Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Narzedzia do projektowania
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
marcini82
Witam!

Jakie znacie darmowe narzedzia do projektowania baz danych? Powinny umozliwiac co najmniej stworzenie wizualnego diagramu bazy oraz wygenerowanie skryptu SQL dla MySQL. Najlepiej pod Linuksa i Windowsa (z naciskiem na Linuksa).
Kiedys uzywalem DBDesigner4, ale chyba juz nie jest uaktualniany i mam problemy na Fedorze 6 - program szuka jakichs dziwnych bibliotek, ktorych nie ma w zadnym pakiecie.
Co innego mozecie polecic? Google i Sourceforge jakos mi nie pomogly...
dr_bonzo
MySQL GUI Tools http://dev.mysql.com/downloads/gui-tools/5.0.html choc ten ich edytor potrafi sie czesto sypac

Kexi http://www.kexi-project.org/
athabus
Je¶li używasz eclipsa to może to: http://www.azzurri.jp/en/software/clay/
marcini82
Uzywam EasyEclipse for PHP i niestety Clay nie chce z tym zadzialac... a tak ciekawie sie zapowiadal sad.gif
Wyprobuje zaraz MySQL Gui Tools, chociaz szkoda ze to nie jest bardziej uniwersalne.

EDIT: MySQL Workbench jest na razie w fazie alpha i doswiadczalnie stwierdzilem ze nie dziala...
Czy nie ma jakiegos porzadnego narzedzia ktore by bylo na biezaco rozwijane? Zbyt wiele wymagam?
Strzałek
Mysql Front
marcini82
MySQL Front jest teraz rozwijany pod nazwa HeidiSQL, ale nie posiada trybu graficznego projektowania bazy. I dziala tylko na Windows.

Co do Azzurri Clay to odpalilem go na standardowej wersji Eclipse i w sumie to fajne narzedzie. Mozna sie przyczepic do szczegolow ale ogolnie jest dosc przyjemny. Wyglada jednak na nie rozwijany od dawna, wiec za jakis czas moze sie nieco zdezaktualizowac.

Zbieram sie zeby sobie zainstalowac Kexi - ale czy to naprawde ma narzedzie do tworzenia diagramow?

Odnosze wrazenie, ze w srodowisku OpenSource bardzo brakuje jakiegos porzadnego narzedzia typu CASE, mogacego byc przyzwoita alternatywa dla produktow komercyjnych.
dr_bonzo
Cytat
Fully visual designers for tables...

Czyli nie ma diagramow, pomylilem sie.
shpyo
Podepnę się do pytania.
Jest jakie¶ narzędzie, które na podstawie kodu SQL (tworzenie tabel) wygeneruje mi jaki¶ ładny obrazek struktury lub stworzy jak±¶ strukturę?
marcini82
Cytat
Jest jakie¶ narzędzie, które na podstawie kodu SQL (tworzenie tabel) wygeneruje mi jaki¶ ładny obrazek struktury lub stworzy jak±¶ strukturę?

Czy na podstawie kodu to nie wiem, ale jak masz dzialajaca baze to niektore programy moga sie z nia polaczyc i wygenerowac schemat (to tzw. reverse engineering).
Wspomniany wyzej Azzurri Clay oferuje taka mozliwosc, jednak nie mialem okazji tego przetestowac.
DBDesigner4 na przyklad odczytywal tabele, ale nie potrafil prawidlowo odczytac powiazan miedzy nimi.
athabus
W azzuri działa to do¶ć dobrze. Problemem jest tylko to, że z tego co pamiętam nie znalazłem opcji drukuj sadsmiley02.gif
siemakuba
Cytat(athabus @ 14.03.2007, 12:16:59 ) *
Problemem jest tylko to, że z tego co pamiętam nie znalazłem opcji drukuj

Opcja drukuj dostępna jest tylko w Clay Pro. Darmowy Clay Core ma tę funkcję zablokowan± niestety...

pozdr.
athabus
No cóż zawsze pozostaj± zrzuty ekranu i gimp ;-)
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.