Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: LOG zdarzeń
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
thomas2411
Witam
na potrzeby aplikacji internetowej chcę dodać log wszelkich czynności. Moje pytanie brzmi:

Jak wg Was lepiej zapisywać log?
- w plikach txt na serwerze,
- w bazie danych w oddzielnej tabeli (log_id,klient_id,zdarzenie,data)
DeyV
To zależy co chcesz z nim robić.

Jeśli chcesz go często analizować, przeszukiwać, przeglądać, a może wykonywać na nim jeszcze jakieś inne operacje - wtedy oczywiście baza.

Jeśli to ma być log tylko po to, by zajrzeć do niego raz na rok, w razie "W" to wtedy pliki wystarczą zupełnie.

Ja zazwyczaj robię logi tu lub tu - w zależności od typu wydarzenia, priorytetu i innych ustawień aplikacji.
x3m
Na plikach będzie szybciej jesli w wiekszosci przypadkow bedziesz zapisywac. Jesli chcesz mieć odpowiednia strukturę to przyda sie xml.
thomas2411
To już pisze szybko jaki mam plan.
Aplikacja oparta na AJAX każde wydarzenie ma zapisywać w logu, gdzie ostatni komunikat będzie się pojawiał w ramce z boku (to załatwię JS). Jak użytkownik sobie kliknie guziczek to wtedy pojawia się warstwa, w której może sobie podejrzeć cały log. Funkcję przeglądania będzie miał też admin.Nic poza tym.Użytkownicy raczej rzadko będą z tego korzystać. Admin czasami.

Co do XML'a.hmmm...w sumie fajne rozwiązanie.Ale w XML nie jestem obyty. Jak wtedy miałbym dodawawać zdarzenie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.