maycher
15.02.2007, 07:38:03
Witam
Mam baze danych w Accessie. Chciałbym ją zmigrować do mysql i aby tam juz zoastały zapisywane dane i pobierane przy odpaleniu accessa.
Można to zrobic wyczytalem z mssql, lecz czy ez z mysql?

prosze o rade..
kossa
15.02.2007, 19:15:35
Dane z Acessa możesz wyeksportować np. do pliku cvs i później za pomocą np. php zaimportować te dane do mysql lub bezpośrednio za pomocą php i ODBC połączyć się z baza acessa i zaimportować dane, wiele jest możliwości, delphi, .Net, na tym forum znajdziesz przykłady wykorzystujące php - poszukaj.
Łukasz
maycher
15.02.2007, 20:14:25
witam
wiem jak wyeksportowac, ale czy da sie cos takiego zrobic, ze odpalasz access a dane sa pobierane z mysql, a nie z bazy accessa.
W accessie tylko chcialbym zrobic interfejs

?
mokry
18.02.2007, 03:12:27
Dołączam się do pytania...
seaquest
18.02.2007, 07:44:29
Nie jestem pewien, ale podejrzewam, że nie. Głównie ze względu na różnice w tych silnikach baz danych oraz różne implementacje języka SQL.
Po co interfejs w Accessie a dane w MySQL? To przecież nawet nieoptymalne jest.
Jarod
18.02.2007, 10:21:25
Da się z accessa podłączyć do mysqla bo tak robiłem. Access odczytywał dane z tabel i je wyświetlał. Jak nie zgadzał mu się jakiś typ danych to ładował #. Jak pojadę do pracy to oblukam bo teraz nie mam możliwośći.
mokry
18.02.2007, 22:11:36
To ew. jakie alternatywy zamiast Accesa proponujecie do obsługi MySQL?
PHP w tym momencie nie wchodzi w grę, bo klient chciałby obsługiwać bazę z poziomu Access'a jub czegoś innego okienkowego :/
A dlaczego ma się łączyć z MySQL? Z bazy korzysta również PHP na serwerze...