Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: błąd z partycją po instalacji linuxa fedora
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
piotrd
Witam, po dłuższej nieobecności znowu pojawiłem sie na forum. tym razem z problemem z partycją.
Problem powstał gdy zainstalowałem Linuxa Fedora na dysku na którym wcześniej były 2 partycje (C: z Windows xp oraz Z: z różnymi plikami).

Obie partycje były w systemie NTFS, zmniejszyłem je robiąc miejsce dla innych partycji linuksowych (Partition Magic).
Sprawdziłem i bylo OK.
Zainstalowałem linuxa i gdy później uruchomiłem XP stwierdziłem ze partycja Z: jest niedostępna.
W partition magic wyświetla sie poniższy układ:

czy można jakoś odzyskać dane z partycji Z: ?
Turgon
Ma zły typ. Przeformatuj na NTFS winksmiley.jpg lub FAT32... Lub znajdź coś co ci otworzy ten typ 8e.
orson
witam

Edytorem partycji z partition magica zmień typ na ntfs bez formatowani, przenieś dane, usuń i załóż nową partycję.

pozdrawiam
orson
witam

Jeżeli możesz sklonuj dysk na inny fizycznie napęd i uruchom chkdsk /R. Chkdsk może odzyskać dane ale nie jest to pewne - dlatego sklonuj zawartość. Może to wynikać też z uszkodzenia MFT na partycji ... może jakiś soft do odzyskiwania danych ...

pozdrawiam
tiraeth
8E to kod szesnastkowy partycji Linux LVM...

Jak instalowałeś tego linuxa? Ręcznie ustawiałeś partycje, czy zrobiłeś mu automata na wolnej przestrzeni dyskowej?

Zresztą, jak widać na załączonym obrazku, partycja Z: jest w 100% zapełniona, jeżeli ją do takiego stopnia zmniejszyłeś, to OK, ale jeżeli zmiejszałeś ją inaczej, a teraz jest cała zajęta, to partycję straciłeś.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.