Aztech
14.11.2006, 12:44:18
Jaka jest maksymalna długość atrybutu XML typu string? Jest ona gdzieś określona, czy po prostu jeśli atrybut jest zbyt długi to postępuje się zdroworozsądkowo i przekazuje się go jako element?
Pozdrawiam, Tomek
P.S. Przejrzałem (pobierznie) książkę "XML Unleashed" ale niestety nie znalazłem o tym informacji
splatch
19.11.2006, 14:00:23
Z tego co się orientuję takiego ograniczenia nie ma. Nigdy się nie spotkałem z takim ograniczeniem, chociaż prawdę powiedziawszy nigdy nie stanąłem przed takim problemem, ponieważ każdą długą treść wrzucam w tagi. Atrybutami mogą być proste wartości, jakiś int, float czy kilkuznakowy string. Wszystko co przekracza te 10, 20 znaków powinno trafiać do tagu. I chyba to będzie dla Ciebie najlepsze wyjście.
Pozdrawiam.
Aztech
22.11.2006, 17:40:54
Dzięki wielkie, też tak sądziłem i w końcu poszedłem po zdroworozsądowe rozwiązanie.
Z powyższym problemem spotkałem się nie w php ale w języku ABAP (dla SAP).
Wykonuję tak generator dokumentacji, który ma m.in. ma zrzucać do XML-a domyślne opisy (systemowe) zmiennych, tabel, funckji itp itd. Najczęściej są to krótkie dwu-, trzywyrazowe opisy typu: set something, get something, calculate something, return etc etc, ale od czasu do czasu zdarzają się dłuższe opisy (nawet do 132 znaków).
Dlatego też pytałem o ograniczenia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.