Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Delphi dla PHP (PHP VCL)
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Seth
Na tej stronie
http://dn.codegear.com/php
dostepne sa dwa filmiki prezentujace nowe dziecko Borlanda smile.gif

Trzeba przyznac, ze zapowiada sie bardziej niz interesujaco winksmiley.jpg
mike
Jestem sceptycznie nastawiony.
Sam RAD (z tego co widzę) działa świetnie i maksymalnie przyspiesza pracę. Zresztą do tego właśnie są edytory wizualne.

Martwię się jednak o jakość kodu generowanego przez aplikację.
Aby wygenerować kod maksymalnie dobrej jakości wypada robić to w języku, który jest maksymalnie obiektowy a doskonale wiadomo, że PHP tutaj bardzo kuleje.
Zresztą już na pierwszym video widać jakieś ciągi includów potem jakieś globale by zaraz ujrzeć definicję klasy.
Mi się to nie podoba.

Kolejna moja obawa jest związana z tym że widok generowany z PHP to najczęściej XHTML/CSS co też prawdopodobnie będzie generowane. Co do CSS moje obawy są mniejsze aczkolwiek z generowaniem kodu XHTML już edytory WYSIWYG walczą długi czas i są dalekie od doskonałości.

Śledzę ten projekt uważnie i moim zdaniem jest skazany na porażkę jeśli jakość stosowanej tam biblioteki (VCL) nie będzie dobra.
A na razie jest dużo lepszych narzędzi.
starach
Hehe WYSIWYG dla PHP trochę przegięli.
Seth
@mike_mech: Na to samo zwrocilem uwage - globale. Ale sadze, ze skoro maja juz moje podstawy i wszystko dziala to kwestia dopracowania wymaga tylko czasu.

Narazie rowniez tylko sie przygladam, ale kto wie co bedzie za rok winksmiley.jpg Chociaz uwazam, ze Prado w tej dziedzinie jest znacznie lepsze i gdyby posiadalo taki wizualny edytor to dopiero mozna by mowic o przelomie.

@orglee: Dlaczego tak uwazasz? ASP.NET od momentu swojego powstania mialo juz taki edytor.
starach
@Seth: Tracisz kontrole nad kodem. Wyobraź sobie że musisz dodać szybko jakąś niewielką poprawkę no uruchamiasz swoją wspaniała aplikację za 500 $ i szukasz pliku w projekcie. Zobacz na tych filmach ile oni inkludują plików pomocniczych to już lepiej jest użyć ZDE i jakiegoś frameworka.

Ta aplikacja będzie zostawiać taki śmietnik w kodzie że szok zresztą sami zwróciliście uwagę na zmienne globalne.
Seth
Inlcuduja kody niezbedne do dzialania frameworka, a nie te, ktore Ty "uzupelniasz". Masz podstawowa klase strony i to w niej siedza wszystkie Twoje funkcje - tzn kazda klasa to osobna strona (tutaj klasa strony to Unit).

To samo jest we wspomnianym przeze mnie Prado z tym, ze tam o wiele lepiej to zrobili bo poza definicja klasy strony i metod oblugujacych jakies zdarzenia i logike, nic nie ma w takim pliku.

Co do globali to chodzilo nam raczej o to, ze to zly nawyk i powod do powstawania pewnych bledow, anizeli zasmiecanie kodu.
Sh4dow
Ja mam mieszane uczucia co do tego. Bo zaawansowani uzytkownicy szczesto sceptycznie beda podchodzic do tego właśnie z powodu małej kontroli i ewentyualnych przerókach tego co wygeneruje aplikacja. Początkujący znowu musza sobie poradzic z obiektowościa i wszystkim do okoła. Jesli bedzie tam cos co naprawde bardzie dobre to moze to być godna uwagi aplikacja "pomocnicza".
Strzałek
Ja również mam mieszane uczucia. Jednak jestem dość ciekaw co z tego wyjdzie, z pewnością będę śledził ten projekt.
Jojo
A ja mam trochę inne zdanie na ten temat. Ostatnio sporo korzystam z narzędzi Borlanda oraz biblioteki VCL i uważam, że to może się sprawdzić także w przypadku PHP.

Faktycznie te globale trochę kłują w oczy, ale kilka include już mi nie przeszkadza. Myślę, że to taka naleciałość z innych języków do których Borland robi IDE (patrz chociażby #include w C++ czy import w Javie), w tamtych językach jakoś nikogo nie razi to, że ma kilka, a czasem nawet kilkanaście takich linijek na początku pliku. Moim zdaniem - kwestia przyzwyczajenia.

Odnośnie jakości kodu. W sprawie generowanego XHTML mam podobne obawy jak mike_mech, natomiast jeśli chodzi o kod PHP to tu już bym się tak nie obawiał. Generalnie środowiska typu Delphi nie ingerują zbytnio w kod który pisze programista. Zawartość różnych bibliotek użytkownika obchodzić zbytnio nie powinna, bo po co się tym interesować skoro działa... A reszta? No cóż: wyklikasz sobie na formatce kilka komponentów wybierzesz na jakie zdarzenia mają reagować, a IDE tylko wrzuci do pliku puste metody z odpowiednimi nagłówkami. Reszta zależy tylko od Ciebie.

orglee: Nie programowałeś chyba nigdy w żadnym środowisku Borlanda. Jeśli sam nie narobisz sobie burdelu w projekcie, to jesteś w stanie odpowiednie miejsce w kodzie znaleźć w ciągu kilku sekund. Moim zdaniem czas jest taki sam ja czas odnalezienia odpowiedniego pliku PHP w drzewie katalogów na dysku.

Reasumując: jeśli biblioteka VCL dla PHP jest tak samo dobra jak dla innych języków programowania, to nie ma się o co bać, a Delphi for PHP na pewno nie będzie niewypałem.
starach
Przez dwa miesiące bawiłem się borlandowskim środowiskiem do Turbo Pascala.
Było ono fajne i to bardzo fajne, ale co z tego ? Takie rozwiązanie nie pasuje po prostu do PHP.
Chcesz mieć bagno zamiast kodu, inkludować klasy do łączenia się z bazą danych których nigdy nie używałeś,
uczyć się przez dwa tygodnie obsługi softu tylko po to żeby wepchać x$ w cztery litery firmie Borland ?
Proszę bardzo ja pozostaję przy swojej aplikacji ... notatniku winksmiley.jpg
batman
Tak się składa, że temat tego "edytora" śledzę już od listopada. Wszystko zaczęło się od: http://www.qadram.com/. W FAQ nawet podano, kiedy beta ma wyjść. I co? Gó.... Borland położył łapę na dobrze zapowiadający się RAD dla PHP. Poszperałem w sieci i udało mi się znaleźć bardzo wczesną wersję programu. Jest łudząco podobny do wszystkich tego typu programów.

Na podanej wcześniej stronie znajdowały się filmiki prezentujące co ten program będzie mógł robić. Z tego co udało mi się zobaczyć:
- tworzenie forum,
- wysiwyg na stronie www (wyglądało jak FCKEditor),
- programowanie oparte na zdarzeniach (kod przypominał nieco Prado),
- proste tworzenie formularzy i ich walidacja.

W połowie grudnia dostałem wiadomość z newslettera, że premiera przesunęła sie na początek stycznia, a następnie info, że teraz będzie Delphi for PHP. Cena około 250$ w promocji 100$.

Zobaczymy jak się sprawa rozwinie. Pewnie będzie kolejny badziew ze stajni Borlanda.

edit
Zapomniałem dodać, że program miał być darmowy.
sztosz
Cytat(batman @ 16.03.2007, 21:07:26 ) *
Zobaczymy jak się sprawa rozwinie. Pewnie będzie kolejny badziew ze stajni Borlanda.
edit
Zapomniałem dodać, że program miał być darmowy.

Nie przesadzaj z tym "badziewnym Borlandem", firma wypuściła wiele naprawdę dobrych IDE (choć z .NET wciąż daleko w tyle jest moim zdaniem) i do tego wiele darmowych rozbudowanych narzędzi. Ich IDE to tak samo jak Visual Studio M$, prawdziwe RAD. Moim zdaniem, programowanie to nie mozolna dłubanina w kodzie, a Projektowanie, potem sprawdzanie i przeprojektowywanie a na końcu klepnąć trzeba trochę kodu. I jeżeli to PHP VCL będzie się fajnie integrować z Borland Together, a jeszcze powiedzmy Jbuilderem i C++Builderem to ja widzę ogromny potencjał. Wtedy bez problemu można stworzyć potężne zintegrowane aplikacje.
batman
Cytat
Nie przesadzaj z tym "badziewnym Borlandem", firma wypuściła wiele naprawdę dobrych IDE

Nie można się z tym nie zgodzić, jednak mam nieprzyjemne wspomnienia związane z pomocą techniczną. Kiedyś używałem interbase-a. Tak się zdarzyło, że zmieniłem pudło na nowszy model z prockiem dwurdzeniowym i niestety interbase zaczął strasznie się mulić. Odpowiedź pomocy technicznej była mniej więcej taka (oczywiście napisana bardziej wyplomatycznym językiem):

"Nic nas to nie obchodzi. Nie trzeba było zmieniać kompa. Ściągnij pan nowszą wersję, a najlepiej ją kup".

W związku z powyższym oraz z ceną jaką trzeba zapłacić za ten program mogę śmiało założyć, iż nie będę należał do jego fanów.
Mam jednak nadzieję, że to narzędzie zapoczątkuje nową erę w programowaniu w PHP i z czasem pojawi się więcej takich narzędzi.
sztosz
Akurat jedyna naprawdę "pomocna" pomoc techniczna z jaką się spotkałem to ta za którą trzeba było słono zapłacić. Nie sposób się z tobą nie zgodzić :/ Cena dla programisty freelancera i małych studiów programistycznych żeczywiście jest odstraszająca sad.gif
haxgres
Czy ktoś posiada i używa D F PHP?
Przyznam ,że jestem raczej początkującym programistą i gotów byłbym dać te 250$ jeżeli to jest dobry program.
Czy jest gdzieć jakieś demo?
kwiateusz
a nie raczyłeś zobaczyć ze tego jeszcze nie ma? że jeszcze nie zostało to wydane? i tylko wymieniamy sie odczuciami po obejrzeniu video o tym narzędziu....
batman
Cytat
a nie raczyłeś zobaczyć ze tego jeszcze nie ma? że jeszcze nie zostało to wydane?

To fakt, że nie zostało wydane, ale wczesne wersje beta krążą po sieciach p2p. Tak się składa, że miałem okazję zainstalować bardzo wczesną wersję. Wyglądem bardzo przypomina buildery ze stajni Borlanda. Reszta pozostaje w sferze "wishlist" winksmiley.jpg
haxgres
Na stronie borland.pl piszą,że wypuścili 1 marca...chyba ,że ten bal to fotomontaż sad.gif
mario_salsa
Witam
Dzis bylem na konferencji na ktorej byl prezentowany pakiet Delphi for PHP.
Byl tez praktyczny pokaz mozliwosci.
Wywarl on na mnie kolosalne wrazenie. Nie spodziewalem sie ze mozna w taki sposob pisac (a wlasciwie przenosic myszka elementy i wybierac odpowiednie opcje) aplikacje pod php.

Tak szybko aplikacji bazodanowej nie mozna napisac w zaden inny sposob. W ciagu 3 minut mozna bylo uzyskac dostep do dowolnej tabeli z pelna edycja dowolnych komorek.
Tak naprawde to nie trzeba pisac zadnego kodu - korzystamy tylko z kontrolek.

Oczywiscie ten pakiet nie nadaje sie sie do wszystkiego i jak przyznaja pracownicy BSC tworzony kod nie jest szybki (gdyz duzo w nim "ajaxu" smile.gif.
Ale do napisania panelu administracyjnego lub czesci portalu z ktorej nie korzysta sie zbyt czesto jest wysmienitym narzedziem. Idealne narzedzie do formularzy.

Tworzony kod jest bardzo czytelny (jak ktos pisal np w Borland Builderze to bedzie sie czul jak w domu) a ze na poczatku pliku jest kilka includow to komu to bedzie przeszkadzalo - przeciez sami tez dolaczamy pewne klasy lub pliki. Dodam ze jest to czysty kod php.

Moim zdaniem to przelom w pisaniu aplikacji dla php (oczywiscie nie we wszystkich dziedzinach)

Pozdrawiam.
haxgres
Chłopaki z Borlanda deklarują ,że od kwietnia będzie do pobrania trial/demo DfPHP.
starach
A jaką cenę zadeklarowali ?
mario_salsa
Juz mozna pobrac wersje trial. Jest ona jednodniowa!!!!

194 euro za wersje elektroniczna
kwiateusz
ściągnąłem, napisałem aplikacje z video tutoriala i przestraszyłem się kodu... nie dość że tabelki to wszystko w htmlu było pisane raz mała, raz dużą zależnie chyba od humoru tego ide... taka próbka poniżej

1. <!-- Unit1 begin -->
  2.  
  3. <html >
  4. <script type="text/javascript" src="vcl-bin/js/common.js"></script>
  5. <title>Unit1</title>
  6. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" />
  7. <script type="text/javascript">
  8. <!--
  9. function Button1ClickWrapper(event, hiddenfield, submitvalue, wrappedfunc)
  10. {
  11.  
  12. var event = event || window.event;
  13. submit1=true;
  14. submit2=true;
  15. if (typeof(wrappedfunc) == 'function') submit1=wrappedfunc(event);
  16. hiddenfield.value = submitvalue;
  17. if ((hiddenfield.form.onsubmit) && (typeof(hiddenfield.form.onsubmit) == 'function')) submit2=hiddenfield.form.onsubmit();
  18. if ((submit1) && (submit2)) hiddenfield.form.submit();
  19. return false;
  20.  
  21. }
  22.  
  23. -->
  24. </head>
  25.  
  26. <body style=" margin-left: 0px; margin-top: 0px; margin-right: 0px; margin-bottom: 0px; " >
  27. <form style="margin-bottom: 0" id="Unit1" name="Unit1" method="post" action="/unit1.php">
  28. <table width="800" style="height:600px" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" ><tr><td valign="top">
  29. <div id="Button1_outer" style="Z-INDEX: 0; LEFT: 240px; WIDTH: 104px; POSITION: absolute; TOP: 75px; HEIGHT: 37px">
  30.  
  31. <input type="submit" id="Button1" name="Button1" value="Button1" onclick="return Button1ClickWrapper(event, document.forms[0].Button1SubmitEvent, 'Button1_Button1Click')" style=" font-family: Verdana; font-size: 10px; height:37px;width:104px;" tabindex="0" /><input type="hidden" id="Button1SubmitEvent" name="Button1SubmitEvent" value="" />
  32. </div>
  33. <div id="Edit1_outer" style="Z-INDEX: 1; LEFT: 19px; WIDTH: 181px; POSITION: absolute; TOP: 76px; HEIGHT: 21px">
  34. <input type="text" id="Edit1" name="Edit1" value="gfjgfjfj" style=" font-family: Verdana; font-size: 10px; height:20px;width:181px;" tabindex="0" />
  35. </div>
  36. <div id="ListBox1_outer" style="Z-INDEX: 2; LEFT: 19px; WIDTH: 185px; POSITION: absolute; TOP: 108px; HEIGHT: 260px">
  37. <select name="ListBox1" id="ListBox1" size="4" style=" font-family: Verdana; font-size: 10px; height:258px;width:185px;" tabindex="0" ><option value="0">gfjgfjfj</option></select>
  38. </div>
  39. </td></tr></table>
  40. </form></body>
  41. </html>
  42. <!-- Unit1 end -->

no ale tworzy się szybko :] tyle że jakość wyniku jest gorzej niż mierna
mario_salsa
Kod jeszcze nie taki straszny. gdyby wyrzucic zapisy stylow to w kilka minut mozna go zoptymalizowac.
A moze istnieje opcja generowania css i trzeba gdzies ja wlaczyc?
W czwartek przetestuje wersje demo i podziele sie uwagami.

Pozdrawiam
mike
Cytat(mario_salsa @ 28.03.2007, 08:54:06 ) *
Kod jeszcze nie taki straszny.
Żartujesz prawda?
Przecież kod pokazany przez ~kwiateusza to totalny syf.

Cytat(mario_salsa @ 28.03.2007, 08:54:06 ) *
gdyby wyrzucic zapisy stylow to w kilka minut mozna go zoptymalizowac.
Chyba nie po to jest edytor/IDE żeby potem trzeba było ręcznie po nim poprawiać?
kwiateusz
szczerze, nawet nie doszedłem do tego gdzie moge ten kod poprawić...
mario_salsa
poprawiony kod recznie - wymaga tylko wyrzucenia definicji stylow do css-a
  1. <!-- Unit1 begin -->
  2.  
  3. <html >
  4. <script type="text/javascript" src="vcl-bin/js/common.js"></script>
  5. <title>Unit1</title>
  6. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" />
  7. <script type="text/javascript">
  8. <!--
  9. function Button1ClickWrapper(event, hiddenfield, submitvalue, wrappedfunc)
  10. {
  11.  
  12. var event = event || window.event;
  13. submit1=true;
  14. submit2=true;
  15. if (typeof(wrappedfunc) == 'function') submit1=wrappedfunc(event);
  16. hiddenfield.value = submitvalue;
  17. if ((hiddenfield.form.onsubmit) && (typeof(hiddenfield.form.onsubmit) == 'function')) submit2=hiddenfield.form.onsubmit();
  18. if ((submit1) && (submit2)) hiddenfield.form.submit();
  19. return false;
  20.  
  21. }
  22.  
  23. -->
  24. </head>
  25.  
  26. <form id="Unit1" name="Unit1" method="post" action="/unit1.php">
  27. <input type="submit" id="Button1" name="Button1" value="Button1" onclick="return Button1ClickWrapper(event, document.forms[0].Button1SubmitEvent, 'Button1_Button1Click')" /><input type="hidden" id="Button1SubmitEvent" name="Button1SubmitEvent" value="" />
  28. <input type="text" id="Edit1" name="Edit1" value="gfjgfjfj" />
  29. <select name="ListBox1" id="ListBox1" size="4"><option value="0">gfjgfjfj</option></select>
  30. </form></body>
  31. </html>
  32. <!-- Unit1 end -->

to jest kod po optymalizacji i nie widze w nim strasznego. Usunalem tylko definicje stylow oraz <div>. Pozatym np margin recznie bysmy wpisali margin: 0px a borland robi dla kazdego boku. Wynika to z ustawiania wlasciwosci w kontolce wlasciwosci komponentow.

borland stosuje metode ze opakowuje wszystko w divy i dopiero te sa odpowiednio pozycjonowane i opisywany wyglad. Zgadzam sie ze nie jest to najlepsze ale nazywanie tego "syfem" to chyba przesada.
Pozatym czesc definicji stylow jest zbedna ale prosze zobaczyc o szczegolowosc opisywania wygladu. \my najczesciej nie uzywamy tych opcji gdyz bierzemy standardowe wartosci.

Moim zdaniem ten kod jest wyjatkowo czysty jak na tworzony automatycznie. Recznie mozna zawsze cos poprawic nawet po programiscie smile.gif
Dla porownanie zobaczcie sobie co generuje Front Page lub zapiszczie dokument worda do html to dopiero jest czarna skzynka.

No i pozostaje jeszcze jedna rzecz do wygenerowania tego skryptu nie trzeba bylo napisac zadnej linijki kodu do css. wszystko da sie ustawic we wlasciowsciach kontrolek i dokladnie ustawic polozenie i wyglad elementow.

A co do stwierdzenia ze po to jest ide aby nie trzeba recznie poprawiac to moje zdanie jest takie:
jak chcesz aby cos zostalo zrobione dobrze - zrob to sam (tylko czy zawsze potrzeba optymalnego kodu).

kod wygenerowany przez delphi for php dziala i ja nie widze potrzeby jego optymalizacji przy tym typie strony.
Jak wpadniemy w podobny tok myslenia to po co uzywac np smarty gdyz samemu mozna zrobic szybsze szablony (bez narzutu bibliotek)
Smarty lub innych bibliotek i komponentow uzywa sie aby bylo latwiej i szybciej, I po to tez jest ide aby bylo latwiej programowac a nie aby kod bral udzial w konkursie na najbardziej optymalny.

Mysle ze udzielilem odpowiedzi na obydwa posty smile.gif
Zeman
Witam,

Na początek witam wszystkich jako nowy grupowicz.

Jako ze polowe życia spędzilem z IDE Delphi, a dodatkowo klepię w PHP, jestem mocno zainteresowany tematem. Jednodniowy trial nie starczy mi na testowanie całego edytora, wiec postanowiłem poczekać na opinie innych, żeby wiedzieć na czym się skupić przy testowaniu.

Póki co widzę argumenty za:
- bardzo dobre IDE (bynajmniej z moimi przyzwyczajeniami)
- szybkie tworzenie wizualne
- debugger
- wspomaganie AJAX, w sumie z tego co prezentowały filmiki przezroczyste dla programisty.

Obawy:
- co się kryje za AJAXowym wspomaganiem - przypisanie $this->ListBox1->Items[] = $this->Edit1->Text; wyglada fajnie, jednak powstaje pytanie ile musi serwer mielić, żeby odtworzyć odpowiednie zmienne żeby dokonać przypisania, a może wszystko jest ładowane do sesji...
- czy będzie OTA (Open Tools API)
- wydajność - czy projekt zrobiony za pomocą tego narzędzia nie będzie katował serwera
- czy nie będzie problemu z przeniesieniem projektu na serwer u providera, bo wiadomo, że u providera są takie a takie ograniczenia, nie można przestawiać php.ini ani często nawet używać ini_set();

Ponadto nakłaniam innych żeby położyli swoje mikro-aplikacje testowe na serwer i dali linki.

Co do kodu generowanego automatycznie to moim zdaniem nie jest aż tak źle, a może jednak jest wspomaganie stylami i da się gdzieś przestawić, żeby w inspektorze obiektów wybierać klasę.

Pozwiodronka,
Zeman.

Trial zmieniony na 14-dniowy jakby ktoś jeszcze nie wiedział
Dandelion
spojrzmy na visual.studio express edition microsoftu tam tez kod stylow jest syfny. Ale reczne poprawianie + masterpages + osobne pliki stylu i jest cacy
Zeman
Od kilku dni w sumie nic konkretnego o D4PHP...
Może ma już ktoś jakieś uwagi? Jakieś problemy z położeniem na serwer? Żadnych problemów?
sztosz
Może nikt nie używa...? winksmiley.jpg
Zeman
Trochę szkoda bo narzędzie warte uwagi. Na grupach news:pl.comp.lang.delphi i pl.comp.lang.php też sprawa ucichła, nikt specjalnie konkretów nie dał, a ja zdążyłem zainstalować triala 1-dniowego po tym żeby za moment się dowiedzieć że wyszedł 14-dniowy. Nic nie zdążyłem przetestować.
Sh4dow
Testowalismy tego jedno dniowego triala w pracy. IDE naprawde fajne, przeciaganie ustawianie taki jak dla mnie bajerek ale mozna sie przyzwyczaic. Ale predkosc nie jest wolna, jest to istny złodziej czasu, mocy CPU i pamieci (dzieki przeglądarce).
Jesli ktos duzo siedzi w delphi to zauwazy, że tak sie wyraże naleciałości na PHP. Sposób kodowania, wszystko jest obiektem, kazdy buton pole formularza. Na pierwszy zut oka ciezko jest sie doszukac jakiejs logiki. Duzo Javascriptu i ajax'a, moim zdaniem za duzo.
Po pol godzienie klikania IDE nie przekonalo nas do siebie wogole i wywalilismy je. Do tego cena w wysokosci 250 &euro; (jesli dobrze pamietam) to duzo. Przyjemniej sie pracuje z Zend'em ktory jest nie duzo drozszy, ale wiem chociaz co tu sie dzieje bo ja to pisze. A jak na automat to kod jest w miare do przyjecia, chociaz ja nie potrafił bym tego tak zostawic.
Ale jesli mozna by z tym budowac szablony z Javascriptem do wlasnego kodu to mogło by być to naprawde ciekawe. No i nie wiem, ale nie znalazlem wersji dla linuxa wiec osobiscie nie moge klikac dluzszy czas bo sprawdzalem u kumpla biurko obok.
lopez86
Za niedługo wymyślą automat do hakowania po necie (graficznie) przycisk włam się na serwer itd .

Czego to ludzie nie wymyślą. Ja bym tego softu "kijem nie dotknął" i nie polecam bo to ogranicza wiem z doświadczenia z Vc++.

Niby przyśpieszy czas ale gdy piszemy wszystko sami to za każdym razem robimy to coraz szyciej i się rozwijamy , czas wcale nie jest taki straszny może 20% zysku biorąc pod uwagę i tak musimy sprawdzić kod i dopisać co trzeba bo przecież nie ma i nie będzie napewno graficznego przycisku który wygeneruje skomplikowane wyrażenie regularne albo ciekawą pętelkę zidywidualizowaną do danego przypadku.

PoZdRo LoPeZ
drbane
Ciekawe podejście. Miliony programistów na całym świecie od kilkunastu lat używają narzędzi Borlanda. Powstało miliony aplikacji profesjonalnych i amatorskich dzięki ich narzędziom. Praktycznie kiedy pojawiło się Delphi to była rewolucja, bo programista mógł poświęcać czas na projektowanie aplikacji i szlifowanie kodu, a nie pisanie kolejnego "frameworka" który automatyzował tworzenie okienek i obsługę jego elementów. Czas tworzenia aplikacji skrócił się o tyle o ile trzebabyło go poświęci na tworzenie samego interfejsu.

Co do przejścia na Delphi for PHP, oczywiście, hardcorowcy zostaną przy własnych produkcjach, ale jestem w 100% przekonany że powstaną także dobrze przygotowane teamy, które będą znały framework D4PHP na wylot i które będą mogły tworzyć bardziej zaawansowane aplikacji w znacznie krótszym czasie.
Jakość kodu - w końcu do pascalowego Delphi też się ludzie przyzwyczaili i tak jak już pisałem, pozwoliło to na stworzenie wielu ciekawych aplikacji.

Jestem ciekawy ile samozaparcia będą mieli programiści którzy tworzą aplikacje w "tradycyjny" sposób (bez wsparcia RAD). Niezbyt poważne są argumenty że PHP to na tyle "zaawansowana" technologia że żadnym RAD się tego nie da opanować i tylko pisanie własnych (lub korzystanie z cudzych) frameworków to jedyna, słuszna droga na stworzenie profesjonalnej aplikacji.
Aplikacje webowe są coraz bardziej zaawansowane, to już nie proste CMSy w który wystarczył formularz+wyświetlanie kategorii+zapis/odczyt z bazy danych.

Ja, jako user PHP bardzo cieszę się z tego że tak znana i UZNANA firma jak Borland w końcu raczyła wesprzeć społeczność PHP i dała nam takie narzędzie. Cena wydaje mi się bardzo przystępna, 200-300 euro to niezbyt wiele za taką aplikację.

To na tyle. Nie jestem nie wiadomo jakim entuzjastą D4PHP, ale wydaje mi się że nie które głosy były na poziomie SuperExpresu;)
.radex
Jak dla mnie to jest..... Fajne i wygodne, ale żeby dawać 250€ na coś co generuje tak słaby kod.... Załamka..... Borlnad tworzy może wygodne ale słabe (pod względem optymalizacji) IDE

no a po za tym - od czego są frameworki?
drbane
smile.gif a od czego są RAD?smile.gif
sztosz
Wszystko zależy od tego czy chcesz szybko stworzyć aplikację, czy strasznie wydajną z pięknym kodem. Jak możesz sobie pozwolić na nie najszybszy kod (ale nie koniecznie wolny) który chcesz szybko stworzyć to aplikacje RAD są do tego najlepszym wyborem. tylko trzeba się nauczyć je wykorzystywać. A do PHP chyba nie ma inneg RAD'a na razie, może aplikacja Borlanda nie jest najlepsza, ale na pewno potrafi bardzo przyspieszyć pracę.
.radex
Może. ale ja jestem co do tego negatywnie nastawiony - używając frameworków masz szybką aplikację, a i tak szybko się pisze. Są wysiwygi, a komponenty sam możesz dorobić jako extension i podpiąć do frameworka. A nie jakieś "ulepszacze". (możecie uznać mnie za "staromodnego", ale ja preferuje programowanie "tradycyjne" - choć nie do końca bo mówię tu o gotowym frameworku)
sztosz
Przyznam się, że jeżeli chodzi o PHP, to i może masz rację, że framework też dobry (albo lepszy). Pisałem ogólnie o RAD i raczej myślałem o C (++, #, etc) i Delphi. Dopiero później sobie uświadomiłem, że jednak PHP to trochę inna para kaloszy, trochę prostsza robota biggrin.gif Co innego napisać prostą aplikację (z GUI, względnie HTML'owskim GUI winksmiley.jpg ) bez RAD w PHP, a co innego w C++ biggrin.gif
.radex
dokładnie. Po za tym - nie na tym polega programowanie. Zbędna klikanina:P A co do C(++/#/etc) to tutaj inna sprawa. Za dużo zmian, liczb, warstw itp:P w css/html jest co innego
batman
Sporo się tego narzędzia natestowałem i musze przyznać, iż się do niego przekonałem. Na początku podchodziłem sceptycznie, nawet wrogo winksmiley.jpg jednak możliwości są ogromne.

Plusy:
- bardzo szybkie i wygodne tworzenie stron
- niewielka ilość kodu tworzonego ręcznie

Minusy:
- śmietnikowy kod (trudny w utrzymaniu bez aplikacji)
- narzędzie bądź co bądź wymaga mocnego sprzętu.
- brak możliwości użycia innego frameworka (ale to chyba jest oczywiste winksmiley.jpg )

Czy takie narzędzie jest potrzebne? Sądzę, że tak, jednak na obecnym etapie rozwoju nie sądzę, by się przyjęło w szerszym gronie. Martwię się, że zaczną wyrastać jak grzyby po deszczu "programiści php", którzy będą psuć rynek. Ale czas pokaże.
IgiPL
Witam wszystkich.
Większość czasu spędziłem przy Delphi dla Win32, a z PHP dopiero raczkuje. Przeglądam waszą dyskusję w tym temacie i chciałbym podzielić się z wami pewnymi informacjami oraz spostrzeżeniami.
Wczoraj byłem na konferencji Code Gear w Poznaniu. Usłyszałem tam, że D4PHP używa ogólnie dostępnych szablonów "Smarty" oraz bibliotek objektowych dla php (jak komponenty TNT, niestety od marca nie darmowe). Wszystkie includy generowane przez delfina przy rozpoczęciu nowego projektu prowadzą do bibliotek, których zadaniem jest "spakowanie" innych bibliotek w otoczkę vcl. Czyli znając Delphi będzie istniała jakaś możliwość ograniczania ilości bibliotek w zależności od ustawień projektu. Jeśli projekt D4PHP nie zostanie zawieszony to kolejne wersje będą coraz to lepsze. Należy pamiętać, iż PHP to nie język objektowy. Objektowość jest w nim rozwijana od niedawna i jeszcze nie jest dopracowana. Muszę przetestować D4PHP dokładnie.

Pozdrawiam.
no-name
Jakoś nie widzę żeby rzuciły się na to tłumy. Co trochę mnie dziwi, bo myślałem że będzie to wydarzenie, które zmieni bieg historii php smile.gif Spotkałem się już z opiniami, że ten projekt ma zostać porzucony. Prawda to?

Jednak wygląda na to że to niewypał... Szkoda.
haxgres
Obecnie jest w promocji Delphi for PHP 2.0
Czy ktoś ma jakies doświadczenia z tym programem ?
Czy wart jest 150 eur ?
mike
~haxgres pewnie jest tyle wart co wersja 1.0
Czyli nic nie jest wart.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.