Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS] otwieranie okna
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Arek00
mam taką funkcję w javascript
Kod
function powieksz(id, width, height) {
     window.open('/powieksz.php?id='+id+'','Powiekszenie','toolbar=no,location=no,directories=no,status=no,menubar=no,width=' + width + ',height=' + height + ',scrollbars=no,resizable=no,left=100,top=100');
}

wywoływaną w ten sposób:
  1. <a href="java script:powieksz('PB58C00148',750,620)">

pod FF jest wszystko OK a pod IE dostaję taki błąd:

Wiersz: 3
Znak: 6
Błąd: Nieprawidłowy argument
a79rtur
a nie powinno byc java script: zamiast java script: ?
vokiel
Tu jest błąd tyle, że nie ten winksmiley.jpg

java script powinno sie pisać razem, a nie rozłącznie,
powinno być:

1. <a href="java script:powieksz('PB58C00148',750,620)">
  2. //cos tu na forum wstawia to oddzielnie a powinno razem ;)

zobacz, czy teraz działa

pzdr
Arek00
nie wiem dlaczego tu jest oddzielnie ale w rzeczywistości jest razem.

błąd niby zaczyna się na początku linijki z window.open. próbowałem zmienić to na var Win = window.open ale zawsze pokazuje ten sam błąd. tu chyba chodzi o argument window.open ale o co konkretnie to nie mam pojęcia

tutaj możecie to sprawdzić: wmd6.ovh.org
pod ff działa a pod ie nie chce...
vokiel
Sprawdziłem pod IE, FF, Operą, wszędzie otwiera mi się nowe okno (strona z logiem i informacją, że ja nie mam prawa dostępu do żądanego katalogu.... ohmy.gif )
działa zarówno link: "Powiększ" a także link "Powiększ2"

Może masz zwiększone zabezpieczenia IE...
Arek00
na tej stronie co podałem zaczęło działać gdy wstawiłem obok tamtej funkcji tą na której się wzorowałem.
na właściwej stronie nie działało nadal więc wyłączyłem zawijanie wierszy i skopiowałem skrypt ze źródła tej działającej i dopiero wtedy zaczęło działać więc wydaje mi się że to było chyba coś z zawijaniem wierszy w edytorze którego używam (chociaż wcześniej to wyłączałem i nie było różnicy)
Zajec
Pomyślałeś, co będzie gdy ktoś nie będzie miał włączonej obsługi JS, albo co jeszcze gorsze: kliknie link np. środkowym przyciskiem myszy?

Zrób coś takiego:
  1. <a href="/powieksz.php?id=PB58C00148" onclick="return event.returnValue=powieksz('PB58C00148',750,620)">
Kod
function powieksz(id, width, height) {
    var okno = window.open('/powieksz.php?id='+id+'','Powiekszenie','toolbar=no,location=no,directories=no,status=no,menubar=no,width=' + width + ',height=' + height + ',scrollbars=no,resizable=no,left=100,top=100');
    if (okno) return false;
    else return true;
}
marcini82
@Zajec - kliknalem srodkowym i co z tego? Kto klika na linki srodkowym przyciskiem??
Co do dostarczania mechanizmu alternatywnego dla JS, to wszystko zalezy od oczekiwanej funkcjonalnosci serwisu i docelowej grupy odbiorcow...
gekon
Np. ja klikam środkowym. Pozatym nie wiem w czym przeszkadza Ci sposób podany przez Zajeca.
Zajec
Cytat(marcini82 @ 16.03.2007, 15:09:20 ) *
@Zajec - kliknalem srodkowym i co z tego? Kto klika na linki srodkowym przyciskiem??
Co do dostarczania mechanizmu alternatywnego dla JS, to wszystko zalezy od oczekiwanej funkcjonalnosci serwisu i docelowej grupy odbiorcow...

Przy słabej metodzie po kliknięciu środkowym nie jest otwierane zdjęcie, tylko nowa karta z kodem JS zamiast adresu.

A myślę (subiektywna ocena, bez zbierania danych) że sporo ludzi używa środkowego przycisku myszy. Ja np. lubię otworzyć sobie 10 zdjęć w nowych kartach w tle i wtedy na spokojnie wszystkie po kolei przeglądać. Albo jeszcze inaczej: czytam dłuższy tekst i chcę obejrzeć zdjęcia z miniaturek nie przerywając czytania. Otwieram kilka zdjęć, a po zakończeniu czytania tekstu przełączam się tylko na odpowiednie karty.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.