Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: podświetlanie linku po najechaniu na niego myszą
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
integer000
w znacznikach HEAT umieściłem coś takiego:

A {
COLOR: #1d4f9f; TEXT-DECORATION: none;
}
a:hover { font-family:Verdana, Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif; color:#000000; text-decoration:underline; }

odnosi się to do wszystkich linków na stronie, jednak chciałem zrobić jeszcze klika innych linków na ten stronie które miały by inne kolory. Więc zrobiłem tak:

<a href="?" style="color: red;">Strona główna</a>

zmienia to podstawowy kolor odnośnika, a jak mam zmienić kolor tego odnośnika po najechaniu na niego myszą questionmark.gif
devnul
cos pomieszales. i uzywaj znacznika [code]
Kod
a {
color:red;
}
/* kolor po najechaniu */
a:hover {
color:blue;
}

i w html
  1. <a href="#link">asd</a>
maryaan
Cytat(integer000 @ 6.04.2007, 16:51:48 ) *
w znacznikach HEAT umieściłem coś takiego:
tylko ze znacznik HEAT nie istnieje :]
devnul
już nawet nie chciałem o tym wspominać - tak jak i o tym że w tym przykladzie co sam podał mial zmiane koloru linka biggrin.gif
dedi2
Myślę że chodzi o to:

Między znacznikami HEAD wpisz np.
  1. <style type="text/css">
  2. a:link, a:active, a:visited { color: #000000; font-size: 8pt; font-family: Verdana;text-decoration: none; }
  3. a:hover { color: #FF0000; font-family: Verdana; text-decoration: underline; font-size: 8pt; font-family:Verdana }
  4. a.t9:link, a.t9:active, a.t9:visited { color: #000000; font-size: 9pt; font-family: Verdana;text-decoration: none }
  5. a.t9:hover { color: #FFFF00; font-family: Verdana; text-decoration: underline; font-size: 9pt; font-family:Verdana }

kod jest chyba wystarczająco jasny aby napisać własne style.

a już w sekcji BODY jeśli chcesz link w stylu pierwszym to wywołujesz go np.:
  1. <a href="http://">aaa</a>

a jeśli chcesz w stylu drugim to wywołujesz:
  1. <a href="http://" class="t9">bbb</a>

itd...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.