Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [FCKeditor] - 1)dziwne znaki 2)Browse
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
lukas0987
Witam, mam dwa problemy z FCKeditor. Ciekawe czy ktoś jeszcze się spotkał z tym...

1) Bezpośrednio nad edytorem mam takie znaczki:
ďťżďťż

Jak to coś usunąć?

2) Upload zdjęć działa idealnie.
Ale jeżeli dam "Przeglądaj" to mam taki błąd...
devnul
winowajcą jest ten właśnie znaczek - jest to nagłówek BOM (wysyłany w razy - więc pewnie jakieś include jest wykonywane)
musisz przejżeć pliki i usunąć z nich 3 znaki znajdujące sie na początku:
ďťż plików kodowanych utf'em z nagłówkiem BOM. możesz tego dokonać w hexedytorze lub za pomocą programu potrafiącego kodować pliki bez tego nagłówka. po usunięciu problemu powinno nie byc
lukas0987
Zedytuje pliki za pomocą programu notepad2.
Mam do Ciebie pytanie. Jakie mam tam ustawić kodowanie:
"UTF-8" czy "UTF-8 z sygnaturą" ?
pbnan
Bez sygnatury winksmiley.jpg
devnul
tak jak kolega powiedział - od siebie dodam że sygnatura to właśnie ten szkodliwy znacznik BOM którego chcesz się pozbyć.
lukas0987
Rozumiem że BOM znajduje się w moim pliku dodaj.php.
Ja używam Dreamweavera. Jakim programem zapisać plik i w jakim kodowaniu aby pozbyć się BOM'a.

Albo jak to dziadostwo usunąć?

W Dreamwaver nie mam zaznaczonej opcji (Include Unicode Signature BOM) a mi się takie rzeczy dzieją...
devnul
widocznie to nei ten plik
równie dobrze mogą to być pliki html jak i php musisz przejzec wszystko a usunąć mozęsz własnie notepadem2 ustawiając zapis bez sygnatury
lukas0987
Pochwaliłem dzień przed zachodem słońca. Używam kodowania ISO i teraz tam jest tez dołączany pewnie ten BOM bo znowu mam te znaczki...
Czy zawsze muszę stosować kodowanie UTF?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.