Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z walidacja stronki
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
micz84
witam mam pewien problem podczas walidacji stronki na www.w3.org.

http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%...;doctype=Inline

Pierwszy problem nie mam ustawione doctype, ponieważ gdy go ustawiam to mi sie layout psuje :/ nie wiem czemu wszystko się rozciąga. Chociaż pewne sukcesy mam bo początkowo było ponad 100 błędów tongue.gif.
Drugi problem to te wszystkie bledy przy ...&PHPSESSIDD... i innych zmiennych przesyłanych w ten sposób.
Prosze o pomoc i z gory dziekuję.
mike
Dołóż DOCTYPE. Jest wymagany!
A co do PHPSESSID to:
  1. <?php
  2.  
  3. ini_set( 'arg_separator.output', '&amp;' )
  4.  
  5. ?>

albo zmień tą dyrektywę sam w pliku php.ini
micz84
wiem, ze jest wymagany ale psuje mi layout rozciagaja sie tableki w pionie :/, teraz bledy sie zmienily na:

Error Line 72 column 307: general entity "amp" not defined and no default entity.
... href="drinki_ranking.php?w=najlepsze&amp;PHPSESSID=5c9c37083605bafd07cae79ea

aha i wczesniej zapomialem zapytac o co chodzi w bledach jak ten:

Error Line 20 column 966: general entity "b" not defined and no default entity.
...�wka,aperol,apricot brandy,aquavit,arak,armaniak,b&b,bénédictine,benedictin

This is usually a cascading error caused by a an undefined entity reference or use of an unencoded ampersand (&) in an URL or body text. See the previous message for further details.
mike
Cytat(micz84 @ 12.03.2007, 15:36:30 ) *
wiem, ze jest wymagany ale psuje mi layout rozciagaja sie tableki w pionie :/,
Czeka Cię przebudowa strony.
Jeżeli DOCTYPE coś psuje to znaczy że reszta jest zwalona jak się patrzy.

Cytat(micz84 @ 12.03.2007, 15:36:30 ) *
Error Line 72 column 307: general entity "amp" not defined and no default entity.
... href="drinki_ranking.php?w=najlepsze&amp;PHPSESSID=5c9c37083605bafd07cae79ea

aha i wczesniej zapomialem zapytac o co chodzi w bledach jak ten:
Error Line 20 column 966: general entity "b" not defined and no default entity.
...�wka,aperol,apricot brandy,aquavit,arak,armaniak,b&b,bénédictine,benedictin

This is usually a cascading error caused by a an undefined entity reference or use of an unencoded ampersand (&) in an URL or body text. See the previous message for further details.
Moja rada:
Przepisz całość, albo zleć to komuś kto zrobi to na blokach bo kod jest tak straszny że się rzygać chce.
Przecież ten design można złożyć w ponad dwa razy mniejszej ilości kodu.
<table> nie służy do budowania stron!!!!
Nawet nie podpisuj tego jako XHTML bo nawet jeśli validator przywita Cię zielonym kolorem to i tak będzie to tak dalekie od XHTML'a jak Ziemia od Słońca.

Nie możesz stosować w stronach XHTML znaku & ponieważ jest to kod zaczynający encję.
Wszędzie powinno być &amp; zamiast &
micz84
No niestety ja nie budowalem tej strony w większosci. Moim zadaniem bylo tylko napisanie do tego php zeby wszystko chodzilo. No coz czeka przebudowa :/. Niestety nie znam za dobrze xhtml'a, no ale czas sie wkoncu go nauczyc biggrin.gif. A zadam calkowicie noobowskie pytanie jak sie robi stronki na blokach? chodzi mi o generalna zasade.
gekon
Czytaj kursy, będziesz wielki - http://kurs.browsehappy.pl/
micz84
Dzięki za link. Szkoda, że nie ma wersji do ściągnięcia, bo nie lubie czytać z monitora a kopiowanie do worda jest trochę męczące, ale chyba będe musiał się poświęcić. tongue.gif
gekon
Jest wersja do sciągnięcia, chociaż nie wiem jak często aktualizowana.
micz84
Kurs jest swietny juz zaczalem przerabiac czesciowo stronke. efekty widac tutaj www.mojdrink.pl/xhtml/
ale mam pewien problem z wyswietleniem elementow blokowcyh w lini. mam z grubsza cos takiego.
  1. <div id="gora">
  2. <div id="naglowek">
  3. </div>
  4. <div id="glowne_menu">
  5. </div>
  6. <div id="podmenu">
  7. </div>
  8. </div>
  9. <div id="srodek">
  10. <div id="bok">
  11. //tu pojawia sie wyszykiwarka
  12. </div>
  13. <div id="glowne_okno">
  14. // a tu powinien poajic sie banerek reklamujacy rejestracje obok wyszukiwarki
  15. </div>
  16. </div>

w css srodek jest tak ustawiony
#srodek{
width: 770px;
display:inline;
}
myslalem ze to powoduje ze elementy blokowe zachowuja sie jak liniowe.

i mam dwa bledy ktorym nie moge zaradzic ukryte pole input z PHPSESID, ktore jest dodawane automatycznie. validator wykazuje ze to blad.

http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%...;doctype=Inline
babejsza
Jeżeli chodzi o błędy w walidatorze to chodzi o to, że nie możesz umieścić inputa bezpośrednio w <form>. Musisz go wstawić do elementu blokowego tj. np. fieldset, p, div. Poza tym dobrym nawykiem jest dodawanie znacznika label dla opisów pól formularza.

Jeżeli chodzi o pozycjonowanie div'ów to nie rób tego za pomocą display: inline tylko zainteresuj się float: left i float: right, lub position: absolute oraz position: relative.
gekon
I menu na listach smile.gif Ale to na pewno doczytasz smile.gif
micz84
Cytat(babejsza @ 16.03.2007, 10:12:08 ) *
Jeżeli chodzi o błędy w walidatorze to chodzi o to, że nie możesz umieścić inputa bezpośrednio w <form>. Musisz go wstawić do elementu blokowego tj. np. fieldset, p, div.

problem w tym, ze on jest dodawany automatycznie ja takieg kodu nie wpisywalem i nie wiem jak sie tego pozbyc.

Menu probowalem zrobic na listach ale cos nie chcial mi poziomo wyswietlic ale pozno bylo wiec pewnie cos zle zrobiem, dzis sprobuje jeszcze raz.

Dzieki za pomoc.
babejsza
Co to znaczy automatycznie smile.gif. Z tego co rozumiem to jest to Twój kod więc zamiast:

1. <input />
  2. </form>

zrób:

1. <input />
  2. </form>

I nie będzie problemu.

Z listami poradzisz sobie. Wystarczy dla elementów li dać display: inline.
micz84
No tak kod jest moj ale ja tego pola nie dodaje. Zreszta jak sie wezmie zrodlo strony tez tego pola nie widac i nie wiem co zrobic :/. No ale i tak nie jest zle jak na pierwsze pisanie w xhtmlu mam malo bledow z tym uporam sie pozniej biggrin.gif.

wczesniej wstawialem do <ul>, a dzis zajzalem jeszcze raz do kursu i doczytalem tongue.gif.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.