Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [DVD+RW] Problem z kopiami...
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
tiraeth
Witam,

ostatnio mam problem z filmami, które nagrywam na płyty DVD. Nie potrafię znaleźć przyczyny tego błędu.

Do nagrywania/backupowania filmów używam takich narzędzi:
LITE-ON DVDRW SHM-165H6S - nagrywarka
AnyDVD - ściąganie blokad CSS i regionowych
DVD Shrink 3.2 - reauthoring dvd + utworzenie plików iso płyty (format .mds)
DVD Decrypter - wypalanie płyty z obrazu .mds (wypalam 8x)

Płyty jakich dotąd używałem to TDK 1-16x 4,7 DVD+R.

Problem jaki się pojawia, jest taki, że na stacjonarnych odtwarzaczach (różnych firm, różnych jakości) filmy się zwykle ścinają. Problemu tego nie ma na kompie (choć zauważam lekkie zwiechy przy manualnym przejściu do innej sceny).

Chciałbym się dowiedzieć czy problem ten jest związany z płytami, prędkością nagrywania tudzież z nagrywarką? Jak powinienem dobrać te dwa pierwsze elementy, aby nagrany film był "trawiony" przez stacjonarny czytnik?

Z góry dzięki za odpowiedź!

*) żeby nie było zbędnych pytań i komentarzy, oświadczam, iż filmy, których kopii dokonuję są moją własnością i mam prawo do jednej sprawnej kopii
NuLL
Powinienes nagrywac najwolniej jak sie da.
trucksweb
jak masz na gwarancji sprzet to reklamuj.
Nie powinno byc problemow z odtwarzaniem filmow, muzyki itp. z nagranych plyt.
Byc moze laser uszkadza nosnik lub zle zapisuje dane.
Predkosc raczej male ma tu znaczenie- jesli producent wypuszcza nagrywarke ktora obsluguje predkosc nagrywania do 16x i masz takie plyty to mozesz je tak nagrywac.
Jesli plyta nie obsluguje takiej predkosci wtedy pojawiaja sie problemy- najczesciej tuz po rozpoczeciu wypalania.

Wedlug mnie to wina sprzetu aarambo.gif
Turgon
Przepraszam, że tak się wtrącę, ale co do tych programów, czy znane są jakieś odpowiedniki pod linucha ?
sztosz
Prędkość x8 to około 10 MB na sekundę, nagrywanie z taką prędkością wymaga szybkiego dysku i nagrywarki z interfejsem UDMA-2 (33 Mb/s) chociaż PIO-4 (16 MB/s) też powinien dać radę winksmiley.jpg Ale to są transfery z cache'u urządzenia, a ile taki dysk ma? max 16 MB? Nie zależnie od tego dużo zależy od ilości RAM'u i programu nagrywającego dane, chodzi o odpowiednie dobranie strategii zapisu w zależności od prędkości nagrywania, producenta płyty i czy to jest DAO czy TAO etc. Jeżeli nie ma możliwości zapewnienia transferu 10 MB/s z dysku do nagrywarki (pofragmentowany strasznie plik, urządzenia podpięte na jednej taśmie, mało RAM'u nagłe skoki w wykorzystaniu całej mocy procka etc...) to jeżeli jest dobra nagrywarka to można zwolnić prędkość zapisu, nawet wstrzymać na chwilę i potem kontynuować, ale z tym programy do nagrywania słabo sobie radzą (nie potrafią poprawnie sterować nagrywarkami, bo każdy model jest inny), najlepiej chyba jednak Nero. jeśli wiec są problemy z odczytem płyty, to:
- zmniejszyć prędkość nagrywania,
- zmienić program którym nagrywamy.
Jeżeli to nie pomaga to może zmienić program do reauthoringu? I czy to jest tylko reauthoring, czy następuje także rekompresja strumieni video i audio?
tiraeth
- 1GB ramu to chyba wystarczająco, nie winksmiley.jpg ? gdy kopiuję, nagrywam, to nie korzystam z kompa
- dysk jest już faktycznie wysłużony, muszę pomyśleć nad zmianą
- prędkość zmniejszę do jak najmniejszej
- nagrywałem DVD Decrypter, bo DVD Shrink robił mi dziki obraz ISO
- oprócz reauthoringu dokonywałem rekompresji, gdyż musiałem zmieniać z DL na jedną warstwę smile.gif
Sabistik
Cytat
Problem jaki się pojawia, jest taki, że na stacjonarnych odtwarzaczach (różnych firm, różnych jakości) filmy się zwykle ścinają. Problemu tego nie ma na kompie (choć zauważam lekkie zwiechy przy manualnym przejściu do innej sceny).

W brew pozorom co do tego co piszą panowie wyżej to nie zależy od kompa i nagrywarki, tylko od czytnika. Tak jak napisał tiraeth to się dzieje tylko na stacjonarnych odtwarzarkach, nie potrafią odczytać danych zapisanych z tak 'dużą' prędkością. To nie dzieje się tylko z DVD ale tak samo z zwykłymi CD. Jak nagrasz np cd audio za szybko to Ci żadna wieża ani discman nie odtworzy.
Zresztą o tym wszystkim można znaleźć na każdej stronie o nagrywarkach. (http://cdrinfo.pl)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.