kossa
18.05.2007, 08:39:51
Witam,
zastanawiam się nad rozwiązaniem takiego problemu:
kamera zapisuje co 3 sek. obraz .jpg na serwerze pod nazwą obraz.jpg.
stronka (index.html), wygenerowana przez program do wyświetlania zdjęć działa tak, że w zaczniku meta jest przeładowywana stronka co 3 sek. (odświeżanie index.html)
obraz za każdym razem wczytuje się "brzydko", standardowo - od góry do dołu
czy macie może jakiś pomysł jak zrobić wyświetlanie obraz.jpg aby wyglądało to jakoś płynnie, bez takich przeskoków, jak to się robi w prawidłowy sposób albo bardziej profesjonalny, proszę o jakieś rady, sugestie, przykłady.
Pozdrawiam,
Łukasz
babejsza
18.05.2007, 10:33:23
Nie wiem czy dokładnie rozumiem. Chodzi Ci o to, że zdjęcie ładując się robi to od góry do dołu i np. przenosi treść, która znajduje się poniżej?
Jeżeli tak to wystarczy, że zdefiniujesz wielkość obrazka i masz z głowy.
Jeżeli to inny przypadek to opisz go dokładniej

.
pbnan
18.05.2007, 16:48:10
Nie wiem, czy to czasem nie jest zależne całkowicie od przeglądarki... Coś mi tak podpowiada, że kiedyś w Operze mogłem przestawić "tryby" wyświetlania zdjęć - albo najpierw takie rozmazane kwadraty, albo wczytywanie "na bieżąco".
Co do efektu - sądzę, że takie coś można zrobić ładnie we Flashu i ActionScript... Niemniej jednak, sam nie wiem jak ;]
@up: autorowi tematu chodziło o efekt ładnego ładowania jakiegoś zdjęcia. :-)
Daimos
18.05.2007, 19:55:49
a nie mozna by zrobic opoznienia np. 6 sek i zrobic ladowanie za pomoca ajaxa, dopiero po zaladowaniu wyswietlac obrazek?