Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: OkiPage 4w - podajnik
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Mioda
Mam drukarke Okipage 4w (dostalem ja w „spadku” od znajomego) i zupelnie nie wiem jak ten problem ugryzc. Wczesniej uzywalem tylko „iglowek”:

Nie dziala mi mianowicie podajnik papieru. Kiedy wrzuce jej 1 kartke to jej nie ciagnie. Czujnik jest w porzadku bo drukarka zaczyna krecic bebnem i drukowanie trwa. Mechanizm drukujacy „uwaza” ze kartka jest. Natomiast niedomaga sam system wciagania kartki.
Dodatkowo w sytacji gdy kartke sam z gory popcham (dostatecznie mocno i daleko) to w pewnym momencie drukarka ja lapie i zadrukowywanie konczy się pomyslnie.
Do tego, kiedy wkladam kartke przez podajnik reczny z przodu obudowy, nie ma najmniejszych problemow.

Co może być nie tak? Kiedy zagladam do podajnika to nie widze zadnych uszkodzen mechanicznych. Może te blaszki sa niepodoginane – nie wiem. Zauwazylem tam tez taki wiszacy 0,5cm szerokosci plocienny, czarny pasek jakby z „perforacjami”, który bezladnie wisi. Może on powinien być jakas „petla” zakrecony na tym gumowym, zabkowanym walcu znajdujacym się zaraz za nim? Czy ten pasek jest u mnie zerwany?
A może brakuje mi w srodku jeszcze czegos? Mam tylko „blaszki” i na przeciwleglej sciance „przezroczysty, plastykowy listek” oraz przelozony przez niego wspomniany czarny pasek :-)

Jeżeli chciałbym zajrzec do walka wciagajacego, to jak się do niego dobrac? Musze rozkrecac calosc i odczepiac bebny od elektroniki? Tak się zastanawiam czy po zdjeciu obudowy nie daloby się tam dostac po wyjeciu tonera – pod nim jest czesc która mysle daloby się odczepic... Z tym ze nie wiem jak :-)

PS> Jeżeli laserowka brudzi mi kartke w rownych odstepach – plama jest nawet przy drukowaniu kartki „bez tekstu” to jest to wina walka na tonerze, bebna czy jakiegokolwiek innego walka? Jak to mogę naprawic – w ogole można?
Dzieki
Wykrywacz
Z OKI miałem tylko doświadczenie właśnie z igłowymi, pamiętam że tam część zębatek była z plastiku:
Moje podejrzenia po twoim opisie, to ten zwisający pasek i na to bym w pierwszej kolejności stawiał, o ile pamiętam budowę Laserów to raczej nic tam nie wisi.
Co do brudzenia to wydaje mi się że to kwestia toneru, z którego się sypie proszek.
DeyV
Co do czarnych pasów - najprawdopodobniej masz nieodpowiedni toner lub też zabrudzony / zużyty wałek optyczny.
Niestety - bęben do Oki jest koszmarnie drogi, i choć można probować go rozebrać w celu wyczyszczenia, to jednak trzeba to robić bardzo ostrożnie - mi udało się takowy bęben (a może nawet 2 ?-) ) skutecznie uszkodzić (jest tam sporo "zaskakujących" plastikowych ząbków, wykonanych z bardzo kruchego plastiku - jest pewnie taki kruchy, bo bęben się skutecznie wygrzewa podczas pracy...)

Ad 1. Czy podajnik nie przyjmuje papieru tylko wtedy gdy jest jedna kartka, czy również wtedy, gdy jest włożony do niego cały plik?
Mioda
Dzieki za zainteresowanie.

Tez z ciekawosci sprawdzilem czy nie lapie tylko jednej czy tez pierwszej z pliku kartek...
Otoz kiedy wloze plik kartek to rowniez jest problem z poborem

Udało się!
Podajnik w OKI OkiPage 4W naprawiony smile.gif

Pomyślałem, że ktoś w przyszłości mógłby mieć podobny problem – dlatego umieszczę tutaj krótki opis tego, jak to naprawić:

1. Odkręcić 2 śrubki na tylnej ściance obudowy, przesunąć maksymalnie do środka 2 prowadnice papieru na podajniku i przy otwartej klapie drukarki ściągnąć obudowę.
Trzyma się ona na 2 tylnych śrubach oraz na 2 ząbkach z przodu obudowy – zaraz przy podstawie ok. 7cm od krawędzi drukarki.
2. Wyciągnąć podajnik. To duży element na którym zamontowane są prowadnice papieru. Trzyma się on na 2 ząbkach do których należy się dostać od przodu. Są to 2 kremowe ząbki zamocowane w czarnej obudowie w której zawija się papier – zaraz nad płytką z elektroniką.
3. Czyścimy spirytusem/denaturatem/”medycznym środkiem do odkażania przy wkłuciach” – ja tego używałem (80% etanolu) – przezroczysty, plastikowy „listek” przez który przełożony jest czarny, zwisający pasek (0,5cm szerokości) oraz wspomniany przed chwilą paseczek.
4. Należy także wyczyścić rolkę wciągającą i znajdujący się pod nią separator. Nie ma do niego łatwego dostępu, gdyż zaraz nad nim jest rolka...
Odkręciłem wiec płytkę zakrywająca koła zębate na bocznej ścianie drukarki i wysunąłem to do którego jest zamocowany pręt z rolką wciągającą. Dzięki temu można wyczyścić zarówno prostokątną gumę na separatorze jak również sam dostęp do walka jest łatwiejszy.
U mnie części te były bardzo brudne, wiec przed czyszczeniem szmatką nasączoną alkoholem przetarłem oba elementy dodatkowo drobniutkim papierem ściernym.

No i to tyle. Wciąga papier, aż milo. Wszystkim zainteresowanym życzę powodzenia!

PS> Co do brudzenia papieru: Niestety nic nie udało mi się zdziałać. Problem leży w bębnie światłoczułym/części dozującej toner/brudnych LED. Tak przynajmniej myślę. Wszystko to siedzi w cartridge`u... A ktoś mi kiedyś wspomniał, że otwierając go łatwo o nieodwracalne zniszczenie. Trochę się wiec boje to zrobić. Póki co, ciemność nadruków ustawiłem na Light i jest trochę lepiej – przynajmniej w stosunku do niektórych zabrudzeń:)
A jeżeli zna ktoś na to jakiś sposób to bardzo proszę o poradę na mojego maila:)
Dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.