach padł na amen. Do tej pory się użera z serwisem żeby mu wymienili.
strife
Cytat(dr_bonzo @ 22.10.2006, 09:46:31 ) *
Ja jestem zadowolony ze swojego PCcika z pingwinem.
Jak masz starego kompa (nawet Pentium 1) i 2 sieciowki to wrzuc tam linuxa (NND czy cos podobnego, no chyba ze chcesz sam wszystko skonfigurowac) i jazda. Komputer resetowany byl glownie przez braki pradu w sieci smile.gif

W 100% się zgadzam, ja od czasu od którego mam serwer na ubuntu, wszystko pięknie działa. Podzieliłem nim łącze na dwa komputery i chodzi 24/h, już chyba 12 dni ( ostatnio mi korki wysiadły biggrin.gif ).

Pozdrawiam.
Wykrywacz
Ew. dobre rozwiązanie jeżeli chodzi o router to kupić sobie np.
http://allegro.pl/item167308966_router_cis...model_2504.html
Fuzja
Ja mam edimax i przy wlaczonych 4 maszynach (pc i laptop online na heroesie 4, mac sciagajacy photoshopa cs 3 i xbox 360 przy wlaczonym pes 6 online) zero ścin, chodzi płynniutko.
tiraeth
Dużo osób zachwala Linksys AG241 ADSL Gateway (bez wi-fi, ok. 220zł) i Linksys WAG200g-eu ADSL WiFi (wi-fi, ok. 280zł)
Ja też sobie sprawiam Router (dzielę neo) i chyba wybiorę Linksys'a :] No chyba, że polecicie mi coś tańszego z możliwością podziału pasma tongue.gif
scanner
Pozwolę sobie wtrącić kilka uwag, o których tutaj jeszcze nie wspomniano:

1. Kupując router do WiFi, koniecznie pamiętaj o modelu z odłączaną antenką
2. Niektóre linksysy nie wstają automatycznie po zaniku zasilania - trzeba ręcznie nacisnąć włącznik (takie "zero tolerancji" dla logiki niestety)
3. Przemyśl możliwość podłączenia całej sieci na WiFi - ja aktualnie mam tak w domu. Linksys na szafie, do niego neostrada, i po WiFi "zasilane" dwa desktopy i jeden laptop.
Turgon
Powiem szczerze, że polecam tego WAG'a - sam go mam w domu. Jest świetny smile.gif, a co do wstawania. Nie wiem =] Wszystko jest na UPSach smile.gif
athabus
Ja sobie właśnie niedawno kupiłem to

Może jakbym dokładniej poczytał to o tym modelu komentarze co niektórych osób w necie, to bym go nie kupił, ale jako, że czas mnie naglił to kupiłem i nie żałuje.

Router konfiguruje się dosłownie w 2 minuty przez przeglądarkę i po sprawie. Co do wieszania to raz na początku coś mi się wydarzyło, ale że o sieciach wiem mało, to nie wiem czy to była zwiecha czy ja coś źle robiłem. Teraz już jednak chodzi od dłuższego czasu bez problemu i nic się złego nie dzieje. Zresztą nawet jeśli się będzie wieszał raz na tydzień to jeszcze nie taka tragedia ;-)

Ogólnie jedno co muszę przyznać to był to udany zakup - do tej pory dzieliłem neo w ten sposób, że jeden komp z dostępem był zawsze włączony - teraz jest znacznie wygodniej i na balkon niedługo będzie można z lapkiem chodzić ;-)
emdek_1
Ja mam pytanie apropo routerów wi-fi.
Czy kupując jakikolwiek router wi-fi dostajemy adapter do podłączenia desktopa? Czy trzeba to cudo kupować oddzielnie? Przeglądam przeróżne aukcje i sklepy i nigdzie nie moge znaleźć tego info.
Jakby ktoś mnie poinformował byłbym wdzięczny.
Turgon
emdek_1: Trzeba smile.gif Niestety tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.