Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z zapytaniem z poziomu php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
exit
Witam

Mam małą bazę danych (MySQL-5.0.27-community-nt). W bazie ustawione następujące kodowanie:

Server characterset: latin2
Db characterset: latin2
Client characterset: latin2
Conn. characterset: latin2

W plikach php i html mam wszędzie ustawione kodowanie ISO-8859-2.

Jak za pośrednictwem php zadaję zapytanie bazie danych gdzie w poszukiwanej frazie nie ma polskich ogonków to wszystko jest ok, baza zwraca poprawne wyniki (choć nie wyświetla polskich znaków).

Jak zadam pytanie takie, że w poszukiwanej frazie jest choć jedna litera z typu ą,ę,ś,ć,ż,ź to baza "mówi", że nic nie znaleziono. A rekordy na pewno są bo jak zadam zapytanie bezpośrednio z MySQL to wszystko działa, nawet polskie literki.

Czy mam gdzieś błąd z kodowaniem czy o co chodzi sam już nie wiem?

Jak macie pomysły to będe wdzięczny
marast78
zawsze przy wykonywaniu zapytania ustawiaj od nowa kodowanie bazy na latin2 powinno pomóc
exit
Dzięki za pomysł. Jak byś mógł jeszcze w skrócie napisać jak to zrobić, był bym bardzo wdzięczny. smile.gif
marast78
takie zapyatanie:

1. SET NAMES 'latin2'
exit
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale zrobiłem tak:
Przed zapytaniem ustawiam latin2:
czyli:

1. <?php
  2. $zapytanie="set names 'latin2'";
  3.  
  4. $zapytanie="select * from dane where " . $metoda_szukania . "like '%" . $wyrazenie ."%'";
  5. ?>

No i dalej nie działa dry.gif
Ziels
  1. <?php
  2. mysql_query("set names 'latin2'")
  3. mysql_query("select * from dane where " . $pole . " like '%" . $wyrazenie ."%'");
  4. ?>

ISO-8859-2 To nie jest polski standard. Uzywaj UTF-8
exit
Czyli co mam w nagłówkach plików php pokasować linijkę, która ustawia ISO-8859-2, czy skombinować jakiś konwerter, który przekształci plik na standard UTF-8?questionmark.gif
Ziels
Obydwa smile.gif
Konwerter - polecam gżegżółkę

Do ogólnie pisania polecam Zend Studio
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.