Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Gorący procesor
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
kapral
Witam,
Komp mi się przegrzewa i nie wiem co jest przyczyną. Kupilem zaledwie dwa miechy temu i mam problem. przy grach po paru minutach temperatura procesora skacze do ok 65 stopni (Pentium D 915) słychać takie piknięcie w kompie i zaraz komp się restartuje. Co jest tego przyczyną, za gorący procek? czy moze całkiem coś innego?
Cysiaczek
Lepsze chłodzenie zamontuj : ), albo zmień firmę na AMD.
Jak nie da rady, to zobacz, czy procesor nie jest za bardzo zakurzony, czy chłodzenie wogóle działa i czy coś nie zakłóca przebiegu powietrza. Warto też zobaczyć, czy nie podkręciłeś procka (albo ktoś inny tego nie zrobił).

Pozdrawiam.
kapral
Nie róbmy teraz wymiany zdań czy AMD czy Intel jest lepszy.
Prędkość procka nie jest podkręcona, a powietrze ma przebieg.
maverickkk
Dokładnie przeczyść go na początek a potem wymień chłodzenie. Wyłacza cie sie dla tego ze masz za duża temepreture i zabezpieczenia przed przegrzaniem sie wyłacza.

Chłodzenie chłopie chłodzenie.

Ja na procku mam 35 stopni. AMD Athlon 64 3000
kapral
zastanawiam się nad:
http://sklep.benchmark.pl/pelny_29533.html
Ponieważ teraz mam dołączony w zestawie Intelowski. Czy jak zmienię to będzie różnica bo taki wentyl to jednak kosztuje i nie wiem czy nie będą to wydane w błoto pieniądze
vip3r
Mi sie wydaje ze mozez zmiec wirusa. sformatuj dysk i zainstaluj cos. Jak dalej idz na gwarancje z prockiem.
kapral
Zauważyłem coś jeszcze. Chciałem zobaczyć jak sie grzeje radiator na procku skoro procesor ma taką temperaturę. blink.gif a tu radiator zimny i dochodzę do wniosku że może radiator jest źle założony, może nie styka dobrze do procka?
maverickkk
A no moze tak być. Kup sobie paste termoprzewodzącą i wio do wypastwowania procka albo idz do serwisu. niech oni ci to zrobia za pare zł przynajmniej bedziesz mial gwarancje ze jak cos skopia to ich wina. Jak zmieniałem kompa to ukruszyłem stargo procka atlhona 1600 + a szkoda bo bym go spylił :/

a co do radiatora to wybór trafny. Zelman to pożadna firma.
sztosz
Jak temperatura procka skacze do 65 stopni a radiator na procku jest zimny to:

1. Kup paste termoprzewodzącą.
2. Dotknij kaloryfera albozalóź opaskę antystatyczną, nie chcemy żeby jedna głupia iskra zjarała nam coś w kompie winksmiley.jpg (może to głupie ale kumpel przez taką głupotę zjarał ram)
3. Sciągnij wentylator z radiatorem.
4. Wyczyść powierzchnię procka o ile zachodzi taka potrzeba.
5. Nałoż malutką kropelkę pasty na rdzeń procka, najlepiej wykałaczką albo zapałką i delikatnie rozsmaruj.
6. Poprawnie założ radiator wraz z wentylatorem.
vip3r
Byc moze radiator ci nie chodzi. Wyszysc dokladnie komputer tam przy procku i radiatorze.
kszychu
Cytat(vip3r @ 8.01.2007, 07:51:57 ) *
Byc moze radiator ci nie chodzi.

I dobrze jak nie chodzi, to tylko kawałek aluminium i on ma siedzieć w miejscu a nie chodzić ;-)

A poważnie: spotkałem się kiedyś z takim przypadkiem, że radiator był, pasta była, wiatraczek furczał, tylko folia ochraniająca pastę była nieodklejona... Ludzka pomysłowość nie zna granic.
Turgon
kapral to nie jest normalne. Złożyłem dwa kompy z dołączonymi do zestawu wiatrakami intela i nigdy problemu nie było. Za to ja mam masę z moim Gigabyte Rocket Cooler, bo otwartą mam cały czas obudowę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.