Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Aptana, problem z kolorowaniem / błedami w tekscie.
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
lopik
Problem jest taki, że nie wiem dlaczego jak piszę z polskimi znakami treść, to koloruje mi to jako błędy ?
Ten czerwony kolor jest ustawiony dla atrybutów HTML, a ten zielony dla błędów (error)

Tekst zwykły który ja piszę oczywiście powinien być czarny, jak pierwsze słowo na screenie.

(txt przykładowy)

Wie ktoś może o co chodzi ?
Nie zależnie od kodowanie, zawsze coś takiego się dzieje.
Fusin
Ehh ta aptana to wogóle kopnięta jest, nawet jej zainstalować nie mogłem( na ubuntu 6.10, może ktoś korzysta z ubuntu i powiedziałby mi jak to zainstalować ?;/ ). Może poprostu masz wersje beta ? Ja kiedyś korzystałem na windzie z ked2 i tam miałem podobny problem, zainstalowałem najbardziej aktualną wersje i problem znikł smile.gif

Pozdrawiam
lopik
Mam wersję: 0.2.7.12770

http://www.aptana.com/download_all.php

Dla mnie ten program jest dobry, tylko brakuje mi wsparcia dla php ;/

Ale za to jest DOM, i JavaScript (i HTML) i to go przewyższa nad innymi. smile.gif
NuLL
Cytat
http://www.aptana.com/download_all.phpDla mnie ten program jest dobry, tylko brakuje mi wsparcia dla php ;/

Aptana wspiera technologie client-side a dla php masz chocby phpIde.
Cytat
Ehh ta aptana to wogóle kopnięta jest, nawet jej zainstalować nie mogłem( na ubuntu 6.10, może ktoś korzysta z ubuntu i powiedziałby mi jak to zainstalować ?

To nie wina Aptany - tylko twojego 'cudownego' Linuxa winksmiley.jpg
Cytat
Wie ktoś może o co chodzi ?

Aptana ma ogolnie problemy z kodowaniem znakow - zreszta caly Eclipse miewa z tym problemy niestety sad.gif
kszychu
Cytat(NuLL @ 10.01.2007, 14:00:17 ) *
To nie wina Aptany - tylko twojego 'cudownego' Linuxa winksmiley.jpg

Możesz rozwinąć tę genialną myśl? (BTW: i co z tym W2k3 bez okien, znalazłeś?)

@Fusin: uruchom tego bina z konsoli i powiedz jakie błędy zwraca przy instalacji. A może spróbuj uruchomić tego bina przez sudo.
NuLL
Cytat
Możesz rozwinąć tę genialną myśl? (BTW: i co z tym W2k3 bez okien, znalazłeś?)

Rozwijam - na Windowsie instalacja Aptana polega na skopiowaniu jej do katalogu Eclipse'a - a na Linuxie na ..... sie.

Co do Windowsa - trybu graficznego nie mozna zupelnie wylaczyc. Znaczna czesc mozna ( czesc aplikacji moze dzialac bez niego ) Pisac o tym mozna naprawde duzo tak wiec nie odpisywalem bo bym sie pewnie nie wybronil przed Waszymi pytaniami i tekstami typu 'a na Linuxie sie da'.
mike
Cytat(NuLL @ 10.01.2007, 14:44:42 ) *
Rozwijam - na Windowsie instalacja Aptana polega na skopiowaniu jej do katalogu Eclipse'a - a na Linuxie na ..... sie.
A co powiesz na to: Plugging Aptana into an existing Eclipse configuration :?: tongue.gif
Kod
To plug Aptana into an existing Eclipse configuration:

1. From the Help menu in Eclipse, select Software Updates > Find and Install... to open an Install/Update pop-up window.
2. On the Install/Update pop-up window, choose the Search for new features to install option, and click the Next button.
3. Set up a new remote site to scan for updates.
   1. Click the New Remote Site... button to open a New Update Site pop-up window.
   2. On the New Update Site pop-up window, type "Aptana" in the site Name text box.
   3. In the URL text box, type the URL for the Aptana update site: http://update.aptana.com/install/ and click OK.
   4. Click the Finish button to open an Updates window.
4. On the Updates window, check the Aptana box, and click the Next button.
5. Choose the option to accept the terms of the license agreement, and click the Next button.
6. Click the Finish button.
7. Click the Install All button.

Aptanę instaluje się identycznie na wszystkich systemach operacyjnych.
Co i tak nie zmienia faktu że najsłabiej działa na Linuxie tongue.gif

W powyższy sposób instaluje się 99% pluginów do Eclipse'a.
Zabawa z kopiowaniem plugins->plugins, features->features jest bezsensowna tongue.gif
NuLL
Mike - ja sciagam i kopiuje do odpowiedniego katalogu smile.gif - pozatym bywalo ( nie wiem jak jest teraz ) ze serwer update.aptana.com bywal niedostepny winksmiley.jpg
Fusin
Nie instaluje tego, bo i tak moze w tym tygodniu bede mial kubuntu 6.10 i z kate bede korzystal ;]
NuLL
To czemu kszychu mowi cos o jakis konsolach ?
kszychu

laugh.gif
A ja na linuksie nie mogę skopiować do katalogu Eclipse? (pewnie nie mogę, bo nie mam Eclipse'a biggrin.gif )

A jeśli chodzi o instalację bez Eclipse'a to na każdą platformę jest instalator, więc nie rozumiem o czym piszesz i z czym trzeba się ... .

Cytat(NuLL @ 10.01.2007, 15:06:24 ) *
To czemu kszychu mowi cos o jakis konsolach ?

Zaglądałeś w ogóle tutaj: http://www.aptana.com/download_all.php ? Pewnie nie...
sztosz
Co do Windowsa - trybu graficznego nie mozna zupelnie wylaczyc.[...]'a na Linuxie sie da'.

No właśnie chyba też się nie da... tzn. obsługa trybu graficznego jest chyba wbudowana w kernel i nie jestem pewien czy da się ją wyłączyć, bo podaniu parametru do kelnera:
Kod
/* GRUB */
root (hdx,x)
kernel (hdx,x)/nazwa_pliku
root=/dev/hdax video=vesafb:ywrap,mtrr,800x600-16@75

Dostajemy konsolę w 800x600 i 16 bitowym kolorze, i obrazki też wyświetlimy. Owszem można nie podawać parametru do kernela, ale to prawie tak jak uruchomić windowsa NT w trybie samego wiersza poleceń. Nie wiem czy można skompilować kernela bez vesafb i czy wtedy nie pozostaje i tak jakiś inny moduł, bo jakimś specem nie jestem. Nie mniej jednak obsługę "grafiki" mamy w kernel wbudowaną. A nawet jak i to można powylączać, to nie założę się czy przypadkiem i tak konsola nie będzie bardziej graficzna niż tekstowa jeżeli chodzi o wewnetrzne mechanizmy wyświetlania, ale to tylko moje gdybanie...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.