Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [simpleXML] a usuwanie
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > XML
zeli
Mam do was pytanie. Prezeszukalem bardzo duzo stron dotyczacych SimpleXML i nigdzie nie znalazlem jak usunac cos z przykladowego pliku xml.

Mam dodawanie, Edycje i Wyszukiwanie. Musze jeszcze zrobic usuwanie.

zaluzmy:

plik.xml

<a>
<b>
<c atr="hehe"/>
<c atr="cos tam"/>
</b>
</a>

Jaka funkcja muglbym usunac <c atr="hehe"/>?

W php plik.xml wczytuje przez simplexml_load_file('plik.xml').
jakal
Również nie wiem jak zrobić usuwanie elementów z pliku xml.

Zna ktoś może rozwiązanie tego problemu?
Cezar708
na tej nie zauważyłem aby było możliwe usuwanie węzła (być może dlatego SimpleXML), ale jest to możliwe za pomocą DOMNode->removeChild() czyli jedną z podklas DOMDocument
jakal
Z tego co rozumiem obiekt $xml zawiera tablicę z danymi. Dopiero po użyciu $xml->asXML(); tablica zamienia się na kod który wrzucamy do pliku .xml.

Więc może wystarczy usunąć jakoś element z tej tablicy i zapisać kod już bez tego elementu.

Może jakimiś funkcjami podstawowymi do obsługi tablic?
Cezar708
być może jest to tablica, ale coby nie było i tak będzie to zmienna prywatna w tej klasie, i nie będziesz miał do niej dostępu (oczywiście nie sprawdzałem ale tak być powinno), więc jedynie pozostaje Ci korzystać z podanego API
jakal
Szperając na google i grupach dyskusyjnych dochodzę do wniosku, że SimpleXML nie ma takiej funkcji. Będzie trzeba dokładnie sprawdzać wstawiane dane.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.