Pewnie większość z was pisząc klasy napotyka na pewien problem.
Część z tych klas ciągle się powtarza i z czasem budujecie taki swój zestaw wielokrotnego użytku. Problem jednak jak go utrzymać, stosować w wielu projektach i zarazem rozwijać.
Oczywiście w utrzymaniu pomocny jest svn, ale z drugiej strony wiadomo, że przy każdym projekcie dochodzi coś nowego i coś trzeba w tych klasach poprawić/pozmieniać. I teraz jak tym wszystkim zarządzać?
Ja wymyśliłem pewne rozwiązanie i chciałbym skonfrontować je z waszymi doświadczeniami
Załóżmy, że mam 3 projekty
lib - klasy wspólne do wielokrotnego użytku
pro1 - projekt 1
pro2 - projekt 2
Teraz teraz w lib tworze 2 galezie -> dla każdego projektu po jednej i robie ich checkout jako folder do obu projektów. Pracuje sobie spokojnie na obu projektach i tam też rozwijam moje klasy wspólne. Następnie po pewnym czasie robie w lib połączenie danej gałęzi z trunkiem i importuje tam, to co uznam za krok w dobrą stronę, natomiast resztę zmian odrzucam i traktuje jako "personalizację" w danym projekcie.
Szczerze mówiąc jest to jedyne wyjście jakie mi przychodzi do głowy i nie wiem czy jest ono dobre? Co o tym myślicie. Na forum pro widziałem podobny temat (już niestety zamknięty) i tam proponowano użycie external - szczerze mówiąc nie mogę się jednak połapać po wstępnym przeczytaniu dokumentacji o co chodzi - może od rana pójdzie lepiej.
No nie ważne - będę wdzięczny za każde sugestie.