Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Funkcja COUNT DISTINCT
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Access
bini23
Mam do napisania pewną kwerendę, mianowicie w pierwszym polu w tabeli mam wartość pola autonumerowanie onazwie ID, w następnej mam pole formatowane jako data krótka o nazwie Data, w trzeciej kolumnie pole reprezentujące wartość liczbową, które akurat w moim przypadku jest nakładem gazety o nazwie poprostu Naklad. Zdarza mi się, że drukuję gazetę dwa razy tego samego dnia z dwóch maszyn jednocześnie, powiedzmy mam do wydrukowania 100000 Faktu łącznie w danym dniu to drukuję 50000 na jednej i 50000 na drugiej maszynie, czyli mam dwa rekordy tego samego dnia dotyczące nakładu, czyli jeśli chcę obliczyć średni nakład faktu w miesiącu to dni w którym są dwa rekordy przekłamują mi tą średnią, gdyż nie interesuje mnie to ile dana maszyna wydrukowała gazet tylko ile w danym dniu gazet wydrukowano. Funkcją, która rozwiązuje mi ów problem jest zagnieżdżona funkcja COUNT DISTINCT , lecz niestety nie wiem dlaczego w accesie nie chcą ze sobą one współpracować w przeciwieństwie chociażby do PostgreSQL. Tak wygląda owa kwerenda , jeśli ktoś ma inny pomysł, albo potrafi wytłumaczyć dlaczego one nie działają to będę wdzięczny.

SELECT SUM(Fakt.Naklad)/COUNT(DISTINCT(Fakt.Data)) AS Sredni_Naklad
FROM Fakt;
spook
Nie wiem czy do końca zrozumiałem Twój problem, ale spróbuj może tak:

SELECT Sum(Fakt.Naklad) AS SumaOfNaklad, Fakt.Data, Sum([Naklad])/Count([Data]) AS Srednia
FROM Fakt
GROUP BY Fakt.Data;
bini23
Niestety nie mogę zrobić czegoś takiego jak:

SELECT Fakt.Data, Sum([Fakt.Naklad])/Count([Fakt.Data]) AS Srednia

,gdyż dat mam więcej niż jedna dziennie czyli np. tabela wygląda tak:

ID_____Data______Naklad

1____2007-01-01____2000
2____2007-01-01____3000
3____2007-01-02____5000

Chcę obliczyć średni nakład, który powinien wynieść 5000 sztuk czyli ma dodać 2000+3000+5000 i podzielić przez sumę unikatowych dni czyli dwa dni a nie trzy. Taka funkcja powinna załatwić sprawę Sum([Fakt.Naklad])/Count(Distinct([Fakt.Data])) AS Srednia

Niestety nie działa, dlatego zwracam sie do was jak można inaczej rozwiązać ten problem. Użycie funkcji Group by spowoduje, że zostanie wyświetlona średnia wartość w danym dniu, a ja chce średnią wartość we wszystkich dniach łącznie. Czyli nie chcę takiego wyniku działania kwerendy jak przedstawiony w odpowiedzi:

__Data______Naklad
2007-01-01___2500
2007-01-02___5000

Natomiast interesuje mnie jeden rekord wyświetlany przez kwerendę, reprezentujący średnią z wszystkich unikatowych dni. W tym przypadku: 5000

Wiem, ze jest to możliwe bo jak pisałem wyżej w PostgreSQL działa to bez problemu. sad.gif
frickle
A próbowałeś zagnieżdżonych zapytań? np:

1. SELECT avg(naklad) FROM (SELECT sum(naklad) FROM fakt GROUP BY DATA)

tak z palca pisane, ale może zadziała.

wewnętrzne zapytanie wywali sumy nakladu dla poszczególnych dni a zewnętrzne obliczy średnią z wewnętrznego...
spook
W takim razie może spróbuj zrobić dwie kwerendy:
1. Policz sumę nakładu wg dni:
SELECT DISTINCT Fakt.Data, Sum(Fakt.Naklad) AS SumaOfNaklad
FROM Fakt
GROUP BY Fakt.Data;
2. Na podstawie pierwszej licz średnią
SELECT Sum([SumaOfNaklad])/Count([Data]) AS Srednia
FROM [Fakt Kwerenda];
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.