Mam do napisania pewną kwerendę, mianowicie w pierwszym polu w tabeli mam wartość pola autonumerowanie onazwie ID, w następnej mam pole formatowane jako data krótka o nazwie Data, w trzeciej kolumnie pole reprezentujące wartość liczbową, które akurat w moim przypadku jest nakładem gazety o nazwie poprostu Naklad. Zdarza mi się, że drukuję gazetę dwa razy tego samego dnia z dwóch maszyn jednocześnie, powiedzmy mam do wydrukowania 100000 Faktu łącznie w danym dniu to drukuję 50000 na jednej i 50000 na drugiej maszynie, czyli mam dwa rekordy tego samego dnia dotyczące nakładu, czyli jeśli chcę obliczyć średni nakład faktu w miesiącu to dni w którym są dwa rekordy przekłamują mi tą średnią, gdyż nie interesuje mnie to ile dana maszyna wydrukowała gazet tylko ile w danym dniu gazet wydrukowano. Funkcją, która rozwiązuje mi ów problem jest zagnieżdżona funkcja COUNT DISTINCT , lecz niestety nie wiem dlaczego w accesie nie chcą ze sobą one współpracować w przeciwieństwie chociażby do PostgreSQL. Tak wygląda owa kwerenda , jeśli ktoś ma inny pomysł, albo potrafi wytłumaczyć dlaczego one nie działają to będę wdzięczny.
SELECT SUM(Fakt.Naklad)/COUNT(DISTINCT(Fakt.Data)) AS Sredni_Naklad
FROM Fakt;