Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak przypisać wiele cech jednemu obiektowi?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Access
wra
Witam, mam problem z dosyć podstawową kwestią. załóżmy że mam tabele z listą x produktów, a każdy z nich charakteryzuje się jakimiś swoistymi cechami. Cechy są różne i nie powtarzają się. W jaki sposób najlepiej wprowadzić te dane, by były jak najczytelniejsze (lub jak je wywoływać)? Czy da się zrobić tak, by po wybraniu danego produktu pojawiał się jakiś dokument np tekstowy z tylko jego cechami? Innymi słowy jak przypisać wiele cech jednemu obiektowi, by nie powtarzać się za każdym razem że chodzi o ten właśnie obiekt?

pozdrawiam
starach
Podaj jakiś zrzut tabeli, jakiś przykład.
Jakbyś mógł to postaraj się jak najlepiej zobrazować o co ci chodzi.
Ja zwyczajnie tego nie rozumiem.
wra
Ok, więc powiedzmy że dla opisania produktu potrzebuje tabeli z następującymi kolumnami:
produkt ; możliwości techniczne (produktu) ; plusy ; minusy

Dla jednego produktu bede chciał wypisać dwadzieścia jego możliwości technicznych, lecz tylko kilka plusów i minusów.

Jeżeli chciałbym to po prostu łopatologicznie wpisać w tabele, efekt byłby następujący:

produkt A ; Interaktywne prezentacje ; latwosc obslugi ; wysoka cena
produkt A ; badanie efektywności ; estetyczne wykonczenie; wysokie wymagania sprzetowe
produkt A; bardzo multimedialny; kompatybilny z innymi ;
produkt A; zgodny ze standardami; ;
produkt A; Możliwość rozbudowy; ;

W przykładzie powyżej pokazuje produkt, który ma przypisane 5 możliwości technicznych, 3 plusy i tylko 2 minusy. Jak moge zamieścić taki przykład w bazie ACCESSA, generalizując te wszystkie cechy jako wspólne dla produktu A, nie zaś tylko dla jednego rekordu (tzn. np wysoka cena nie jest atrybutem tylko rekordu 1 - produkt A ; interaktywne prezentacje ; łatwość obsługi ; wysoka cena - jest po prostu cechą produktu A)?

Czy dla każdego produktu mam stworzyć osobną tabelę?

Mam nadzieje że tym razem da sie coś z tego zrozumieć? Z pewnością rozwiązanie tego problemu jest prostszym zadaniem niż przeczytanie powyższego paszkwila. Dzięki jesli coś wymyślicie.
maciejkiner
Witam

Ja bym zrobil sobie takie tabelki:

1. Produkty:
  2. ID | Nazwa | i_tu_pewnie_jakies_inne_pola_ktore_wyjda_w_praniu
  3.  
  4. Produkty_cechy
  5. ID_Produktu | ID_Rodzaju_Cechy | Wartość
  6.  
  7. Rodzaje_Cechy
  8. ID | Nazwa

Gdzie tabela rodzaje cechy posiadalaby na poczatku dwa rekordy ("plus" i "minus"). Produkty to produkty, a tabela Produkty_Cechy zawieralaby identyfikator produktu, rodzaj cechy i jej wartosc (pole opisowe). Mam nadzieje, ze to Ci pomoze.

pzdr
maciejkiner
wra
Jasne, rozumiem o co chodzi.
serdeczne dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.