Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Windows XP
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
trucksweb
hmm, musze przeniesc jeden komputer na system windows.
Mysle na systeme Home, gdyz jest tanszy kosztuje 309zl i w zupelnosci wystarczy do obslugi openoffica.
Mam pytanie, czy licencja zezwala na uzycie takiego systemu na firme ? to samo z ofenofficem ?
- nie mam licencji a w sklepie nie bylem-kupie przez sklep internetowy.

i jeszcze jedno.
jakbym zmuszony byl do reinstalacji zakupionego juz systemu XP home, to czy moge ja zainstalowac na tym samym komputerze ?
revyag
Home możesz używać w firmie. A na płycie licencji nie ma ? smile.gif

Kiedy zainstalujesz i aktywujesz windowsa to jest on związany ze sprzętem na którym to zrobiłeś. Czyli możesz reinstalować tyle razy ile chcesz, ale nie możesz go zainstalować na innym kompie.
trucksweb
biggrin.gif dzieki

nie kupilem jeszcze windowsa, bo nie wiedzialem czy moge Homa instalowac dla firmy.
sztosz
Cytat(trucksweb @ 7.01.2007, 18:54:01 ) *
to samo z ofenofficem ?
- nie mam licencji a w sklepie nie bylem-kupie przez sklep internetowy.

OpenOffice jest rozprowadzany na licencji LGPL http://www.openoffice.org/licenses/lgpl_license.html tak wiec nie musisz go wcale kupować, możesz go bez żadnych problemów używać tak samo w domu i w pracy.
AxZx
Cytat(revyag @ 7.01.2007, 20:16:15 ) *
Kiedy zainstalujesz i aktywujesz windowsa to jest on związany ze sprzętem na którym to zrobiłeś. Czyli możesz reinstalować tyle razy ile chcesz, ale nie możesz go zainstalować na innym kompie.

a odbywa sie bez zadnych przeszkod i ingerencji ludzi z microsoftu?
jakis user gdzies kiedys pisal ze przy ponownej instalacji trzeba gdzies dzwonic czy cos takiego.

i z czym konkretnie jest zwiazana ta instalacja? z plyta glowna, procesorem czy moze karta graficzna?
nie moge nic wymienic?
jak wymienie karte graficzna musze kupowac windowsa?
jak proca wymienie musze kupowac nowego windowsa?

czemu ludzie sie dziwia ze malo kto chce miec oryginalnego windowsa?!
Master Miko
AxZx jakieś głupoty piszesz... instalacja Windowsa związana jest głównie z płytą główną (nie jestem w 100% pewny) i dyskiem twardym na którym posadzony jest windows.
Dzwonienie odbywa się tylko wtedy, kiedy są problemy przy reinstalacji (kiedy odbywa się któryś raz z rzędu) i jest kompletnie zautomatyzowane i nie wymaga ingerencji ludzi z microsoftu, chyba że coś grzebałeś z instalacją...

Nic dziwnego, że ludzie nie chcą mieć oryginała jak czytają takie rzeczy...
// to co napisałem dotyczy już PO instalacji którejkolwiek wersji - dotyczy to technicznych problemów, a nie typu systemu (BOX, OEM) i wymagań i polityki co do nich.
ikioloak
To zalezy ktora wersje kupisz. BOX nie jest zwiazany ze sprzetem, a OEM mozna (przynajmniej kilka lat temu - nie siedze w temacie) kupic w zasadzie z jakimkolwiek sprzetem. Najbezpieczniej ze stacja dyskietek bo nawet jak sie zepsuje to moze siedziec w kompie winksmiley.jpg Najpowszechniejszym manewrem kilka lat temu bylo kupowanie Windowsow z myszkami.
AxZx
Cytat(Master Miko @ 7.01.2007, 22:56:09 ) *
AxZx jakieś głupoty piszesz... instalacja Windowsa związana jest głównie z płytą główną (nie jestem w 100% pewny) i dyskiem twardym na którym posadzony jest windows.
Dzwonienie odbywa się tylko wtedy, kiedy są problemy przy reinstalacji (kiedy odbywa się któryś raz z rzędu) i jest kompletnie zautomatyzowane i nie wymaga ingerencji ludzi z microsoftu, chyba że coś grzebałeś z instalacją...

czyli jak nie jestes w 100% pewny to czemu piszesz ze ja glupoty pisze?
zreszta jezeli instalacja windowsa jest powiazana z dyskiem to i tak bezsensu. za 3 lata bede chcial kupic szybszy, wiekszy dysk i razem z nim musze kupowac windowsa, dla mnie to taka sama bzdura, wiec nie wiem czy takie glupoty pisze:P

Cytat(ikioloak @ 7.01.2007, 23:03:44 ) *
To zalezy ktora wersje kupisz. BOX nie jest zwiazany ze sprzetem, a OEM mozna (przynajmniej kilka lat temu - nie siedze w temacie) kupic w zasadzie z jakimkolwiek sprzetem. Najbezpieczniej ze stacja dyskietek bo nawet jak sie zepsuje to moze siedziec w kompie winksmiley.jpg Najpowszechniejszym manewrem kilka lat temu bylo kupowanie Windowsow z myszkami.

teraz na aukcjach sa windowsy w wersji OEM tylko tej nowszej ktora nie 'zmusza' do kupowania z myszka czy innym sprzetem. no ale jak Master Miko twierdzi ze tak czy siak jest powiazanie ze sprzetem to i tak nic to nie zmienia.
kupono windowsa powinno odbywac sie tak jak kupno np karty graficznej - latwo prosto i przyjemnie;) proste i jasne zasady.
aha tylko ze producentow kart graficznych jest co najmniej 20;)
sztosz
OEM nie wersji starej czy nowej. Kiedyś były inne zasady licencjonowania wersji OEM windowsa, był przywiązany do właśnie sprzętu ten OEM (np. do myszki winksmiley.jpg ), teraz zaś sprzedawany jest tylko producentom komputerów (jako całości, wiecie Vobis i inne taki podłe firmy winksmiley.jpg ) ale jeżeli sam sobie składasz kompa to też możesz kupić OEM smile.gif

Rożnią sie te wersje troszkę aktywacją. Hash generowany przez BOX jest tak jakby niezależny od płyty głównej, tzn. Jeżeli zmienisz płytę główna to po zainstalowaniu windowsa prawdopodobnie nie bedziesz mógł go aktywowac albo będziesz się musiał gesto tłumaczyć M$ co się stało z twoją starą płytą (FM$ no ale OEM) natomiast BOX'a możesz aktywować nawet na zupełnie innym kompie.
Wykrywacz
To ja się wypowiem co do OEM'ów.
Ponowna aktywacja, następuje jeżeli zmieniamy pod zespoły, nie jest to tylko płyta i dysk (o ile dobrze pamiętam), przy procku też jest ta sama zabawa.

Jak to się w M$ odbywa, pojawia się okienko ponownej aktywacji, jeżeli nie udaje się zdalnie, to dzwonimy to pani z M$, mówimy jej zgodnie z prawdą co że wymieniliśmy podzespoły. Pani zadaje podchwytliwe pytanie na ilu kompach mamy zainstalowanego tego windowsa. Całość jest szybka i przynajmniej w moim wypadku bardzo przyjemna bo ci z obsługi są całkiem wporzo.

Pozatym problemów żadnych niema.
Sytuacja ze zbyt częstą instalacją jest opisana poniżej
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=58204&hl=
trucksweb
dry.gif kupilem sobie 3 poleasingowe komputery DELL'a.
Jest na nich naklejka z kluczem do Win 2000 Professional.
Niestety win w czasie instalacji odrzuca wszyskie kody.
czy moge w takim razie zainstalowac z pirackim kluczem ?czy bedzie to nielegalne.
Zgodnie z jakas tam licencja, oporogramowanie po sprzedazy przechodzi na nowego wlasciciela.

Poza tym ma byc to komp na firme wiec nie wiem czy takie cos jest mozliwe, zebym potem nie mial problemow:/

Dlaczego klucze sa odrziucane ?
sztosz
Dzwoń do M$ i powiedz jak że jak wklepujesz swój kod podczas instalacji to win go odrzuca, powiesz że nie masz oryginalnej płytki (bo pies zjadł albo cuś) ale masz certyfikat autentyczności. I grzecznie zapytaj co masz zrobić. smile.gif Powinni pomóc, bo M$ to banda... no po prostu banda... ale o swoich klientów naprawdę dbają smile.gif
trucksweb
blink.gif mam inne wyjscie, zainstalowalem cudem tego win 2000, ale znow odnalalzlem dzisiejsze fuj- jak na tym moznabylo pracowac laugh.gif
juz tak sie przyzwyczilem do XP ze nie dam rady sie cofnac.

Poza tym, doszedlem do wniosku, ze lepiej dolozyc te 200zl i kupic oryginal.

i tu pytanie, jutro wybierma sie na gielde komputerowa w warszawie po Win XP Professional + licencje na 3 stanowiska. Facet powiedzial,ze wind xp kosztuje 400zl + 3x100zl(za licencje) w sumie jakies 700zl.

Jak sprawdzic, albo upewnic sie/zabezpieczyc sie przed oszustwem ? na co powinienem zwrocic uwage przy kupowaniu tam windowsa ?jakie chlogramy, certyfikaty i co powinienem otrzymac.? guitar.gif
AxZx
jesli wersja oem to powinienes otrzymac brazowe pudelko pozaklejane. zobacz sobie na popularny serwis aukcyjny - tam ludzie ktorzy sprzdaja win xp oem umieszczaja zdjecia wlasnie takiego pudelka.
trucksweb
hmm, bylem dzis u tego goscia i on mial wersje ofoliowana-nie pudelko ?!

http://www.agito.pl/product/1142?cid=620
AxZx
zapytaj czy jest gratis update to Vista:)
pamietam ze kiedys byly wersje OEM w takich wlasnie foliach, ostatnie jednak widze tylko te brazowe pudelka. ale nie wiem, nie znam sie.
bogdan89
nie ma brązowego pudełka w OEM...
jest po prostu zafoliowana insktrukcja obsługi razem z płytą...

a darmowy upgrade do Visty jest tylko do wersji BOX i zestawów komputerowych z naklejkami: "Windows Vista Capable" lub "Windows Vista Premium PC" czy jakos tak winksmiley.jpg
btw. upgrade wcale nie jest darmowy, bo trzeba zapłacic 15 € za przesyłkę...
Wykrywacz
JA się tylko zastanawiam czy jeżeli to ma służyć tylko biurowemu openofficowaniu, to po co kupować winde? Nie lepiej pociągnąć w takim wypadku np. Suse albo ubuntu?

No rozumiem jak chodzą tam jakieś programy napisane pod winde, że wygodniej w tym momencie jest odpalić to po prostu niż zmagać się z winem.
Ale do biurowych rzeczy ... mi by było szkoda tych 700 jak piszesz czy 9 jak wychodzi za 3 oemy.

Btw. jak chcesz mieć pewność że legalne to kup w sklepie.
Zresztą dziwne to dla mnie, jak ma się legalny opr. w 2k, i wywala się forsę na biurowy os? no ja już pomijam że po co wogóle.
AxZx
Cytat(bogdan89 @ 14.01.2007, 00:12:39 ) *
nie ma brązowego pudełka w OEM...
jest po prostu zafoliowana insktrukcja obsługi razem z płytą...

a darmowy upgrade do Visty jest tylko do wersji BOX i zestawów komputerowych z naklejkami: "Windows Vista Capable" lub "Windows Vista Premium PC" czy jakos tak winksmiley.jpg
btw. upgrade wcale nie jest darmowy, bo trzeba zapłacic 15 € za przesyłkę...

zerknij np tu:
http://allegro.pl/4667_windows_xp_prof_.ht...view=Poka%C5%BC
wiekszosc (nie wiem czy nie wszystkie) windowsow z nowa licencja OEM jest w brazowych pudelkach.
w wiekszosci aukcjach sprzedawcy pisza ze w srodku jest kupon na Viste
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.