Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Platforma dla developera
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
murawa
Pewnie takich tematów było już parę ... ale jakoś nic nie mogłem znaleźć.
Koduje od jakiegoś czasu w php ... z każdym dniem rozwijam się jako web developer.
Mam sporo muzyki na kompie a zamiast gg używam koneknta.
Czy jest sens przechodzić na Linuxa ?
Czy mój laptop będzie działa szybciej ?
Jak wygląda bezpieczeństwo jeżeli chodzi o Linuxa ?
No i co z muzyką oraz komunikatorami ?
Proszę o rade
Jarod
Cytat(murawa @ 5.02.2007, 19:31:10 ) *
Pewnie takich tematów było już parę ... ale jakoś nic nie mogłem znaleźć.
Koduje od jakiegoś czasu w php ... z każdym dniem rozwijam się jako web developer.
Mam sporo muzyki na kompie a zamiast gg używam koneknta.
Czy jest sens przechodzić na Linuxa ?

biggrin.gif Na pewno nie warto przechodzić tylko dlatego, że nie używasz gg, masz sporo muzyki i rozwijasz się jako web developper..

Poczytaj na google najpierw o linuksie bo nie masz o nim zielonego pojęcia.
Turgon
Powiem tak. Spodziewasz się klona Windows'a, to nawet nie próbuj... Z resztą polecam Ci poczytać linux.rk.edu.pl, linux.pl .
murawa
A czego się powinienem po Linuxie spodziewać ?
Turgon
Fajnego systemu... Innego niż wszystkie. Często dużo stabilniejszego od Windowsa i masę pracy przy personalizacji smile.gif
Strzałek
Nie ma jednej odpowiedzi na takie pytanie.
Jest masa dystrybucji od trudnych do prostych jeżeli można to tak określić. Poczytaj trochę jakilinux.org zainstaluj sobie obok windy jakąś dystrybujcę dla zabawy. Potestuj, popsuj trochę rzeczy, po tygodniu będziesz wiedział czy zostaniesz fanatykiem unixów, czy pozostaniesz w łaskach MS smile.gif
murawa
Czy Debian na początek to dobra opcja ?
maryaan
zadajesz pytania jakby linuks byl systemem z kosmosu co najmniej. na poczatek tzn co? czego Ty wymagasz? masz legalnego windowsa to przy nim zostan bo ludzie z zerowym pojeciem o linuksie koncza z nim zabawe po kilku godzinach/dniach i stwierdzaja ze jest glupi bo nic nie dziala itp "platrofma dla developera" nie musi byc wcale linuksem i linuks wcale nie musi byc bezpieczniejszy od windowsa, wszystko zalezy od tego kto nim zarzadza...
sf
Cytat(murawa @ 5.02.2007, 23:26:53 ) *
Czy Debian na początek to dobra opcja ?

Nie. Na początku polecam ubuntu ( który powstał na bazie debiana ) czy też mandrive - są to najlepsze / najpopularniejsze systemy desktopowe. Jeśli chodzi o ubuntu to płytka uruchamia się jako livecd i możesz sobie pooglądać co i jak, z tego poziomu możesz też dokonać instalacji co jest bardzo proste bo klikamy na pulpicie ikonkę instalacji - dosłownie 5 kroków, bardzo szybko.

Jeśli chodzi o komunikatory to dla gadu gadu masz konsolowe ekg bądź też okienkowe kadu.

Na początku niestety musisz trochę doczytać co i jak bo np. oglądanie filmów będzie szerzej dostępne jak zainstalujesz totem - xine czy też mplayer. Jave też musisz zmienić na sunowską bo ta gpl jest do pupy.

Ogólnie system działa szybciej, do muzyki polecam konsolwe moc czy też najpopularniejsze xmmp.

Jeśli masz bardzo nowego laptopa to możesz mieć problem np. z wifi, dlatego najlepiej wybrać ubuntu, które ma najlepsze wsparcie jak chodzi o sprzęt.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.