Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [sql] Pobieranie ilości rekordów.
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
starach
Pobieram dane z tabeli news ( w której jak zapewne się domyślacie trzymam niusy ).
W związku z limitem nowości jaki ma się wyświetlać na stronie (5) muszę zrobić dodatkowe linki, które będą reprezentowały strony z następnymi niusami. Żeby to zrobić muszę wiedzieć ile niusów mam w tabeli. Nie chcę wykorzystywać do tego dodatkowego zapytania
  1. SELECT COUNT(*) FROM `news` WHERE `lang`='pl';

Chciałbym pobrać ilość nowości w zapytaniu które pobiera mi wpisy w tabeli news.
Zapytanie wygląda tak:
  1. SELECT * FROM `news` WHERE `lang`='USER_LANG(stała_php)' ORDER BY `n_date`,`n_time` LIMIT $start,$limit
Próbowałem wkleić zamiast gwiazdki `news`.*, COUNT(*) as news_count ale działa. Jak mam tutaj wstawić count żeby policzyło mi ile jest niusów w bazie o polu lang wartości stałej php USER_LANG ?
LFH
Kod
SELECT news, COUNT(*) AS news_count FROM news WHERE lang='USER_LANG(stała_php)' ORDER BY n_date,n_time GROUP BY lang LIMIT $start,$limit;
starach
Nie działa
Void(Null)
Zawsze możesz się wypiąć na Count. Na przykład:

1. <?php
  2. $select="select * from "; //wiadomo
  3. $result = mysql_db_query($baseName, $select,$db);  
  4. $many = mysql_num_rows($result); // ilosc rekordów
  5. ?>
Kicok
Cytat
Nie działa

Może byś powiedział jakie błędy wywala, a nie tylko "nie działa"? Stosuj taki zapis:
  1. <?php
  2. $query = 'SELECT * FROM tabela'; // jakieś zapytanie
  3. $result = mysql_query($query) or die('Błąd zapytania:<br>' . htmlspecialchars($query) . '<br>MySQL:<br>' . mysql_error());
  4. ?>

No i co ci nie pasuje w tym zapytaniu?
  1. SELECT COUNT(*) AS `ilosc_newsow` FROM `news` WHERE `lang`='USER_LANG(stała_php)'
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.